Vanliga frågor om lupus

Lupusutbrott visar sig ofta med feber, ledvärk och trötthet, och det mest kända symptomet ett fjärilsformat utslag. Få svar på några vanliga frågor om lupus i den här artikeln.
Vanliga frågor om lupus

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2022

Lupusskov visar sig ofta med feber, ledvärk och trötthet, och det mest kända symptomet ett fjärilsformat utslag. Få svar på några vanliga frågor om lupus i den här artikeln.

Lupus är en komplex och kronisk autoimmun sjukdom. Den får immunförsvaret att angripa kroppens egna vävnader och kan påverka olika delar, t.ex. hud, leder och njurar. Läs vidare för att hitta svaren på några vanliga frågor om lupus.

Första gången som experter beskrev denna störning var under medeltiden. Ordet lupus kommer från “varg” på latin. Det fick detta namn då eftersom en av de många manifestationerna av denna sjukdom är ett karaktäristiskt utslag i ansiktet som liknar en vargs kontur av ansiktet.

Lupus är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna. Faktum är att förekomsten av denna sjukdom ökar. Experter uppskattar att nästan 5 miljoner människor världen över lider av lupus. Lupus kan vara en förbryllande sjukdom som är svår att förstå sig på och som ger upphov till många frågor. Här ska vi försöka ge svar på de vanligaste.

Vad är lupus?

Som vi nämnde ovan är lupus en autoimmun sjukdom. Den får immunsystemet att producera antikroppar som attackerar dess egna vävnader eftersom det uppfattar dem som främmande.

Denna reaktion orsakar en pågående eller kronisk inflammation som skadar vävnader och organ. Därför kategoriserar experter också lupus som en kronisk inflammatorisk sjukdom. Men i verkligheten visar det sig i form av uppblossande skov och symptomfria perioder.

Ordet lupus på ett papper
Lupus kan vara en förbryllande sjukdom som är svår att förstå sig på och som ger upphov till många frågor.

Det finns olika typer av lupus:

  • Systemisk lupus erythematosus (SLE). Detta är den vanligaste typen och den påverkar olika delar av kroppen.
  • Kutan lupus erythematosus. Denna form av sjukdomen påverkar bara huden.
  • Neonatal lupus. En gravid kvinna med lupus kan överföra antikropparna till sitt barn, vilket innebär att barnet kommer att utveckla sjukdomen.
  • Lupus som är utlöst av medicinering.

Vanliga frågor om lupus: Vad orsakar lupus? Är det smittsamt?

Trots all forskning vet experter fortfarande inte den exakta orsaken till denna sjukdom. Däremot vet de att den inte är smittsam eller cancerframkallande som vissa tror. Men personer som har en viss genetisk predisposition kan utveckla lupus på grund av yttre faktorer.

Till exempel är det känt att vissa faktorer kan utlösa ett skov. Solexponering, vissa infektioner och vissa mediciner är några av de vanligaste utlösande faktorerna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Internationella lupusdagen: Sjukdomen som ger fjärilsutslag

Vanliga frågor om lupus: Vilka är de vanligaste symptomen?

Lupus är en kliniskt heterogen sjukdom och symptomen varierar från person till person. Dessutom kan det påverka praktiskt taget alla organ och yttrar sig som uppblossande skov, vilket gör det svårt att beskriva.

De vanligaste symptomen vid ett skov är feber, viktminskning, trötthet och ledvärk. Faktum är att 95% av personer med lupus rapporterar att de lider av symmetrisk led- eller muskelsmärta i små leder, som fingrar och tår.

Vid kutan lupus, eller hudlupus, är den vanligaste manifestationen ett fjärilsformat utslag i ansiktet. Dessa utslag kan dock förekomma på olika delar av kroppen. Exponering för solljus förvärrar vanligtvis hudproblemen.

En kvinna som lider av lupus har utslag i ansiktet
Lupusskov visar sig ofta med feber, ledvärk och trötthet, och det mest kända symptomet ett fjärilsformat utslag.

Följande är andra relaterade symptom:

  • Raynauds syndrom.
  • Torra ögon.
  • Huvudvärk och nedsatt minne och orientering.
  • Andnöd.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Autoimmun sjukdom: Mat du bör äta respektive undvika

Finns det något botemedel eller någon behandling?

Sanningen är att det inte finns något botemedel mot denna sjukdom. Men experter har utvecklat många behandlingar för att förebygga eller minska skador som orsakas av sjukdomen och dess symptom.

Till exempel använder man icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller NSAID, kortikosteroider och biologiska läkemedel. Behandlingen måste dock vara anpassad till den enskilda patienten, beroende på typ av lupus och patientens situation.

Vad du behöver tänka på är att det är en mycket komplex heterogen sjukdom. Därför är det mycket viktigt att du konsulterar en specialist om du har några frågor och kontakta din läkare om du har symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.