Upptäck fördelarna med att dricka rödvin

Behöver vi verkligen en ursäkt för att dricka ett eller två glas rödvin? Tja, om du kan vara säker på att denna vana gör dig gott måste det vara en win-win-situation! Vin har avnjutits i samhället ända sedan romartiden och forskare blir alltmer övertygade om att konsumtion av måttliga mängder rödvin kan vara mycket fördelaktigt för de flesta människor. Detta är vad vi alla vill höra! Ta reda på mer om sambanden mellan rödvin och god hälsa i den här artikeln.

Idag läser vi ofta om hur läkare rekommenderar sina patienter att dricka åtminstone ett glas vin per dag, antingen till maten eller efteråt. Det råder dock ingen tvekan om att överdriven alkoholkonsumtion och så kallat ”berusningsdrickande” är mycket dåligt för vår fysiska och psykiska hälsa samt för vår arbetsprestation och våra relationer.

Vin dricks traditionellt till mat, och för många människor är det en viktig del av en fin middag. Det kan fungera som en aptitretare om du tar ett litet glas strax före en måltid. Ett glas vin kan vara ett bra alternativ till en sockerstinn, kolsyrad dryck.

Vilka hälsobringande egenskaper finner du hos rödvin?

Många studier har påvisat de terapeutiska egenskaperna hos vin och positiva resultat om dess fördelar för kroppen. Vissa studier har visat att det kan hjälpa dig förebygga allvarliga sjukdomar, till exempel hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Detta kan bero på att rödvin innehåller resveratrol, som kan spela en roll i förebyggandet av tumörer.

Vin innehåller också tanniner och flavonoider som båda är kraftfulla antioxidanter. De kan fånga upp de fria radikaler som finns i många moderna livsmedel och detta bidrar till att förhindra genetisk mutation som ligger till grund för många cancerformer. De kan också spela en stor roll i att eliminera kolesterol från kroppen och därigenom hålla våra artärer öppna. Detta minskar riskerna för hjärtattacker, stroke och emboli, vilka alla är livshotande tillstånd.
Rödvin

Andra sjukdomar vi kan förebygga genom att dricka rödvin

Det har blivit alltmer uppenbart att forntida civilisationer drack vin av goda anledningar!

Att dricka ett glas vin då och då kan bromsa cellernas åldrandeprocess, vilket i sin tur kan förebygga sjukdomar som Alzheimers vilket brukar förknippas med en högre ålder.

En annan fördel med att konsumera rödvin är att det kan förhindra åldersrelaterad försämring av skelettets styrka, vilket är särskilt vanligt förekommande hos kvinnor efter klimakteriet. Hormonella förändringar hos kvinnor äldre än cirka 50 år gör dem mer benägna att drabbas av urkalkning av skelettet. Som ett resultat drabbas de av problem med benskörhet. Om de råkar ut för en fallolycka löper de större risk att drabbas av frakturer och benbrott, och dessa tar längre tid att läka. Att regelbundet dricka ett glas rödvin kan bidra till att bromsa urkalkningsprocessen.

Rödvin kan också främja en hälsosam matsmältningsprocess. Ett stort glas efter en måltid stimulerar produktionen av magsyra och ser till att maten smälts ordentligt. Det främjar också eliminering av urinsyra från blodet.

Rödvin har ofta anklagats för att färga tänderna och detta kan vara en av nackdelarna med att dricka det. Men sett från den positiva sidan förhindrar det tillväxt av Streptokocker (bakterier) i munnen, vilka spelar en roll i bildandet av hål, gingivit och inflammation i halsen. Rödvin kan därmed faktiskt vara till nytta för tandhälsan.

Studier har också visat att det förbättrar kognitiv funktion och mental förmåga och på så sätt förebygger demens. Det är också till hjälp för personer som vill gå ner i vikt. Reservatrolet i vinets druvor motverkar de negativa effekterna av en stillasittande livsstil.

Så allt som allt – att dricka ett glas av ett kvalitativt rödvin varje dag är ett hälsosamt och välsmakande sätt att förebygga en hel del av de sjukdomar som kan påverka våra kroppar. Skål!

MER FÖR DIG