Gott recept på panerad aubergine - helt veganskt

Aubergine innehåller mycket antioxidanter och näringsämnen. Panerad aubergine är en god och enkel rätt att göra. Lär dig receptet här!
Gott recept på panerad aubergine - helt veganskt
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många sätt att tillaga aubergine, eller äggplanta som det också kallas. Om du gillar denna grönsak, bör du verkligen prova på detta recept på panerad aubergine. Det kommer definitivt att kittla smaklökarna hos dina vänner och din familj!

Aubergine är en grönsak som kan användas i de flesta av världens olika kök. Det är en uppskattad grönsak i många kulturer. Vad som är så bra med aubergine är att den går utmärkt att både grilla, sautera, fritera och ugnsbaka.

Aubergine innehåller en massa flavonoider, vilka hjälper till att förbättra hudpigmentet, och det besitter också en rad med antioxidantegenskaper. Därför rekommenderas den av näringsspecialister för att motverka degenerativa hjärt- och kärlsjukdomar och även för att hjälpa till under cancerbehandling.

Det är därför det är bra för dig och din hälsa att äta aubergine på alla sätt du önskar. Du kan prova olika kulinariska tricks som sätter smak på den. Den passar även bra ihop med alla sorters kryddor, så det är bara att prova dig fram.

När det gäller panering så går denna kulinariska teknik ut på att täcka grönsaker, kött, kyckling eller fisk med brödsmulor innan de steks i olja eller smör. Men du behöver inte nödvändigtvis använda bröd för paneringen. Även om de flesta panerade rätter vanligtvis tillagas med denna ingrediens så går det också bra att använda vete- eller majsmjöl, eller till exempel sesamfrön.

Vi garanterar att din panerade aubergine kommer att bli riktigt utsökt när du använder den här tekniken. Det betyder att du inte har något att förlora! Läs vidare och lär dig hur du tillagar panerad aubergine med en gång!

Fördelarna med aubergine

Prova på ett recept med panerad aubergine

Panerad aubergine är en utmärkt rätt för vegetarianer och veganer.

Men kom ihåg att om du inte tillagar aubergine på rätt sätt så kommer den vara svår att äta. Vi ska därför dela med oss av ett knep som gör dem mjuka och mycket mer aptitliga.

Du kan äta panerad aubergine med valfritt tillbehör, som till exempel ris, quinoa eller pasta. Välj det som du tycker om. Om du bestämmer dig för pasta, rekommenderar vi att du skär auberginen i bitar istället för skivor och tillagar någon sås som du gillar.

Hur man tillagar panerad aubergine

Ingredienser

 • 2 stora auberginer
 • 2,5 dl brödsmulor (150 g)
 • 2 msk salt (30 g)
 • 1 msk peppar (15 g)
 • ½ msk persiljapulver (8 g)
 • 2 msk balsamvinäger (30 ml)
 • ½ dl olivolja
 • 3 dl vatten

Tillagning

Många gillar inte aubergine på grund av dess säregna smak. Men smaken beror faktiskt på hur du tillagar auberginen och vilka ingredienser du använder för att krydda den. Nedan berättar vi allt om hur man gör en bra panerad aubergine för dagens recept:

Smaken på aubergine beror på hur du tillagar den
 1. Börja med att skära auberginen i 2 cm tjocka skivor.
 2. Ta sedan en stor skål, häll i vatten och tillsätt en matsked salt. Lägg ner aubergineskivorna i vattnet och låt dem mjukna lite. Detta gör också så att auberginen inte absorberar så mycket olja, vilket innebär att den blir saftigare.
 3. Därefter tar du en ny skål där du blandar balsamvinäger, resten av saltet, peppar och persiljepulver.
 4. När aubergineskivorna har mjuknat lite, placera dem i blandningen med vinägern och marinera i 15 minuter.
 5. Häll sedan brödsmulorna på en separat tallrik och doppa aubergineskivorna i dem. Se till så att de täcks ordentligt.
 6. Slutligen steker du auberginen i lite olivolja. Oroa dig inte för att det ska bli för fett eftersom auberginen nu inte absorberar lika mycket olja eftersom den legat i vatten.
 7. Avnjut sedan din läckra panerade aubergine med ditt utvalda tillbehör.

Några fler tips

 • Om du vill att dina aubergineskivor ska ha en lite krispig konsistens, lägg skivorna i frysen i minst 30 minuter innan du kryddar och steker dem.
 • Om du inte vill använda olivolja kan du använda kokosolja. Detta ger dem en sötare smak.
 • Du behöver inte använda balsamvinäger. Om du inte gillar den lite syrliga smaken, kan du istället använda Worcestershiresås eller sojasås.
 • För den som inte gillar stekt mat så går det också utmärkt att göra denna panerade aubergine i ugnen. Det gör dessutom rätten mycket hälsosammare.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • NESTLÉ ECUADOR. (2010). Recetario.
 • Rotino, G. L., Sala, T., & Toppino, L. (2014). Eggplant. In Alien Gene Transfer in Crop Plants, Volume 2: Achievements and Impacts. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9572-7
 • Ullio, L. (2003). Eggplant growing. NSW Agriculture.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.