Huden har minne

Huden har minne och det indikerar en större risk för hudskador över tiden. Skador på cellernas DNA byggs upp och med tiden är det svårt att stoppa denna process.
Huden har minne

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2021

Huden har minne – jo, det är sant och inte bara ett poetiskt koncept eller namnet på en roman. Det är ett fenomen som hudläkare använder sig av i allt större utsträckning. Specifikt har hudens minne att göra med exponering för solen och skador som kan uppstå som ett resultat.

Huden är kroppens största organ. Faktum är att den mäter totalt upp till 1,6 kvadratmeter och väger cirka 3 kg. Den består därtill av tre lager:

  • Överhuden (latin: epidermis)
  • Läderhuden (dermis)
  • Underhuden (subcutis)

Detta organ fungerar som en barriär mot den yttre miljön och skyddar oss från aggressiva ämnen och förändringar i vår miljö. Dessutom spelar den en viktig roll i vårt utseende och vår självkänsla. När vi tittar i spegeln ser vi en stor del av hudvävnaden.

Många människor tar inte hänsyn till det faktum att vår hud kräver extra vård. Samtidigt måste vi skydda den från vissa faror, såsom exponering för solen. I artikeln nedan kommer vi att förklara vad hudens minne är så att du kan förstå vikten av det.

Vad innebär det att huden har minne?

Att huden har minne är ett mycket intressant fenomen. Naturligtvis har den inte samma typ av minne som hjärnan. Vi pratar om det faktum att hud som har utsatts för mycket exponering för solen har en större risk att drabbas av hudproblem i framtiden.

Med andra ord, de som utsätter huden för solen ofta, utan skydd, är mer benägna att utveckla skador och lesioner på huden flera år senare i framtiden. Det största problemet är att även om dessa förändringar i de flesta fall är godartade kan andra vara maligna eller föregångare till cancer.

När du utsätts för solens strålar kanske du inte ens inser att du blir bränd, men det förhindrar inte att lesionerna uppstår. Detta är den främsta anledningen till att det är väldigt viktigt att vara noga med att applicera solskyddsmedel. Dessutom bör skyddsfaktorn (SPF) alltid vara minst 30 och produkten ska täcka alla exponerade delar av kroppen.

Huden har minne: kvinna solar
Solexponering är skadligt för huden och kan vara orsaken till både godartade och maligna lesioner.

Du kanske också gillar den här artikeln: Dessa örter kan hjälpa dig att förebygga hudcancer

Hur fungerar hudens minne?

Ultraviolett strålning från solljus passerar genom hudens olika lager. Med detta i åtanke talar vi om två olika former av strålning – UVA och UVB. UVA-strålar kan passera genom moln och även glas och når in i hudens mittlager.

Eftersom denna typ av strålning tränger så djupt in är denna typ av strålning relaterad till processen att åldra huden och även uppkomsten av solfläckar. Samtidigt kan den också skada DNA i cellerna och orsaka en mutation som kan producera hudcancer.

UVB-strålar är de strålar som är ansvariga för solbränna. Även om de inte är lika bra på att tränga igenom huden och bara når överhuden, är de fortfarande relaterade till hudcancer. Därför måste vi skydda oss från båda typerna av strålning.

Begreppet att huden har minne bygger på det faktum att dessa strålar förändrar DNA i våra celler. Vad som händer är att dessa skador på DNA först reparerar sig själva. Med tiden byggs skadan upp tills den når en punkt där den inte kan repareras. När processen för cellulär reparation upphör kommer cancer att utvecklas.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Fyra tips för att hålla huden återfuktad

Skydda alltid din hud

Huden har minne: kvinna skalar av hudlager
Det är möjligt att reparera vår hud till en viss punkt. Men när mutationen inte kan stoppas kan det leda till hudcancer.

Hudens minne är en del av oss från den dag vi föds. När barn blir exponerade för solen utan skydd är risken för skador ännu större. Därför är det viktigt att vara särskilt försiktig när det gäller barn och särskilt vid tider under dagen när strålningen är som starkast.

Samtidigt måste vi vara medvetna om att hudens minne och hudcancer är starkt sammankopplade. Att ha ljus hud och ljusa ögon är också riskfaktorer, även om personer med mörkare drag inte helt undgår risken för skador. Problemet är så stort att hudcancer är böand de vanligaste formerna av cancer.

Därför bör vi aldrig glömma att skydda vår hud. Dessutom bör du alltid hålla dig borta från ultraviolett strålning i till exempel solarium. Tänk på att du kanske inte ser skadan direkt, men den kommer att bli uppenbart med tiden. Du bör därför göra vad du kan idag för att hålla din hud frisk på lång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.