Dansterapi: 5 fördelar och hur du utövar det hemma
I jakten på en hälsosam och rolig livsstil har dansterapi blivit populärt som ett träningsalternativ som kombinerar rytmisk rörelse med musik. Denna disciplin, även känd som “dance fitness”, erbjuder en unik upplevelse som går utöver förbättrad fysisk prestation. Läs vidare för att lära dig vilka fördelar du får av dansterapi och hur du kan börja träna detta hemma.
I den här artikeln ska vi alltså utforska de fem bästa fördelarna med dansterapi och hur du kan införa denna rutin i bekvämligheten av ditt hem. Från viktminskning till att stärka personliga relationer – nedan ska du få upptäcka hur denna form av fysisk aktivitet kan förbättra ditt allmänna välbefinnande.
Dansterapi, en kombination av fysisk träning och danskonst som ger många fördelar
Ursprunget till dansterapi är Europa och därifrån har den spridit sig till olika kontinenter, särskilt Latinamerika. Denna unika och mångsidiga disciplin är inte begränsad till en enda musikalisk genre, utan omfattar en mängd olika rytmer; alltifrån merengue och salsa till reggae och hiphop.
Enligt en spansk studie går en dansterapisession ut på att man utför en serie övningar utformade för att aktivera olika delar av kroppen och stärka det kardiovaskulära systemet. Några av de vanligaste övningarna inkluderar nedan alternativ.
Marscherande
En grundläggande träningsform i dansterapi. Att marschera innebär att gå i takt till musikens takt, vilket hjälper till att höja hjärtfrekvensen och förbättra den kardiovaskulära uthålligheten.
Tvärsteg
I denna rörelse korsar fötterna varandra medan du rör dig framåt eller bakåt. Det är en aktivitet som stärker benmusklerna och ökar stabiliteten.
V-läge
Detta går ut på att göra utåt- och inåthopp med benen i ett mönster som liknar bokstaven “V”. Denna övning tränar musklerna i benen och skinkorna, förbättrar koordinationen och ökar styrkan.
Springa på plats
Detta är en vanlig aerob aktivitet inom dansterapi. Den går ut på att du springer på plats till musikens rytm och för varje steg lyfter upp vardera knä så högt du kan. Detta hjälper till att öka pulsen, bränna kalorier och stärka det kardiovaskulära systemet.
Utåthopp
Denna klassiska hoppövning är bra för att öka intensiteten i dansrutinen. Börja med fötterna ihop och hoppa upp, sära på benen och höj armarna samtidigt och landa med fötterna en bit i sär. Gör sedan ett nytt hopp där du återgår till startpositionen.
Utåthopp förbättrar uthålligheten, tränar kroppens muskler och stimulerar kaloriförbränningen.
5 fördelar med dansterapi
Enligt experter är dansterapi en praktik som erbjuder ett brett utbud av fördelar för det allmänna välbefinnandet. Förutom att det är ett roligt sätt att träna har det en positiv inverkan på flera delar av kroppen.
1. Viktminskning
Alina Acanda och Aleida Best nämner i sin forskning att man med denna typ av träning kan bränna mellan 500 och 1000 kalorier, beroende på varje persons ämnesomsättning. Aktivitetens kombination av dansrörelser med aeroba övningar hjälper effektivt till att bränna fett.
2. Förbättrar lungkapaciteten
Dansterapi involverar rytmiska och koordinerade rörelser som kräver djup, kontrollerad andning. När du utför denna typ av träning tvingar du dina lungor att arbeta hårdare, vilket leder till förbättrad lungkapacitet.
Faktum är att det enligt forskning publicerad i Journal of Integrative Medicine är en rekommenderad aktivitet för personer med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).
3. Fördelar med dansterapi för den kardiovaskulära hälsan
Dans ökar hjärtfrekvensen och därtill ökad blodcirkulation. Detta i sin tur hjälper till att stärka hjärtat och förbättra kroppens kardiovaskulära uthållighet. Dansterapi är ett roligt sätt att träna och på samma gång hålla ditt hjärta friskt.
