Delad hjärna: vad en man tänker när han är med en kvinna

Även om det första man ser är det fysiska finns det såklart även andra viktiga faktorer som humor, gemensamma intressen och att det finns omtanke i relationen.
Delad hjärna: vad en man tänker när han är med en kvinna

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

Föreställ dig att du går på en dejt. Allt verkar gå bra, men sedan börjar du undra: “Vad tänker han på just nu?” Det första svaret du kommer på är säkert: “På det vanliga! Vad annars?”. Men den manliga hjärnan är självklart inte bara en testosteronfylld sexlustmaskin. Vi brukar säga att män har en “delad hjärna”.

Faktum är att vi också tänker på sex flera gånger på den första dejten, så skillnaderna är inte så stora som man kan tro. Det är dock sant att den manliga hjärnan bearbetar information på ett annat sätt än den kvinnliga.

Vad tänker killar på när de är med en tjej?

Enligt en studie utförd vid University of Cambridge finns det många liknelser mellan män och kvinnor när det kommer till attraktion.

Följande aspekter gäller oss alla, oavsett kön:

  • Attraktion och stress är nära besläktade. När personen står framför oss känner vi instinktivt samma sak.
  • Stress är meningen att varna oss för faror, och därför är det viktigt att se attraktion från rätt perspektiv.
  • Om man verkar nervös, obekväm eller tappar kontrollen kan det var ett problem.
  • Hos båda könen ökar nivån av kortisol i blodet, vilket i sin tur minskar mängden serotonin, en signalsubstans som ger en lugnande effekt.
  • Om du är attraherad av den andra personen kan du fastna i ett tillstånd av besatthet och fixering.

Men man kan säga att män har en delad hjärna. Så vad är det som händer för dem?

Det första som händer är att de hakar upp sig på din kropp

Man och kvinna

Självklart är den fysiska aspekten något vi alla ser, inte bara män.

  • I kvinnors fall brukar de göra en helhetsbedömning. De analyserar ansikte, kropp och sättet som mannen klär sig eller går.
  • Män gör samma sak, men vid ett senare tillfälle.

Män tenderar att först visualisera sexuella scener och det är nu vi kan börja prata om en delad hjärna, för de behåller samtidigt lugnet vid tanken på dessa sexuella scener.

Att förföra någon kräver hårt arbete

Vid första anblicken lägger många män mycket av sin uppmärksamhet på det fysiska, och långt därefter värdesätter de följande aspekter:

  • Sinne för humor
  • Röst
  • Liknande intressen
  • Omtanke

Kvinnor tenderar att vara mer selektiva när det kommer till dejting och förförelse, och tittar på fler detaljer i början. Medan de fokuserar sin uppmärksamhet på olika detaljer försöker männen använda olika strategier för att fånga deras uppmärksamhet och visa upp den bästa sidan av sig själva.

De gör det samtidigt som de kontrollerar en sexuell lust och försöker hålla sig lugna och sansade.

Har mannen verkligen en delad hjärna?

man

Inte alls. Den mänskliga hjärnan är specialiserad på olika områden. Med andra ord finns det inte en del av hjärnan som tvingar mannen till att agera i enlighet med sexuell lust.

Det finns dock en sak som är sant och det är att när de ställs inför en kärlekssituation händer följande:

  • Deras instinktiva behov påverkar deras beslut.
  • De beter sig på ett mindre rationellt sätt.

Som slutsats kan män verka bipolära under en dejt (detsamma gäller kvinnor!). Det tänker oftast mer på sex, men det innebär inte att de inte tänker på en relation och att de inte vill hitta någon att vara lyckliga med.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asendorpf, JB, Penke, L. y Back, MD. (2011). De las citas al apareamiento y las relaciones: predictores de los resultados iniciales y a largo plazo de las citas rápidas en una muestra comunitaria. Revista europea de personalidad, 25 (1), 16-30. https://doi.org/10.1002/per.768
  • Fisher, TD, Moore, ZT y Pittenger, M.-J. (2012). ¿Sexo en el cerebro ?: un examen de la frecuencia de las cogniciones sexuales en función del género, la erotofilia y la deseabilidad social. Revista de investigación sexual, 49 (1), 69–77. https://doi.org/10.1080/00224499.2011.565429
  • McCormick, NB. (2010). Guiones sexuales: implicaciones sociales y terapéuticas. Terapia sexual y de relaciones, 25 (1), 96-120. https://doi.org/10.1080/14681990903550167
  • Stein, DJ y Vythilingum, B. (2009). Amor y apego: la psicobiología del vínculo social. Espectros del SNC, 14 (5), 239–242. https://doi.org/10.1017/s1092852900025384

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.