Lev längre genom att äta en bra frukost

Glöm inte frukt, oavsett om den är hel eller i juiceform. De tillhandahåller fibrer och viktiga vitaminer, så att du kan tackla dagen full av energi.
Lev längre genom att äta en bra frukost

Senaste uppdateringen: 15 december, 2018

Frukost är dagens viktigaste måltid eftersom du spenderar flera timmar utan mat när du sover. Låg energi gör det omöjligt att ta sig an dagen, och om du verkligen vill slutföra alla dina dagliga sysslor måste du se till att äta rätt livsmedel med start redan vid frukosten. Fortsätt läsa för att ta reda på varför intag av en bra frukost kan förbättra din allmänna hälsa och livskvalitet.

Studier har visat att en hälsosam frukost är vitalt för din allmänna hälsa eftersom du kan tillhandahålla kroppen med livsmedel som innehåller näringsämnen, vitaminer och mineraler som behövs för att dina organ ska kunna fungera som de ska. Forskning visar även att näringsämnen man tar upp tidigt på dagen nyttjas bättre än de man förtär senare under dagen.

Hur äter man en bra frukost?

Ägg till frukost
  • En bra frukost bör inkludera antingen lätta eller fettfria mejeriprodukter, eftersom de kan ge dig det kalcium som behövs för hela dagen. Kalcium hjälper till att stärka dina ben och håller dem friska. För personer som inte kan dricka mjölk finns soja som substitut, och det har lika många viktiga proteiner.
  • Du bör även alltid inkludera frukter i din frukost – antingen i form av vanlig frukt eller som juice. De tillhandahåller nödvändiga fibrer.
  • Spannmål är också utmärkta att äta vid frukost, inte bara för att det finns mycket att välja bland, utan även för att de tillhandahåller dig med kolhydrater, som är en utmärkt källa för energi. Du kan äta spannmål med mjölk eller yoghurt. Du kan dock hitta dem i många andra former, som bröd och kex.
  • Ägg är bra eftersom de kan beredas på många olika sätt och är en utmärkt källa för protein, vilket ser till att kroppen fungerar som den ska.

Tänk på…

Om du är överviktig och beslutar att hoppa över frukosten för att tappa några kilon gör du ett stort misstag eftersom du inte kommer få önskad effekt. Kroppen ansamlar sig då faktiskt mer fett för att få den energi den behöver för att fungera normalt, så det inte är smart att sluta äta frukost för att tappa vikt.

Du kan dock byta ut kanelbullarna mot frukt och fullkorn, hoppa över det extra sockret i juicen samt dricka skummjölk. Du kan även äta kalkon eller skinka istället för den vanliga korven.

Kom ihåg att du kan lägga till flera år på ditt liv om du äter en balanserad och bra frukost… Det är verkligen fantastiskt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.