Bisonkött eller nötkött: vilket är hälsosammare?

Bisonkött eller nötkött: vilket är hälsosammare?

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2023

Det finns flera olika typer av kött på marknaden och alla har inte samma näringsegenskaper. Av den anledningen är det bra att prioritera de som har en större täthet av näringsämnen, för att förbättra din kropps funktioner. Så, vilket tror du är hälsosammare? Bisonkött eller nötkött? Vi berättar i den här artikeln, så missa inte detta!

Det första man bör ta hänsyn till är att näringsexperter rekommenderar att vi prioriterar fisk till förmån för kött. Marina produkter innehåller färre kalorier, men ändå proteiner av högsta kvalitet.

Näringsegenskaper hos bisonkött och nötkött

Bisonkött kännetecknas av att innehåller få kalorier, med 109 kalorier per 100 gram kött. Det innehåller däremot ett höft antal proteiner av högt biologiskt värdei; närmare bestämt 21,62 gram per 100 gram kött.

Man bör ta hänsyn till att proteiner är väsentliga för att garantera god muskelhälsa. Enligt en studie publicerad i BioMed Research International hjälper dessa näringsämnen till att förhindra uppkomsten av sarkopeni och katabolism i mager vävnad.

Lite kött.
Kött innehåller i allmänhet många makro- och mikronäringsämnen som är viktiga för människors hälsa.

Likaså har denna produkt betydande koncentrationer av mineraler som kalcium, järn, magnesium, fosfor och zink. Det senare har visat sig vara nyckeln i differentieringsprocessen av vita blodkroppar, som är ansvariga för immunsystemets funktion.

Nötkött, å andra sidan, innehåller mycket fler kalorier, med 288 kalorier per 100 gram. Det gör köttet märkbart fetare, dock har det också en högre proteinhalt. Det innehåller 26 gram protein per 100 gram kött.

Du bör notera att det mesta av fettet är av mättad typ. I lagom mängd är detta dock inte problematiskt för hjärthälsan, vilket forskare visar i en recension publicerad i Lipids in Health and Disease.

Likheter

Båda produkterna har ett högt proteininnehåll av högt biologiskt värde, vilket är viktigt för muskelhälsan. Dessutom innehåller både bisonkött och nötkött ett högt antal mineraler som är väsentliga för hälsan, så båda dessa kött kan inkluderas i samband med en hälsosam kost.

Bison eller nötkött? Vilket är bäst?
På grund av deras hälsofördelar bör båda typerna av kött ingå regelbundet i kosten.

Skillnader mellan bisonkött och nötkött

Den största skillnaden mellan bisonkött och nötkött ligger i deras energiinnehåll, bestämt av deras fetthalt. Bisonkött, som är mycket magrare, ger färre kalorier.

Samtidigt har bisonkött en relativt lägre koncentration av kolesterol. Detta är dock varken goda eller dåliga nyheter, eftersom endogen produktion av näringsämnet moduleras efter dess närvaro i kosten. Dessutom råder det idag tvivel om huruvida det finns någon koppling mellan detta värde och risken för kardiovaskulära sjukdomar.

I vilket fall som helst är båda produkterna mycket låga i transfetter, varför de anses vara relativt hälsosamma för hjärtat. De genererar inte heller inflammatoriska problem, varför de kan innebära fördelar för hälsan.

Vilket är det bästa alternativet?

Man bör komma ihåg att varje person har ett individuellt näringsbehov, och därför kan vi inte fastställa en generell rekommendation för konsumtion. Vad som är tydligt är dock att i samband med en viktminskningsdiet, kan du äta mer bisonkött än nötkött regelbundet på grund av dess lägre energiinnehåll.

Men nötkött är också ett bra val för nästan alla typer av kostplaner. Endast personer med något njurtillstånd bör iaktta försiktig med denna produkt, eftersom ett överskott av proteiner för dessa människor kan komplicera organens filtreringsfunktion.

Personer som tränar mycket kan dock med fördel se till att inkludera något av dessa kött i kosten. Bland annat för att järnet i köttet hjälper till att förhindra problem som anemi, som kan uppstå när man tränar för mycket. Andra mikronäringsämnen som köttet innehåller kan dessutom hjälpa dig att förbättra din fysiska prestation.

Bisonkött eller nötkött, två hälsosamma produkter

Både bisonkött och nötkött är hälsosamma produkter som kan ingå som ett inslag i en i övrigt varierad kost. Det är dock alltid mer tillrådligt att prioritera konsumtion av fisk, eftersom det har kopplats till bättre kardiovaskulär hälsa.

Marina produkter innehåller nämligen, förutom proteiner med högt biologiskt värde, omättade fettsyror som har förmåga att modulera inflammatoriska mekanismer. Ett exempel på dessa är omega-3. tänk på att träna regelbundet för att säkerställa ett gott hälsotillstånd, och även att få tillräcklig vila på natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, Picca A, Tosato M, Santoro L, Di Giorgio A, Nesci A, Sisto A, Santoliquido A, Landi F. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi: 10.1155/2017/2672435. Epub 2017 Mar 21. PMID: 28421192; PMCID: PMC5379082.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Zhu Y, Bo Y, Liu Y. Dietary total fat, fatty acids intake, and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2019 Apr 6;18(1):91. doi: 10.1186/s12944-019-1035-2. PMID: 30954077; PMCID: PMC6451787.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.