De första symptomen på perimenopaus

De första symptomen på perimenopaus är en serie plötsliga förändringar i kvinnans kropp. Du bör därför vara uppmärksam på dessa och gå till en gynekolog om det behövs. Fortsätt läsa för att lära dig mer om perioden kring menopaus.
De första symptomen på perimenopaus
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att uppleva de första symptomen på perimenopaus betyder inte att ditt liv är över. Det betyder bara att du har gått in i en ny fas. Men exakt vilka är de första symptomen?

Först och främst bör du veta att det finns en skillnad mellan menopaus och klimakteriet (perimenopaus) – det är många som blandar ihop dessa begrepp. De är definitivt besläktade, men de är olika. Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta.

Menopaus och klimakteriet

Menopaus är den period då din menstruation försvinner helt efter en period av cirka tolv månader. Det är resultatet av att äggstockarnas funktion avstannar. Det anses vara en för tidig menopaus om det inträffar innan en kvinna fyller 40 år.

Klimakteriet är däremot övergångsperioden från ett reproduktivt till ett icke-reproduktivt liv, åtminstone enligt medicinsk forskning. Denna forskning beskriver också andra riktlinjer för att särskilja dem:

  • Menopaus går man in i tolv månader efter den sista spontana menstruationen och det markerar slutet på en kvinnas fertila liv.
  • Klimakteriet är perioden med minskning av reproduktionskapaciteten hos män och kvinnor, som slutar med menopaus hos kvinnor. 

    symptomen på perimenopaus: kvinna på soffa
    Klimakteriet är den period då en kvinnas fertila fas slutar. Det kommer ofta med fysiska och emotionella förändringar på grund av hormonella processer.

För tidig menopaus

Definitionen av för tidig menopaus förvirrar ofta också kvinnor. Detta beror troligen på att det inom medicinen inte verkar finnas en specifik definition som alla är överens om. Vissa studier använder “för tidig menopaus” och “ovariell insufficiens” omväxlande och definierar dem som:

“Upphörande av ägglossningen och endokrin äggstocksfunktion hos kvinnor yngre än 40 år.”

Observera att termen “ovariell insufficiens” har sitt ursprung år 1942 och det var Fuller Albright – som anses vara endokrinologins fader – som myntade termen. Det var första gången någon nämnde detta fenomen. Olika vetenskapliga tidskrifter nämner också olika termer för att hänvisa till att äggstockarna stänger ner sin verksamhet.

Enligt Muntané, en hälsoforskare, kan vi säga att “premenopaus” är:

“Perioden i livet före menopaus, då kvinnor genomgår biologiska förändringar som kan leda till ett antal störningar. Bristen på menstruation är en av de yttre manifestationerna av dessa metaboliska förändringar. Internt är det slutet på ägglossningen.”

Även om termerna inte är särskilt exakta är det fortfarande möjligt att känna igen några tecken som kan hjälpa till att avgöra om en person står inför för tidig menopaus eller inte.

De första symptomen på perimenopaus

Man kan inte säga att en kvinna är i menopaus såvida hennes menstruation inte har varit frånvarande i minst 12 månader i följd. Det är dock troligt att du är på väg att gå in i denna fas om du märker något av nedanstående symptomen på perimenopaus. Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare om så är fallet med dig.

  • En oregelbunden menstruationscykel. Om din menstruation är mer än sju dagar försenad eller slutar tidigt, uppsök din gynekolog.
  • Det är vanligt att uppleva sömnstörningar, och även värmevallningar, insomni och svettningar i detta skede. Dessa symptom kan vara en följd av en hormonell störning.
  • Fysiska förändringar som viktökning, en känsla av uppblåsthet, bröstsmärtor, huvudvärk eller illamående. Symptomen liknar ganska ofta de symptom man kan känna av vid premenstruellt syndrom.
  • Humöret förändras till följd av hormonella förändringar. Kanske är du mer irriterad än vanligt och har ett mer negativt perspektiv på livet i allmänhet. Du tror ofta att saker kommer att gå fel.
  • Det kan förekomma urinläckage när du nyser, det tyder på förändringar i bäckenet.
  • Förlust av sexuell lust är också relaterad till en hormonell obalans. Vaginal torrhet, brist på fukt och vaginal klåda kan också uppstå bland andra obehag.
symptomen på perimenopaus: kvinna sitter på säng och ser trött ut
Vissa förändringar i klimakteriet kan påverka kvinnans fysiska och mentala välbefinnande. De inkluderar humörsvängningar, viktökning och förlust av sexuell lust och även de välkända vallningarna.

Läs mer i den här artikeln: Tidigt klimakterium ökar risken för demens

Hur man hanterar de första symptomen på perimenopaus

Det kan vara svårt att anpassa sig till tiden före menopausen. Detta är dock en naturlig process och du behöver inte vara rädd för det. Detta eftersom du helt enkelt bara går in i en ny fas där det finns mindre påfrestningar. Det finns däremot andra hälsorelaterade risker som är viktiga att ta hänsyn till efter 40 års ålder, som:

  • Artros
  • Cancer i äggstockarna, brösten eller livmodern
  • Fibroider kan uppträda
  • Myom

Rådfråga en läkare om du besväras av de första symptomen på perimenopaus eftersom han eller hon då kan göra en balanserad analys av din familjehistoria och hitta den bästa behandlingen för dig. Din läkare kan också lindra obehag. Kanske är en ny personligt anpassad kost allt du behöver.

Om du röker bör du åtminstone försöka sluta och hellre börja med några hälsosamma vanor. Du bör också ta vitamin D och kalciumtillskott och spendera några minuter varje dag med att utöva en fysisk aktivitet du tycker om.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
  • Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
  • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
  • Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
  • Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.