Vilket kött innehåller minst fett?

I den här artikeln får du lära dig vilka typer av kött som innehåller minst fett, så att du lättare kan planera en hälsosam kost. Välj bland dessa hälsosamma alternativ.
Vilket kött innehåller minst fett?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 26 december, 2022

Kött är de muskulösa delarna av maten, rikt på protein och lågt på kolhydrater. Mängden fett varierar beroende på djuret och den del av det som du konsumerar. Idag är trenden att välja det kött som innehåller minst fett i hälsosamma kostplaner.

Det är vanligt att upptäcka att köttet med minst fett representeras av skinnfri fågel. Det finns dock andra mindre vanliga djurarter med ännu mindre fett i köttet.

Läs vidare för att lära dig vilket köttet som innehåller minst fettoch därför rekommenderas för en hälsosammare, näringsrik kost.

Vi tror att du också kan njuta av att läsa den här artikeln: Så här äter du bra om du vill utesluta kött

Vad är kött?

Enligt den spanska livsmedelslagstiftningen är kött den mjuka ätbara delen av nötkreatur, får, grisar och fågel. Vid slakt får man bland annat följande produkter från djuret: fett, brosk, hud, senor, blod och lymfkärl som är en del av muskelvävnaden.

De kemiska komponenterna varierar beroende på ras, kön, del av djuret, ålder, art och djurets kost. Bland dem är proteinerna de mest framstående, som ligger mellan 16 och 22 %; och fettet, vars värden varierar mellan 1 till 15 %.

Denna variation i mängden fett gör att man klassificerar köttet som magert när det har mindre än 5 % fett, och fett, när det har upp till 30 % (som är fallet med den iberiska grisen).

Näringsvärde

Köttet bidrar till att tillfredsställa människans näringsbehov. Dess huvudsakliga näringsämnen är proteiner, med en hög andel essentiella aminosyror.

Köttfett innehåller oljesyra, liknande olivolja. Det följs i proportion av mättade fettsyror, vilka är de som kan bidra till att täppa till artärerna; och omättade fettsyror, som är nödvändiga för näring.

Vi hittar också en stor mängd biotillgängliga mineraler, såsom järn och zink. I kött finns också B-vitaminer.

Men trots att det är ett mycket näringsrikt livsmedel har konsumtionen av det blivit begränsad. Vissa organisationer menar att kött bör upptar mindre än 30 % av kalorierna i vår kost. Bland annat rekommenderar det amerikanska jordbruksverket magra proteiner för att minska fetma och övervikt.

rött kött
Rött kött har ett dåligt rykte, men allt kött är inte likadant. De innehåller olika proportioner av fett.

Exempel på kött som innehåller minst fett

Det finns många typer av kött med hög fetthalt, men några med relativt lägre innehåll av mättat fett finns också på marknaden. Följande är de kött som innehåller minst fett, vilka du kan vilja lägga till för en lågkalori- och en hälsosammare kost.

1. Hästkött

Hästkött är ett av de kött som innehåller minst fett, och innehåller knappt 1 gram per 100 gram produkt. Tillsammans med proteiner ger det dig cirka 100 kalorier, vilket är mindre än kaloriinnehållet i fläsk, kyckling och nötkött.

Det innehåller även andra näringsämnen, såsom proteiner, som är en källa till 40 % essentiella aminosyror. Dess hemjärn är mycket biotillgängligt, och 15 till 30 % absorberas väl. Det innehåller också zink.

2. Vaktel är ett av de kött som innehåller minst fett

Vaktel tillhör de små fågelarterna. Den lever i tempererade eller varma klimat i tropiska och subtropiska områden.

En portion vaktel ger 85 % av det rekommenderade proteinintaget för en vuxen man. Detta kött innehåller mindre än 2 gram fett per 100 gram produkt. Av denna anledning är dess kalorivärde mycket lågt, med endast 106 kalorier per 100 gram.

Mineraler som järn, fosfor och selen sticker ut. De viktigaste vattenlösliga vitaminerna är niacin och vitamin B6. För en rekommendation på en konsumtion av 3 portioner magert kött per vecka, kan vaktel vara en del av denna rekommendation.

3. Struts

Strutskött är mycket likt nötkött i smak och konsistens, men med mindre fett, och innehåller endast 2 %. De flesta av dess fettsyror är viktiga i näring. Det innehåller också B-vitaminer, som hjälper till med metabolismen av övriga makronäringsämnen.

