Varför aubergine bör finnas i din diet

Utöver att vara en klassisk basföda för viktnedgång hjälper aubergine även till att optimera din leverfunktion och skyddar ditt hjärta.

Det är intressant att tänka att aubergine – eller äggplanta – under lång tid ansågs vara ett giftigt livsmedel. Detta eftersom den innehåller en typ av alkaloid vid namn ”solanin”, som dock endast är skadlig om du konsumerar auberginen rå och i stora mängder, vilket inte är särskilt troligt.

Men nu när vi känner till alla utmärkta egenskaper hos denna lila grönsak har den blivit oersättlig i de flesta dieter. Så fortsätt läsa för att få reda på de många fördelarna hos äggplantor som du kanske inte kände till.

Aubergine är rena rama skattgömman när det kommer till hälsofördelar, och eftersom den är rik på näringsämnen men fattig i kalorier är den ett perfekt komplement till din rutin för viktnedgång.

Och vad sägs om smaken? Äggplantan är utsökt och kan tillagas på en mängd olika sätt.

I dagens artikel ska vi ge dig några övertygande anledningar till varför du bör inkludera tre äggplantor per vecka i din diet. Vi ska förklara mer nedan.

1. Flertalet fördelar med aubergine

Du kan ugnsbaka den, fylla den eller steka den; du kan till och med använda auberginevatten för att sänka ditt kolesterol och främja viktnedgång.

Det finns många sätt att tillaga äggplanta, så välj det du gillar och som passar dina behov. Kanske behöver du bara mer nyttiga grönsaker i din diet, eller så kanske du försöker behandla anemi eller ta hand om din leverhälsa.

Oavsett dina behov kan äggplanta vara en bas för din diet, och vi ska visa dig varför.

1. Näringsvärdet hos auberginer

Ugnsbakad-aubergine

Fyllda äggplantor är en kulinarisk läckerhet, vi vet, och om du väljer rätt ingredienser att kombinera den med får du en mättande, nyttig och näringsrik rätt. Låt oss ta reda på vad denna grönsak kan göra för din kropp:

 • Den har högt järninnehåll, vilket är perfekt för personer som lider av anemi.
 • Äggplantan är rik på kalium, magnesium, koppar, kalcium och folsyra, så det är ett utmärkt livsmedel för benstyrka. Och om du är gravid bör du definitivt inkludera lite äggplanta i din diet, eftersom den hjälper till att främja god fosterutveckling.

2. Äggplanta – ett bra försvar mot många sjukdomar

Denna växt är bland de rikaste på antioxidanter, inklusive antocyanin. Och glöm inte vitamin E och fenolsyror – en naturlig duo som skyddar mot effekterna från fria radikaler samt olika former av cancer.

3. Den är perfekt för avgiftning

Avgiftning

Tack vare dess kemiska sammansättning, enzymer och antioxidanter är äggplanta perfekt för att hjälpa din kropp eliminera gifter och andra skadliga substanser som med tiden ansamlats i din kropp på grund av dålig diet eller en stillasittande livsstil.

Och glöm inte att äggplanta innehåller glykoalkaloider, som hjälper till att optimera din leverfunktion.

De skyddar även levern och hjälper den ta bort gifter samt producera mer galla. Så utöver att hjälpa dig med avgiftning av kroppen är auberginer även väldigt bra för din leverhälsa.

4. Aubergine – din hjärtas väktare

Ett annat intressant faktum är att regelbunden konsumtion av auberginer hjälper till att ta hand om ditt hjärta. En av dess viktigaste funktioner är att den naturligt förebygger angiogenes, och detta har studerats i åratal.

Och vad är angiogenes, kanske du frågar? Det är den okontrollerbara tillväxten av blodkärl i kroppen, vilket kan utlösa utvecklingen av tumörer och cancer, utöver diabetiska sår, kardiovaskulära sjukdomar och mer.

Genom att inkludera aubergine i din diet kan du dra nytta av alla dessa viktiga egenskaper. Hur kan du säga nej till det?

5. Perfekt för viktnedgång

Fitness

Du känner säkert redan till att vatten från äggplanta kan vara väldigt användbart för din viktnedgång tack vare följande egenskaper:

 • Den främjar minskningen av bukfett
 • Den är vätskedrivande
 • Den hjälper till med avgiftning
 • Den är mättande
 • Den innehåller många näringsämnen och få kalorier

2. Auberginevatten och linfrön för att minska högt kolesterol och bränna fett

Mjölk

Ett av de bästa sätten att minska LDL, eller dåligt kolesterol, och därigenom främja eliminering av fett är att bereda auberginevatten och linfrön.

Kombinationen av dessa två kan ha överraskande fördelar eftersom linfrön redan är till stor hjälp för att rensa artärerna på fettansamlingar, öka ämnesomsättningen, reglera blodsockret och sänka nivåerna av dåligt kolesterol.

Ta en titt på följande recept:

Ingredienser

 • En medelstor aubergine
 • 2 matskedar linfröpulver eller hela frön
 • 1 liter vatten
 • Saften från 1 citron

Beredning

 • Koka upp vattnet. Tillsätt sedan den skivade äggplantan med skalet på samt linfröna. Låt det sjuda i 40 minuter och ta sedan bort från värmen, varpå du låter det stå i ytterligare 30 minuter.
 • Sila sedan ner vätskan i en glasflaska och tillsätt citronsaften.

Hur bör du ta den?

 • Drick denna kur två gånger per vecka. Prova den första koppen på tom mage direkt efter att du vaknat och drick sedan ytterligare tre koppar under dagen, runt 20 minuter efter varje måltid.
 • Receptet konsumeras bäst vid rumstemperatur.

Om du följer en hälsosam diet låg på fett ser du resultat snabbare. Varför inte börja redan idag?

MER FÖR DIG