5 naturliga fettförbrännare du bör känna till

Letar du efter hälsosamma fettförbrännare? Tveka inte att prova de här naturliga ingredienserna i kosten!
5 naturliga fettförbrännare du bör känna till
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

På senare år har marknaden invaderats av “fettförbrännande” produkter som säger sig vara lätta att gå ner i vikt med. Vissa är naturliga fettförbrännare, men många innehåller kemiska komponenter som inte har fullt stöd av forskning, och som även kan medföra bieffekter.

Trots det väljer miljontals människor att lita på dem och tror att det är ett bra alternativ för att få resultat utan för mycket ansträngning. Problemet är att det inte är alla kroppar som bearbetar dem på samma sätt. Faktum är att många upplever minimala resultat eller inga resultat alls.

Det många inte tänker på är att det finns 100% naturliga fettförbrännare som kompletterar din diet och inte har några biverkningar. Det finns flertalet naturliga ingredienser som tack vare sina egenskaper bidrar till viktminskning utan att du ska behöva riskera din hälsa.

Vilka är dessa naturliga fettförbrännare?

Person som kniper mage

Naturliga fettförbrännare är livsmedel som innehåller essentiella näringsämnen som främjar den metaboliska och lymfatiska hälsan.

 • De rekommenderas för att öka en långsam metabolism och därmed öka energiförbrukningen.
 • De bidrar bl.a. till att motverka hunger och lugna känslan som får dig att vilja gå och småäta.
 • De har ett högt energivärde och hjälper till att förbättra prestandan när man sportar eller tränar.

Sanningen om fettförbrännare

De kallas “fettförbrännare” eftersom de hjälper till att stimulera kroppens funktioner, vilket underlättar viktminskning. De är dock inga “mirakelprodukter” för att bli smal; du måste kombinera dem med andra hälsosamma vanor för att se resultat.

 • Hur mycket vikt de kan hjälpa dig att gå ner varierar. Det beror på din personliga metabolism och även din diet och träning.
 • De kommer inte att fungera om din diet baseras på fetter, socker och andra livsmedel med mycket kalorier och tillsatser.

Naturliga fettförbrännare som du kan äta regelbundet

Vi menar inte att du ska basera din diet helt på naturliga fettförbrännare, utan att du kan äta dem som ett komplement till din diet för att få bra resultat när du försöker gå ner i vikt.

Kronärtskockor

Person som skivar kronärtskocka

De är rika på kostfiber, antioxidativa komponenter, vitaminer och mineraler. Kronärtskockor är därför utmärkta när man vill gå ner i vikt.

 • Deras komponenter stimulerar gallan, en substans som är ansvarig för nedbrytningen av fett.
 • De kontrollerar även höga kolesterol-, triglycerid- och lipidnivåer som påverkar den kardiovaskulära hälsan.
 • De har avgiftande egenskaper som stimulerar borttagandet av avfall.
 • Fibrerna i kronärtskocka förbättrar dessutom matsmältningen och lindrar ångest.

Kärnmjölk

Kärnmjölk i glas

Kärnmjölk är rikt på kvalitetsprotein och näringsämnen som förbättrar fettförbränningen för att ge dig en kropp med mer muskler och mindre fett.

 • Aminosyrorna stärker muskler och förbättrar energiförbrukningen under träning.
 • Mjölken anses även kunna bränna fett bra eftersom kroppen måste använda mer energi för att bearbeta den.

Grönt te

Grönt te på träbord

Grönt te är din bästa vän om du försöker gå ner i vikt. Det har få kalorier, innehåller kraftiga antioxidanter och är toppen för matsmältningen.

 • De största fördelarna beror på epigallokatekingallat (EGCG) – en katekin som är bra för den metaboliska hälsan och leverhälsan.
 • Komponenten stimulerar samtidigt en process känd som termogenes, dvs. en ökning i kaloriförbränningen.

Grapefrukt

En skivad grapefrukt

Grapefrukt är perfekt för de som vill gå ner i vikt utan att prova strikta eller farliga dieter.

 • Frukten har få kalorier och har diuretiska och avgiftande egenskaper tack vare sitt höga innehåll av vatten och antioxidanter.
 • Fibrerna gör dig mätt och förbättrar matsmältningen.
 • Grapefrukt ger dig också mer kontroll över blodsockret, vilket optimerar energiförbränningen.

Cayennepeppar

Cayennepeppar i glasburk

Cayennepeppar brukar användas som krydda. Du bör inte äta för mycket av den, men så länge du äter den med måtta kan du öka kaloriförbränningen.

 • Den främsta aktiva ingrediensen, capsaicin, har termogena effekter i kroppen som förbättrar fettförbränningen.
 • Den hjälper också till att förbättra cirkulationen och skyddar utsöndringsorgan som tar bort avfall.

Letar du efter hälsosamma fettförbrännare? Tveka inte att prova de här naturliga ingredienserna i kosten!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
 • Methacanon, P., Krongsin, J., & Gamonpilas, C. (2014). Pomelo (Citrus maxima) pectin: Effects of extraction parameters andits properties. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.06.018
 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
 • Mahboubi, M. (2018). Cynara scolymus (artichoke) and its efficacy in management of obesity. Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University. https://doi.org/10.1016/j.bfopcu.2018.10.003
 • Baladia, Eduard, Basulto, Julio, Manera, María, Martínez, Rodrigo, & Calbet, David. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal: revisión sistemática y metaanálisis. Nutrición Hospitalaria, 29(3), 479-490. https://dx.doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118
 • Ludy MJ, Moore GE, Mattes RD (2012 ). The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. Chem Senses. 37(2):103-21. doi: 10.1093/chemse/bjr100

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.