4. Känguru

Även om det i många delar av världen konsumeras väldigt lite av detta kött, är det väldigt populärt i Australien. Också i Spanien är kängurukött en del av gourmetköket.

Kängurukött är rött kött med mycket lågt fettvärde, och det innehåller endast 1,3 gram per 100 produkt. Samma portion ger 102 kalorier och 23 gram protein.

5. Emu är ett av de kött som innehåller minst fett

Emu är ett rött kött som liknar struts. Det är 97 % fettfritt och är ett alternativ med lågt kaloriinnehåll. Det sticker ut eftersom det innehåller protein, järn och vitamin B12.

6. Kött som innehåller minst fett: Alligator

Alligatorkött är en mer icke-traditionell proteinmat. Dess låga fetthalt är mestadels omättad och det är också en källa till omega-3, vilket främjar kardiovaskulär hälsa.

En studie om den kemiska sammansättningen av magert krokodilkött (Caiman Crocodylus Fuscus) visar att det innehåller 21,46  % protein, 0,72 % fett samt 1,26 % mineraler. Detta gäller dock inte köttet i svansen, vilket kan innehålla upp till 14 % fett.

7. Kanin

Man bör skilja på vildkaninen och tamkaninen, eftersom den senare tenderar att ha mer fett och bidrar med fler kalorier. När det gäller vildkaninen är dess fettvärde under 5 gram per 100 gram kött. Proteinerna är cirka 23 % och är lättsmälta.

Liksom annat vitt kött ger det många B-vitaminer, järn, zink, magnesium, kalium och fosfor. Det är också lågt i natrium, vilket gör det gynnsamt för kontroll och förebyggande av högt blodtryck.

En husdjurskanin
Tamkanin är inte valkaninen för matlagning; vild kanin är att föredra.

8. Kalkon

Liksom kyckling bör du ta bort skinnet på kalkonköttet innan du tillagar det. Det är ett vitt kött med 2 % myofibrillärt fett och 22 % protein.

Det är en mycket bra källa till magnesium, zink, kalium, fosfor och selen. Bland vitaminerna sticker niacin, B6 och B12 ut.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: En vegetarisk kost för barn: fördelar och nackdelar

9. Rådjur

Det är en typ av mörkt rödbrunt kött, med en mer intensiv ton än nötkött, men med mindre fett. Det är mycket uppskattat inom storviltsjaktens värld och inom gastronomin.

Det ger 22 % proteiner med högt biologiskt värde och den intramuskulära fetthalten är endast 1,6 %. Följaktligen har det också ett lågt kolesterolvärde.

Den låga andelen fett är orsaken till dess låga kaloriinnehåll. Järn, zink och B-vitaminer är de viktigaste mikronäringsämnena i viltkött.

10. Kött som innehåller minst fett: Kyckling

Det råder ingen tvekan om att kyckling är en favorit bland det minst gödande köttet. Dessutom finns det många rätter som du kan tillaga med det, speciellt med bröstet. Det kan beskrivas som högkvalitativt protein, vattenlösliga vitaminer och lågt i kalorier.

Kycklingbröst innehåller nästan 24 % protein per 100 gram produkt, 1,4 gram fett och 1,2 gram mineraler. Att konsumera 100 gram bröst ger oss knappt 107 kalorier.

Kulinariska aspekter när du tillagar magert kött

I listan över kött som innehåller minst fett måste vi lägga till en faktor som definierar det totala bidraget av kalorier: typen av beredning. Vid förberedelsen bör du exempelvis ta bort skinn, synligt fett och oätlig vävnad.

Lika viktigt är både tillagningsmetoden och de tillhörande ingredienserna. De hälsosammaste tillagningsmetoderna är att grilla, koka, ugnsbaka och sautera.

I alla metoder bör du använda så lite olja som möjligt. För en portion på mellan 120 och 150 gram magert kött kan du använda 1 matsked oliv-, raps-, solros- eller sojaolja.

Som tillbehör kan du använda icke-stärkelsehaltiga grönsaker. Smaksätt med kryddor och naturliga örter.

Världscancerfonden rekommenderar en konsumtion på max 3 portioner (350-500 gram) rött kött i veckan och framhåller att magert kött är att föredra framför fett kött.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.