Cerebrala emboli: Orsaker, symptom och olika typer

Cerebrala emboli är en typ av infarkt som gör att blodet inte kan cirkulera ordentligt i hjärnan.
Cerebrala emboli: Orsaker, symptom och olika typer

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2022

Att drabbas av cerebrala emboli är ett allvarligt tillstånd och en vanlig dödsorsak i utvecklade länder. Det kan även leda till allvarliga konsekvenser med bland annat talstörningar eller förlamning. Det positiva är att det går att förhindra dessa konsekvenser genom att agera snabbt.

Begreppen stroke och cerebrala emboli skapar ofta förvirring och det är svårt att skilja dem åt. Cerebrala emboli är en typ av infarkt. Det uppstår när det förekommer ett avbrott i blodflödet till en viss del av hjärnan.

Vävnader som blodet inte kan cirkulera ordentligt till kommer att skadas på grund av syrebrist. Hjärnan är ett särskilt känsligt organ för detta. Dessutom kan en person förlora vissa funktioner beroende på vilket område som drabbas.

Cerebrovaskulära sjukdomar den tredje vanligaste dödsorsaken i utvecklade länder. Faktum är att de är den främsta orsaken till funktionshinder och demens bland vuxna.

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om cerebrala emboli.

Vad är cerebrala emboli?

Under cerebrala emboli kan ett område av hjärnan bli utan sin blodtillförsel. Detta hänvisar specifikt till en blockering av ett blodkärl på grund av en embolus.

En embolus, en propp, är en massa som transporteras till en annan del av kroppen med blodet, från den plats där den har sitt ursprung. Blockeringen kan vara fast, flytande eller gasformig. Oftast är det dock en blodpropp.

En cerebral embolus består alltså i allmänhet av en blodpropp som härrör från en annan del av kroppen. Denna rör sig med blodet tills det når kärlen i hjärnan. Proppen stannar i kärlet och blockerar blodflödet.

Det är viktigt att kunna skilja tromber och emboli från varandra. I dessa sammanhang avser en tromb en blodpropp i samma kärl som den har sitt ursprung i. Den rör sig inte. Å andra sidan har en embolus inte någon fast position.

Blodpropp
Både tromber och emboli är blodproppar, men en embolus förflyttar sig till andra delar av kroppen.

Typer av cerebrala emboli

Det finns som sagt olika typer av hjärnemboli. Till exempel är hjärtemboli blodproppar som orsakas av en förändring i hjärtrytmen. Det bästa exemplet på dessa är förmaksflimmer.

De kan också bero på en luftembolus. Detta är en luftbubbla som hindrar blod från att cirkulera genom kärlet. Fettemboli är ansamlingar av fett som lossnar från sin ursprungliga plats och är typiska hos patienter med åderförkalkning.

Slutligen, var medveten om att cerebrala emboli också kan komma från en tumörprocess. I det här fallet blockeras kärlet av en del av tumören eller en grupp cancerceller.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad trombotiserade hemorrojder är och hur man identifierar dem

Symptomen på en cerebral embolus

Symptomen på en cerebral embolus kan variera. De beror på vilket området i hjärnan som är drabbat. Det finns några vanligt förekommande symptom:

  • Förlamning eller domningar i en del av kroppen: I ena armen och ett ben eller halva ansiktet.
  • Plötslig huvudvärk.
  • Förlust av syn.
  • Förvirring och desorientering.
  • En plötslig känsla av trötthet.

Problemet är att allvarliga komplikationer kan uppstå om cirkulationen inte återställs så snart som möjligt. Följdsjukdomar är vanliga efter en hjärnembolus. Det kan t.ex. försämra språket eller rörelsen i en lem.

Vissa människor upplever minnesproblem och har svårt att koordinera sina rörelser. Det är därför en medicinsk nödsituation. Som du kan se minskar tidig behandling drastiskt förekomsten av komplikationer.

Illustration av cerebrala emboli

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Orsaker till bröstsmärta samt kategorier och egenskaper

Behandling av cerebrala emboli

Behandlingen beror på typen av emboli och det drabbade området. Målet är att återställa blodflödet. I fallet med en blodpropp administrerar man medicin för att förstöra proppen.

Kirurgi är också nödvändig i vissa fall, samt en mindre invasiv kärlbehandling med kateter. Den behandlande läkaren för in den genom en annan del av kroppen och flyttar den tills den når kärlet där embolin sitter.

Slutligen, var medveten om att en cerebral embolus är en medicinsk nödsituation och det är viktigt att konsultera en läkare direkt du lägger märke till symptom. En läkare ordinerar behandling enligt patientens individuella egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Epidemiología de las enfermedades cerebrovasculares de origen extracraneal. (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1682-00372014000200002
  • ¿Qué es y cómo actúa una embolia? (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from https://www.efesalud.com/embolia-que-es/
  • Derrame cerebral- diagnóstico, evaluación y tratamiento. (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=stroke
  • Laguna, Victoria Romero, et al. “Embolia gaseosa cerebral.” Seram (2018).
  • Ruibal León, Antonio J., Gilberto Durán Torres, and Verónica M. González García. “Tratamiento de la enfermedad cerebrovascular en su fase aguda.” Revista Cubana de Medicina 42.2 (2003): 124-127.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.