Dokumentären om Selena Gomez och hennes fysiska och mentala hälsa

Dokumentären om Selena Gomez och hennes fysiska och mentala hälsa
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2023

Efter 6 års filminspelning har en dokumentär om Selena Gomez släppts på Apple Tv+. Den lyfter fram intressanta avslöjanden om sångerskan och skådespelerskans hälsa. I en intim blick fördjupar dokumentären om Selena Gomez oss i föga kända aspekter av hennes liv.

Även om de flesta av publiken känner till historien om hennes förhållande med Justin Bieber och den ofta omtalade turnéns avbokning 2016, har vi nu förstahandsförklaringar. Bara 30 år gammal och med en fantastisk karriär har Texasbon fått hantera enorm berömmelse och svårkontrollerade sjukdomar.

I dokumentären My mind & me berättar hon om sin sorg över sin bipolära sjukdom. Hon har provat på flera behandlingar som inte fungerat, och hennes upp- och nedgångar har varit så stora att hon inte haft tillräckligt med styrka alla gånger.

[bädda in]https://www.youtube.com/watch?v=of32sI9jw5Q[/embed]

Hur filmades dokumentären om Selena Gomez?

Alek Keshishian ligger bakom denna intensiva sexåriga uppföljning av Selena. Den Libanonfödde Harvardutbildade filmskaparen hade tidigare samarbetat med sångaren i olika musikvideoprojekt.

Många kanske minns honom från dokumentären Truth or Dare om Madonna från 1991. Vi kan kanske därför känna igen berättandeformatet.

My mind & I börjar 2016. Selena Gomez repeterar inför Revival-turnén och har redan fått diagnosen systemisk lupus erythematosus, SLE.

Pressen att hantera den fysiska sjukdomen tillsammans med vissa psykiska symtom bryter ner henne. När hon når bristningsgränsen måste hon avbryta uppträdandena och dra sig tillbaka från media och följare, för att få lite tid för sig själv.

Hennes shower inställs på grund av den psykiska krisen. De officiella kommunikéerna berättar om hennes lupus och brist på styrka att klara av resorna. Den blandning av situationer och omständigheter hon är med om skulle vara en överdriven börda för vilken människa som helst, kändis eller anonym.

I den process som vi kan observera i dokumentären om Selena Gomez hjälper avslöjandena om sångerskans mentala labyrint oss att bättre förstå den press som hon levde under, och om upp- och nedgångarna i hennes hälsotillstånd. Vi får se henne gråtande i omklädningsrummet efter de sista föreställningarna före uppbrottet 2016:

Trycket är överväldigande. -Selena Gomez

Selena Gomez avslöjanden om bipolär sjukdom

Dokumentären om Selena Gomez är en intim inblick i bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom är ett psykiskt tillstånd där en person växlar extrema humörsvängningar. Man pendlar ofta mellan märkbar depression och manisk upprymdhet.

Under den depressiva perioden är patienten ledsen, kan inte koncentrera sig, slutar äta, går ner i vikt på grund av det, känner sig orkeslös och kan även uppleva självmordstankar. Selena kommenterar i filmen att hon inte planerade självmord, men att hon hörde röster som menade att det var bättre att hon inte fanns.

Dessa hörselhallucinationer ledde henne till en felaktig diagnos av psykos, som senare korrigerades till bipolär sjukdom. Med andra ord, utöver sitt fysiska tillstånd (lupus) måste hon nu också hantera en allvarlig psykisk störning.

Förutom den depressiva perioden, är det maniska stadiet av bipolär sjukdom inte heller hälsosamt. Patienter tas till det yttersta av situationerna där de knappt kan sova, gör den ena aktiviteten efter den andra, spenderar överdrivet mycket pengar och ofta agerar hänsynslöst eller använder berusande ämnen, som droger.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur påverkar pengar den mentala hälsan?

Extrem trötthet

Under en höjdpunkt i sin karriär klarade skådespelerskan knappt av några aktiviteter alls. Hon tillbringade dagar med att bara ligga och inte ens vilja äta.

“Ibland tillbringade jag veckor i sängen, till en punkt där jag bara gick nerför trappan blev andfådd.” -Selena Gomez, för Rolling Stones

Hennes vänner besökte henne och försökte muntra upp henne. Hon fann dock ingen mening med detta stöd. De tog med sig mat till henne för att tvångsmata henne. Men trots det stödjande sociala nätverket fanns det inget sätt att hålla uppe hennes humör.

