Såhär äter du bra om du vill utesluta kött

Om du har beslutat dig för att utesluta kött så är det bäst att göra det gradvis och med hjälp av en expert som kan vägleda dig under processen.
Såhär äter du bra om du vill utesluta kött

Senaste uppdateringen: 11 september, 2019

Både vegetarianism och veganism är kosttrender som utesluter kött av olika anledningar, såsom grymhet mot djur och hälsoproblem. Många tror även att de kan minska påverkan på miljön genom att utesluta kött.

Näringsexperter föreslår att en balanserad kost bör inkludera alla näringsämnen i måttliga mängder. Med andra ord är det nyttigast att äta många olika livsmedel i lämpliga mängder.

Om du har beslutat dig för att utesluta ett livsmedel (såsom kött) bör du komma ihåg några nyckelaspekter så att din kropp inte börjar lida.

Att utesluta kött: en växande trend

Låt oss till exempel till på Spanien. Enligt ANIBES-studien från Spanish Nutrition Foundation har uppskattningsvis 2% av den spanska befolkningen slutat äta kött dagligen.

Denna studie visar även att 12% av landets befolkning inte konsumerar processat kött. Vidare är det värt att nämn att veganer (som inte äter några djurprodukter) endast utgör 1% av den spanska befolkningen.

Resultaten från en annan studie visar i sin tur att en avsevärd andel av spanjorerna har minskat sin konsumtion av rött kött – 43%.

Om du vill utesluta kött från din kost eller bara minska det så ska du se till att läsa följande tips för att undvika negativa konsekvenser för hälsan. Varje person är unik och har specifika näringsbehov.

Av denna anledning är det bäst att göra gradvisa förändringar av kosten med hjälp av en expert. En kvalificerad nutritionist kan vägleda dig under denna process.

Rött kött

Över hela världen har konsumtionen av processat kött minskat på senare år.

Konsumera andra proteinkällor om du ska utesluta kött

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att du måste fortsätta att konsumera protein från andra livsmedelskällorOm du inte är vegan kan ägg vara en bra källa för protein och nyttiga fetter.

Det är rekommenderat att äta fyra ägg per vecka eller två äggvitor om dagen. Om du har möjlighet är det alltid bäst att välja ekologiska ägg från kyckling som behandlats väl.

Utöver ägg finns det gott om livsmedel som kan tillhandahålla dig med en proteinbas. Du bör dock fortfarande tala med en expert för att få en kost i linje med dina individuella behov.

Några livsmedel med mycket protein inkluderar:

  • Grönsaker: sojabönor, gröna sojabönor, broccoli, sparris, mungböngroddar och brysselkål.
  • Nötter: mandel, pistasch, valnöt, cashew och hasselnöt.
  • Spannmål: havre, quinoa, teff, vildris, bovete, hirs och durra.
  • Frön: pumpafrön, sesamfrön, hampafrön, solrosfrön och chiafrön.
  • Legymer: linser, jordnötter, gröna ärtor, kikärtor, pintobönor, röda bönor och svarta bönor.

Något annat viktigt att ha i åtanke är att när du kombinerar spannmål med legymprotein så konsumerar du protein av hög kvalitet.

Ett välkänt exempel på detta är linser och ris. Kvaliteten och kvantiteten hos proteinet är högre i detta fall än om du t.ex. kombinerat linser med korv.

Överdriv inte med mejeriprodukterna

Det är viktigt att komma ihåg att inte överdriva med mejeriprodukterna om du är vegetarian. Att äta för mycket av dem kan öka dina kolesterolnivåer samt leda till matsmältningsproblem.

Det finns andra alternativ, som havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, kokosmjölk och risbaserad mjölk, som kan vara nyttigare alternativ för personer som vill utesluta kött eller bli veganer.

Dra ned på mejeriprodukterna

Mejeriprodukter är perfekta för att komplettera din kost när du utesluter kött, men konsumera dem med måtta.

Se till att du får tillräckligt med vitamin B12

Vitamin B12, även känt som kobalamin, är en vattenlöslig vitamin som spelar en viktig roll för bildandet av röda blodkroppar, cellmetabolism, nervfunktion och DNA-replikation.

Om du har beslutat dig för att utesluta kött helt och hållet kan du drabbas av brist på denna vitamin, även om kroppen kan spara flera års förbrukning av B12.

Av denna anledning är det viktigt att du kollar dina B12-nivåer regelbundet och att du konsumerar livsmedel med den, såsom ägg, mejeriprodukter och spirulina.

De främsta anledningarna att utesluta kött

För några år sedan varnade International Agency for Research on Cancer (IARC) – en organisation under Världshälsoorganisationen (WHO) – om möjliga hälsoeffekter från konsumtion av processat kött.

Man varnade huvudsakligen för att för stor konsumtion kan vara kopplad till kolorektal cancer. Slutsatsen angående konsumtionen av rött kött var inte lika tydlig, men IARC kopplade den till högre risk för vissa sjukdomar.

Utöver hälsan så beslutar sig många för att utesluta kött på grund av hur djur behandlas i köttindustrin. Andra gör det för att köttproduktion bidrar till att mycket skog huggs ned.

Att utesluta kött på rätt sätt

Om du vill utesluta kött måste du se till att din nya kost täcker alla dina näringsbehov. För detta rekommenderar vi att du träffar en nutritionist som kan vägleda dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wolfe RR., Cifelli AM., Kostas G., Kim IY., Optimizing protein intake in adults: interpretation and application of the recommended dietary allowance compared with the acceptable macronutrient distribution range. Adv Nutr, 2017. 8 (2): 266-275.
  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.