Dessa saker behöver du veta om p-spruta

En P-spruta är en mycket effektiv metod för att förhindra graviditet. Dess effektivitetsgrad är 99% - men endast när den appliceras i tid. Idag vill vi berätta mer om det.
Dessa saker behöver du veta om p-spruta

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

En p-spruta är ett ämne som vanligtvis appliceras i en arm eller en skinka genom en spruta för att tillfälligt förhindra graviditet. Det är en mycket effektiv preventivmetod för kvinnor. Uppskattningar indikerar att endast 1 av 100 kvinnor som använder den korrekt blir gravid.

Beroende på dess komponenter kan effekterna av en p-spruta pågå från en till tre månader. Månadspåfyllningen rekommenderas också allmänt för tonårskvinnor. Anledningen till det är att dessa innehåller en lägre dos av hormoner.

P-sprutan skyddar en kvinna i cirka 33 dagar från dagen den injicerades. När denna tid har gått är allt skydd mot graviditet borta, även om man missar bara en dag. Därför bör kvinnan schemalägga och få sprutan samma dag varje månad.

Andra typer av preventivmedel har en längre effekt, vilket vi visar dig nedan. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det.

Hur funkar en p-spruta?

Dessa preventivinjektioner innehåller hormoner som liknar dem som syntetiseras i den kvinnliga kroppen – samma som hämmar ägglossningen. Sprutorna har olika namn som “Depo Provera”, “Depo-injektion”, “preventivinjektion”, “DMPA eller medroxyprogesteronacetat.”

Som vi nämner ovan är de tillverkade av hormoner som hämmar ägglossning: Progestin, för att vara exakt. Men det finns också några kombinationer av progestin och östrogen. När det gäller de förstnämnda har de en effektiv livslängd på 2 till 3 månader. Varaktigheten för de kombinerade är en månad.

Progestin förhindrar graviditet genom att förhindra ägglossning. En graviditet kan inte hända om det inte finns ett ägg i äggledarna. Dessutom gör detta hormon att slemmet i livmoderhalsen blir tjockare, vilket gör att spermiernas passage blir svårare.

Fördelar och nackdelar med en p-spruta

preventivmedel
Innan du väljer ett preventivmedel är det viktigt att utvärdera fördelar och nackdelar.

Liksom nästan alla produkter finns det både fördelar och nackdelar med preventivmedel via injektioner. Därför är det upp till varje person att bestämma sig för om de ska använda den här metoden för förebyggande av graviditet eller inte.

Låt oss börja med fördelarna. Denna typ av preventivmetod sticker ut för sin effektivitet. Som vi nämnde tidigare är sannolikheten för misslyckande mindre än 1 %. Den stör inte heller sexuellt samlag. Samtidigt kan det vara intressant att veta att detta preventivmedel kan förbättra akne och premenstruella symtom.

En kvinna kan få en spruta en gång i månaden, så användningen är diskret och pålitlig. Tänk dock på att den här metoden inte skyddar mot HIV eller andra sexuellt överförbara infektioner. Läkare rekommenderar inte att man använder det under amningen. Det kan också vara en besvärande metod för de som inte gillar injektioner.

Många tror att det kan leda till infertilitet och att tonåringar inte ska använda det. Men denna myt är falsk. I verkligheten återfår en kvinna sin förmåga att reproducera så snart hon slutar använda den.

Biverkningar av p-sprutan

illamaende
Illamående är en av biverkningarna som man kan få efter en P-spruta. Detta är dock inte regeln.

Som med allt finns det vissa risker för att använda dessa injektioner, så du måste ta hänsyn till dem innan de appliceras.

Vissa kvinnor upplever episoder av illamående och oregelbundna menstruationer. Detta beror främst på effekten av de hormoner som injektionerna innehåller. De kan ändra den normala rytmen för kroppens funktioner. Av samma anledning är det också möjligt att preventivinjektioner kan leda till lätt viktökning hos kvinnor som använder dem regelbundet.

Så för att vara säker, konsultera en läkare innan du använder den här metoden så att du kan få råd om den metod som passar dig bäst.

Sammanfattning

En p-spruta är effektiv i förebyggandet av graviditet om en kvinna följer ett korrekt schema. Som vi nämner ovan är framgångsgraden 99 %. Detta är en metod som är lika effektiv som sterilisering.

Du måste dock komma ihåg att den här typen av preventivmedel inte skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar, så använd alltid kondom med nya sexpartners.

Rådgör med din läkare om den bekvämaste preventivmetoden för dig och följ deras instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Roy, G. (2010). Injectable contraception. Seminars in Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1055/s-0030-1248137
  • Zieman, M. (2014). Combined hormonal contraception. In Contraception for Adolescent and Young Adult Women. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6579-9_4
  • Schivone, G., Dorflinger, L., & Halpern, V. (2016). Injectable contraception: Updates and innovation. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GCO.0000000000000329
  • Kaunitz, A. M. (2000). Injectable contraception: New and existing options. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-8545(05)70171-6
  • Berenson AB, Odom SD, Breitkopf CR, Rahman M. Physiologic and psychologic symptoms associated with use of injectable contraception and 20 microg oral contraceptive pills. Am J Obstet Gynecol. 2008;199(4):351.e1–351.e3512. doi:10.1016/j.ajog.2008.04.048
  • Dianat S, Fox E, Ahrens KA, et al. Side Effects and Health Benefits of Depot Medroxyprogesterone Acetate: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(2):332-341. doi:10.1097/AOG.0000000000003089

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.