Sex dåliga vanor som skadar din lever

Sex dåliga vanor som skadar din lever

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Hur kan du veta om du tar hand om din lever ordentligt? Ibland gör vi små fel utan att veta det eller har livsstilsvanor som inte är bra för vår kropps hälsa. Detta organ är ett av de viktigaste och känsligaste i vår kropp: det filtrerar gifter, producerar galla, omvandlar kolhydrater, protein, mineraler och vitaminer… Varför inte lära dig hur du tar hand om det bättre och undviker vanor som skadar din lever?

Vad skadar din lever?

Du kan aldrig veta för mycket om dessa ämnen. Levern är ett vitalt organ i din kropp. Dess funktioner är livsviktiga för din hälsa, vilket är varför små misstag ibland kan ge väldigt märkbara konsekvenser. Vem har inte drabbats av små inflammationer?

Om du lider av en leversjukdom är det till exempel viktigt att veta vilken typ av diet som kan hjälpa dig att läka den eller frigöra den om du drabbats av gift- och fettansamlingar som gör dig sjuk. Vad sägs om att ta en titt på de vanor som skadar din lever?

1. Högt kolesterol

LDL vs HDL

Kolesterol är en typ av fett som levern framställer och som kroppen brukar använda som energi för många celler. Det är därför ett grundläggande ämne för många komponenter i din kropp. Det bör dock finnas en balans eftersom kolesterol som inte används ska elimineras, och det är levern som får överskottet. Har du mer kolesterol än vad som behövs orsakar det därför sjukdomar i levern, inklusive den välkända fettlevern – en av de vanligaste sjukdomarna i världen enligt WHO (Världshälsoorganisationen).

Du bör därför undvika rött kött, livsmedel med stora mängder fett, socker, äggula, väldigt salt mat, och istället byta ut dem mot grönsaker, fibrer, grönsaker, fullkorn, mm.

2. Om du går till sängs sent och vaknar sent

Vad katter kan lära oss om att sova

Kommer det som en överraskning? Sedan du var ung har dina föräldrar alltid sagt till dig att gå till sängs tidigt – en vana som vi ofta ignorerar när vi blir äldre eftersom vi inte vill eller på grund av förpliktelser. Verkligheten är att din kropp är utformad för att genomföra vissa avgiftande processer under natten, och att ignorera detta skadar din lever.

Ditt lymfsystem, till exempel, genomför avgiftningen först. Runt klockan tolv och två på morgonen genomför levern redan sin egen process. Dessa genomförs endast ordentligt om du är i djup sömn. Om du bryter dessa naturliga cykler ofta får det otvivelaktigt konsekvenser för din kropp. Försök att följa ett schema så ofta du kan.

3. Om du inte urinerar på morgonen

Urinvägsinfektion

Detta överraskar dig säkerligen också. Det finns dock folk som vaknar i brådska och lämnar huset för att äta frukost eller dricka kaffe på jobbet, och väl där leta efter en toalett. Detta är en farlig vana. Att hålla sig när du är kissnödig skadar din lever, och dessutom dina njurar. Gör det aldrig!

4. Om du inte äter frukost

Frukost

När du vaknar är dina energireserver av glukos väldigt låga. Det påverkar din lever och hindrar dig från att få energi för att genomföra viktiga funktioner. Det finns även folk som hoppar över frukost för att tappa vikt (ett stort misstag) eller för att de har så bråttom att de ignorerar en viktig del av dagen – frukosten.

Hoppa inte över den och glöm inte bort denna viktiga del i ditt näringsintag som främjar kroppen, levern och hjärnan. De behöver denna mängd viktiga energi för att starta dagen.

5. Dålig diet

Snabbmat skadar din lever

Ibland är det på grund av brist på tid, ditt jobb eller förpliktelser. Det är enklare att äta snabbmat eftersom det är tillfredsställande och sparar tid. I det långa loppet påverkas dock din hälsa, tills du en dag drabbas av det oundvikliga: sjukdom. Snabbmat har dessutom pekats ut som en riskfaktor för att utveckla diabetes av forskning från Karolinska institutet.

Levern är väldigt känslig för dåliga koster och att kombinera salt, kalorier och socker. Den släpper då ut dessa, vilket resulterar i förhöjt blodtryck, höjt kolesterol och fettlever. Vanligtvis är fel i levern en konsekvens av en dålig diet hög i fett och skadliga ämnen som gör dig sjuk och sliter ut dig.

6. Alkoholhaltiga drycker

Alkohol

Vi känner alla till det. Det finns inget som skadar din lever lika mycket som alkohol. Det är en svår process som skadar och hindrar den från att genomföra sina grundläggande funktioner. Det bryter dess kemiska balans, förstör levercellerna och orsakar fettlever, hepatit och cirros. Att dricka ett glas vin om dagen är rekommenderat och hälsosamt, men det är inte värt att överdriva genom att alltid konsumera alkohol.

Använd dessa enkla tips för att förbättra din livsstil. Det är inte alls svårt och din hälsa kommer tacka dig. Ta hand om din lever, ta hand om ditt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.