Deodoranter: Med eller utan aluminiumsalter?

Deodoranter är hygienprodukter som hjälper mot lukter. Men hur är det med deodoranter som innehåller aluminiumsalter? Är de säkra?
Deodoranter: Med eller utan aluminiumsalter?
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Naturliga deodoranter är bland de mest populära produkterna inom naturkosmetik. De har bevisade hälso- och miljöfördelar. Dessutom är de ett bra alternativ för personer som föredrar att undvika deodoranter med aluminiumsalter.

Miljöfaktorer påverkar hudens tillstånd och utseende. Därför kommer allt du kan göra för att minska dessa effekter gynna din hälsa och ditt utseende. Vad bör du tänka på?

En av de saker som kan hjälpa dig att ta hand om din hudhälsa är att använda naturliga produkter som innehåller icke-aggressiva ingredienser. Låt oss titta på det bästa alternativet när det kommer till deodoranter.

Känner du till skillnaden mellan deodoranter och antiperspiranter?

Produkterna vi använder för vår personliga hygien måste också respektera vår kropp så mycket som möjligt. En av de produkter som oftast används av både män och kvinnor är deodorant.

Deodoranter används för att eliminera lukter. För att kunna göra detta innehåller de ämnen som minskar bakterierna på huden, som är ansvariga för att bryta ner svett och lukter.

Antiperspiranter kan även delvis eliminera svettproduktion. Vi bör inte eliminera svett helt, eftersom vi då skulle utsätta vår termoreglering och hudrengöring på spel.

En kvinna som använder deodorant.

Deodoranter och antiperspirantprodukter

Deodoranter är personliga hygienprodukter som hjälper mot lukter. De innehåller vanligtvis antimikrobiella medel som kontrollerar luktframkallande bakterier. De innehåller också ofta dofter och parfymer för att maskera kroppslukter.

Å andra sidan finns det antiperspirantprodukter, som är personliga hygienprodukter som deodoranter. Förutom kroppslukt begränsar antiperspiranter även svettning eller förhindrar svettning.

För att göra detta inkluderar man kemiska komponenter som aluminiumsalter bland ingredienserna. På marknaden kan du hitta olika format av deodoranter som aerosoler, sticks, krämer och roll-ons.

Idag söker de flesta användare efter mer naturliga produkter. I synnerhet, vilket är ämnet vi behandlar här, de aluminiumfria deodoranterna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Enkla sätt att ta bort svettfläckar från vita kläder

Aluminiumsalter i deodoranter

Aluminiumsalter är en av de komponenter som man länge har använt för att kontrollera överdriven svettning. Dessa salter fungerar genom att blockera körtlarna som producerar svett, alltså svettkörtlarna.

Sedan en tid tillbaka har denna kemiska förening tagits bort från deodoranter på grund av dess möjliga cancerframkallande effekter, även om det behövs mer vetenskapliga bevis för att styrka dessa effekter.

Fynden om sambandet med cancer är inte avgörande, men det finns studier som kopplar denna kemiska förening till bröstcancer.

Hypotesen om sambandet mellan aluminiumsalter och bröstcancer kommer från studier utförda på ett sjukhus i Manchester. Forskare fann förhöjda nivåer av denna metall i bröstområdet nära armhålorna.

Dessa studier väckte larm angående användningen av deodoranter som innehåller aluminiumsalter och ledde till en ökning av konsumtionen av mer naturliga produkter.

Idag finns det många deodoranter på marknaden som inte innehåller aluminiumsalter och som är antiperspiranter på grund av effekten av andra föreningar, bland annat zink.

kvinna sprayar på en deodorant

Vilka är de bästa deodoranterna utan aluminiumsalter?

Inom naturkosmetik är deodoranter utan aluminiumsalter bland de mest populära produkterna. Aluminiumfria produkter på marknaden innehåller vanligtvis eteriska oljor eller alkaliska mineraler och naturliga växtextrakt.

Dessa komponenter fyller funktionen att förhindra lukt, men verkar inte på svett. Trots detta, eftersom de är naturliga ingredienser, så förutom att förhindra lukter, tar de hand om din hud genom att de inte utsätter den för kontakt med ämnen som kan vara skadliga.

För närvarande, som ett alternativ till aluminiumsalter, finns det naturliga aktiva ingredienser baserade på mineralsalter av marint ursprung. Dessa aktiva ingredienser kontrollerar spridningen av mikroorganismer på huden när du svettas eller när din kroppstemperatur stiger.

Vidare kan man använda dessa i alla deodorantformat, vilket tyder på att marknaden håller på att gå mot att införliva innovativa produkter som förhindrar kroppslukt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Behandla överdriven svettning med 5 naturliga kurer

Slutsatser om aluminiumsalter i deodoranter

Dina dagliga vanor påverkar din huds tillstånd och utseende. Därför påverkar de även din kroppslukt. Om du har problem med svett och dålig lukt, fråga din läkare vilken typ av deodorant du ska använda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Deborah, G. B. (2018). Los desodorantes con aluminio no causan cáncer.
  • Garrote, A., & Bonet, R. (2005). Desodorantes y antitranspirantes: propiedades, composición y formas farmacéuticas. Offarm: Farmacia y Sociedad.
  • Goiás, de, Maria Leal Parente, L., Lívia Martins Carneiro, I., Leonice Manrique Faustino Tresvenzol, I., Ferreira Costa Makishi, G., & Nilo Gardin V, I. E. (2015). Câncer de mama e cosméticos Breast cancer and cosmetics. Arte Méd Ampl.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.