13 tecken i ansiktet som kan indikera ett hälsoproblem

13 tecken i ansiktet som kan indikera ett hälsoproblem
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Även om du kanske inte tänker på det så skickar din kropp många gånger tecken som kan indikera ett hälsoproblem, och de visar sig i ditt ansikte. Din kropp vill att du ska göra något åt det.

Det sägs att “ansiktet är en reflektion av själen”. Det kanske är anledningen till varför det också är en reflektion av ens hälsa.

Mörka påsar och ringar under ögonen kan indikera ett hälsoproblem

Påsar under ögonen är genetiskt, men om det uppstår från en dag till en annan och får dig att se trött eller sjuk ut kan det röra sig om något annat. Det kan bero på:

 • Sömnbrist
 • Alkoholmissbruk
 • Rökning
 • Hormonobalans
 • Dålig näring

Fläckar eller akne på pannan

Ansikte med akne.

Mild akne kan bero på olika problem med matsmältningen och är ett resultat av att man äter livsmedel med hög fetthalt. Om det är fallet för dig rekommenderar vi att du förändrar dina kostvanor.

Röd näsa: tecken som kan indikera ett hälsoproblem

Om du märker att din näsa är röd, eller rödare än vanligt, tänk på att den är kopplad till olika blodkärl och om något inte fungerar ordentligt kommer färgen att förändras automatiskt. Gå till läkaren så snart som möjligt för att kolla det. Det kan vara ett hälsoproblem som kräver medicinsk uppsyn, eller kanske bara allergier eller en enkel förkylning.

Gul hud och ögon

Om du har gul hud och gula ögon är det ett tecken på att din lever inte fungerar som den ska. Din lever påverkas av ackumulering av avfall i kroppen, och det kan orsaka irritation och andra komplikationer. Gå till läkaren så snart som möjligt för att kontrollera din sköldkörtel, lever och gallblåsa för att utesluta att det rör sig om exempelvis hepatit eller körtelfeber (mononukleos).

Nya födelsemärken kan indikera ett hälsoproblem

Undersökning av födelsemärke.

Efter att ha suttit flera timmar i solen kan du få solfläckar på huden. Om det har hänt dig ska du begränsa hur mycket du utsätter dig för solen och även använda solkräm regelbundet. Om du märker av oregelbundna förändringar hos dina födelsemärken efter att ha varit i solen är det bäst att träffa en läkare.

Fjärilsformat ansiktsutslag

Det har en tendens att manifestera sig som ett stort, rött märke på ansiktet och kan bero på flera faktorer:

Det uppstår för det mesta för sig själv, men kan även komma med andra symptom som feber eller smärta i lederna.

Fjällig hud runt mun och näsa

Det här är tecken på en brist på vitamin A, B, C eller E. Du kan även märka att du tappar mycket hår, att du har svaga naglar och känner dig allmänt svag i resten av kroppen. Något du kan göra är att justera din kost genom att öka intaget av livsmedel med vitaminerna som saknas.

Utslag vid mun och näsa kan indikera ett hälsoproblem

Kvinna med herpes på läppen.

Om du märker av utslag på speciella ställen på din läpp eller näsa är det en indikation på att du har någon form av herpes. Det finns inget att oroa sig över då det ofta läker av sig självt, men det kan vara bra att applicera en medicinsk salva.

Spruckna läppar

Om du har spruckna och väldigt torra läppar är det väldigt viktigt att du dricker mycket vatten. Läppbalsam kan också vara en bra lösning. Det kan bero på uttorkning, solen eller någon form av allergi.

Mycket hår i ansiktet

Det här är också oftast genetiskt, men det kan även bero på en hormonell förändring som orsakats av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Om så är fallet bör du uppsöka en gynekolog för behandling.

Hyperpigmentering i ansiktet

Kvinna som håller upp förstoringsglas.

Det har en tendens att visa sig under graviditeten för många kvinnor. Det uppstår som fläckar på kinderna. Det är en form av hyperpigmentering som kallas för melasma.

Tunna ögonbryn och ögonfransar

Du har inte genomgått någon operation eller kemoterapi, men helt plötsligt märker du att du utan anledning har fått tunnare ögonbryn eller ögonfransar. Ignorera inte det, för det kan bero på ett problem med sköldkörtlarna.  Vi föreslår att du tar ett blodprov och konsulterar en läkare.

Akne och utslag eller missfärgning av hakan

Din haka är direkt kopplad till dina hormonnivåer, så saker som kan ge upphov till akne eller hudutslag kan vara:

 • Hormonobalanser
 • Sömnbrist
 • Stress

Försök att äta hälsosammare genom att lägga till grönsaker i kosten och se över din livsstil för att göra nödvändiga förändringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
 • Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
 • Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
 • Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
 • Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
 • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
 • Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
  • Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.