Denna spridande trötthet som begränsar de dagliga aktiviteterna är en svår börda för alla att bära. Det beror delvis av det depressiva tillståndet, men också på effekten av lupus.

Systemisk lupus erythematosus eller SLE är en autoimmun sjukdom där vissa antikroppar angriper patientens egna vävnader. Symtomen är omfattande och nästan alltid kopplade till det fysiska planet, dock finns forskning som också visar på sjukdomens effekt på den psykiska hälsan.

Jag lärde mig att ångest, panikattacker och depression kan vara biverkningar av lupus, och det kan vara utmanande i sig. -Selena Gomez

Med depressiva episoder, mycket medicinering, stressen av exponering för allmänheten och antikroppar som gör sitt, är trötthet oundvikligt. Och det handlar inte om en trötthet som enkelt kan lösas bara genom att sova. Patienter med detta problem upplever en sorts svårbeskriven tyngd som trycker ner dem i sängen eller stolen och som inte släpper.

Selena Gomez och trötthet
Extrem trötthet vid lupus och depression är mycket mer intensiva utmattningstillstånd än vanlig sömnbrist.

Dokumentären om Selena Gomez berättar om hennes lupus

Ett av Selena Gomez mest dramatiska ögonblick var hennes njurtransplantation.

Lupus har förmågan att skada njurvävnaden. Den innebär en attack av antikroppar som genererar en inflammation som kan vara mycket allvarlig. Det gör detta i en sådan utsträckning att det utvecklas till njursvikt, och den enda lösningen är då en transplantation.

Selena Gomez fick en njure av sin vän Francia Raísa 2017. Dokumentären tar dock inte upp detta faktum och det finns nästan inget omnämnande av donatorn under den 6-åriga resan som har filmats. Detta är något som fångade uppmärksamheten hos många fans.

De två unga kvinnornas vänskap var välkänd och erkänd i både en intim och offentlig miljö. Faktum är att det var känt till en sådan grad att när Selena tar emot priset Billboard Woman of the Year, riktade hon sina ord till Raísa.

Jag tycker att detta borde ha blivit tilldelat Francia eftersom hon räddade mitt liv. -Selena Gómez, på Billboard Awards

Bortom diskussionen och ryktena, gör transplantationen det klart att sångarens liv involverar ett kontinuerligt intag av mediciner. Detta inkluderar psykotropa mediciner för bipolär sjukdom och en rad läkemedel för att kontrollera lupus och minska risken för transplantatavstötning.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Magnesium förbättrar din mentala hälsa

En blick framåt

Dokumentären om Selena Gomez avslöjar, som väntat, intima detaljer. Med stressen av att vara en global stjärna är frånvaron, rädslan och farorna med ett sådant liv alltid närvarande.

Vid ett tillfälle i filmen pratar hon om att känna sig som en produkt. Skivbolag och tv-produktionsbolag använder henne, ställer krav på henne och gränsen mellan offentligt och privat blir utsuddad.

I det här spelet, som man kan anta är typiskt för den audiovisuella industrin, är bipolär sjukdom en både metafor och något viktigt att reflektera över. Vi hittar extas och mani, såväl som ensamheten efter konserterna, och depression. Även energiladdade ord i intervjuer och extrem trötthet i det privata utrymmet i hennes hem.

Selena Gomez har alltid velat främja sina kamper som en väg mot självkännedom och självkänsla som andra kvinnor kan följa. Dokumentären om hennes senaste 6 år visar också på detta: den handlar om att leva med fysisk och psykisk ohälsa, inte bara att överleva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carvalho, Andre F., Joseph Firth, and Eduard Vieta. “Bipolar disorder.” New England Journal of Medicine 383.1 (2020): 58-66.
  • Tondo, Leonardo, Gustavo H Vazquez, and Ross J Baldessarini. “Depression and mania in bipolar disorder.” Current neuropharmacology 15.3 (2017): 353-358.
  • Zhang, Lijuan, et al. “Prevalence of depression and anxiety in systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis.” BMC psychiatry 17.1 (2017): 1-14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.