4. Det gynnar det centrala nervsystemet
Dans är en aktivitet som engagerar både kropp och själ, och det har en positiv inverkan på det centrala nervsystemet. Genom att du rör dig till musikens rytm och gör samordnade rörelser stimuleras frisättningen av endorfiner, vilket är signalsubstanser som genererar känslor av välbefinnande.
Dessutom hjälper dansterapi till att förbättra koordination och balans, eftersom det stimulerar neurala anslutningar i hjärnan och främjar större mental smidighet.
5. Stärker personliga relationer
Dansterapi gynnar inte bara kroppen utan även personliga relationer. Genom att delta i danspass kan du interagera med andra människor som delar samma intresse för dans och träning. Detta skapar en socialt berikande miljö där du får ha roligt och ta del av en gemenskap och ömsesidig motivation.
Hur tränar man dansterapi hemma? Vem kan göra det?
Dansterapi är lämpligt för människor i alla åldrar och på alla konditionsnivåer. Du behöver ingen tidigare danserfarenhet eller speciella färdigheter för att komma igång. Barn, ungdomar och vuxna kan alla dra nytta av denna träningsform och anpassa den till individuella behov och förmågor.
Nedan kan du lära dig de grundläggande stegen så att du kan börja ta del av fördelarna med den här aktiviteten, och lägga till variation och glädje till din träningsrutin hemma:
- Hitta ett lämpligt utrymme.
- Välj din favoritmusik och se till att den har ett bra rytm.
- Uppvärmning: detta kan inkludera stretchövningar, mjuka upphopp eller aeroba rörelser med låg effekt för att höja din kroppstemperatur och förbereda dina muskler.
- Leta på nätet efter någon tränare eller någon dansgrupp du kan följa i ett dansterspipass.
- Skapa din egen rutin. Kombinera olika steg och danssteg till den musik du har valt. Var inte rädd för att vara kreativ och lägga till din egen stil.
- Bjud in vänner eller familj — dans i sällskap kan vara ännu roligare.
- Sätt upp mål och var konsekvent.
Dansterapi, en rolig träningsaktivitet med många fördelar
Att inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin är avgörande för att bibehålla optimal fysisk och mental hälsa. Dansterapi har blivit ett mycket attraktivt alternativ, eftersom det är varierat, roligt och passar alla åldrar.
En av de bästa sakerna med det är att du kan träna det både i grupp på gym såväl som hemma. Det räcker att ägna mellan 20 och 30 minuter åt det några gånger i veckan för att få del av dess betydande fördelar. Är du med?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Acanda, A., Best, A. (2011). La bailoterapia: eje de motivación, al ritmo de la música. Revista digital EFDeportes.com
https://www.efdeportes.com/efd155/la-bailoterapia-al-ritmo-de-la-musica.htm - ConceptoDefinicion (2023) Bailoterapia. Conceptodefinicion.de
https://conceptodefinicion.de/bailoterapia/ - Khan, Iqbal. (2020). Dance Movement Therapy: A Promising Lifestyle Intervention in the Management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Journal of Integrative Medicine. 8. 10.30564/jim.v8i2.2137.
- Monsalve, L. (2013). Bailoterapia, una actividad física para mantener un cuerpo sano dirigida a mujeres de 45 a 60 años del cantón Cuenca. Universidad Politécnica Salesiana.
https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/5119 - Pimienta, L. G., Medina, M. (2014). Plan de ejercicios de bailoterapia una alternativa deportivo recreativa para la incorporación de niños de 9 a 11 años de edad a festivales deportivo recreativos en el consejo popular ‘Celso Maragoto Lara’ del municipio Pinar del Río. Revista digital EFDeportes.com
- Rodrigues-Krause, J., Farinha, J. B., Krause, M., & Reischak-Oliveira, Á. (2016). Effects of dance interventions on cardiovascular risk with ageing: Systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, 29, 16–28. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.09.004
- The neurobiological understanding of dance movement therapy. (s/f). Lehigh.edu. Recuperado el 22 de junio de 2023, de https://wordpress.lehigh.edu/insalon/2021/06/19/the-neurobiological-understanding-of-dance-movement-therapy/