3 stora fördelar med äggplantsvatten

· december 2, 2015

Du kanske blir överraskad att höra att äggplanta ansågs vara en giftig och farlig planta för flera sekel sedan. Varför? På grund av dess mörka färg. I takt med att tiden gick upptäckte man dock i Indien de många hälsofördelar som finns i denna grönsak, och den blev långsamt en oersättlig ingrediens i flera kurer.

Idag är fördelarna med äggplanta kända över hela världen – till exempel är de flesta nu medvetna om att äggplantan hjälper till att behandla kardiovaskulära sjukdomar, smärta från ledgångsreumatism och till och med solbränna. Dessa fördelar kan nyttjas av nästan alla.

Varför skulle du missa dessa egenskaper? Vi har bara krafsat lite på ytan, och i dagens artikel ska vi tala om de tre huvudsakliga fördelarna som du kan nyttja om du dricker äggplantsvatten.

1. Äggplantsvatten kan sänka kolesterol

LDL vs HDL

För några år sedan genomförde det amerikanska Jordbruksdepartementet en studie som bekräftade misstanken som många haft under en längre tid: äggplantsvatten hjälper till att minska nivåerna av dåligt kolesterol i blodomloppet. Låt oss se vad studiens huvudsakliga slutsatser var:

 • Klorogensyra, den rikligaste antioxidanten i äggplanta, är effektivast i att minska nivåerna av dåligt kolesterol (LDL).
 • Äggplantsvatten stimulerar cirkulationen och hjälper till att förebygga att plack byggs upp på artärväggarna, vilket får dem att hårdna.
 • När du bereder äggplantsvatten är det viktigt att alltid lämna skalet på när du kokar. Skalet innehåller högst koncentration av flavonoider, vilket är antioxidanter som hjälper till att bibehålla kardiovaskulär hälsa.

2. Äggplantsvatten kan lindra smärta från ledgångsreumatism

Reumatoid artrit

Om du regelbundet lider av smärta och svullnad i dina leder ska du prova att dricka äggplantsvatten. Inflammationen, rödheten och smärtan som associeras med ledgångsreumatism kan lindras tack vare de medicinska egenskaper som finns i denna unika grönsak.

 • Som vi noterade ovan är en av de viktigaste komponenterna i äggplanta dess klorogensyra. Den är utmärkt för att lindra infektioner och inflammation.
 • Och låt oss inte glömma de oräkneliga vitaminer och mineraler som finns i äggplanta och som hjälper till att stärka leder, brosk och muskelvävnad. Om du dricker äggplantsvatten regelbundet får du även en hälsosam dos vitamin A, B1, B2, C och E, såväl som mineraler som kalium, kalcium, magnesium, järn och fosfor. Som om det inte vore nog innehåller även äggplantor andra fördelaktiga beståndsdelar, som folsyra, fibrer och kolhydrater.

3. Äggplantsvatten kan hjälpa till att bekämpa överflödigt fett

Ryggfett

Fördelarna med äggplantsvatten för viktnedgång är välkända och mycket effektiva. Men vet du varför det fungerar så bra?

 • Du har förmodligen märkt att när du äter äggplanta har den en bitter smak. Vad är det som orsakar detta? Äggplanta innehåller vissa medicinska beståndsdelar som hjälper till att rensa kroppen och hjälper framförallt till att stimulera bättre leverfunktion. Utöver det förbättrar äggplantsvatten gallblåsans funktion, vilket främjar bättre matsmältning och bränner mer fett.
 • Ett annat intressant faktum är att äggplantsvatten gradvis hjälper till att minska storleken av din midja och riktar in sig mot det nedriga bukfettet. Detta eftersom det både är renande och vätskedrivande – om du dricker äggplantsvatten samtidigt som du för en hälsosam livsstil med gott om träning blir du därför enkelt av med fett.

Hur bereder du äggplantsvatten?

För att bereda äggplantsvatten är allt du behöver en medelstor äggplanta och en liter vatten. Det finns inget som är komplicerat med detta recept, och som vi redan sagt många gånger är det väldigt hälsosamt, så varför inte börja redan idag? Så här bereder du det.

Ingredienser

 • 1 medelstor äggplanta
 • 1 liter vatten
 • Saft från 1/2 citron

Beredning

 • Tvätta äggplantan väl och skär den i skivor
 • Värm upp en liter vatten tills det kokar och lägg sedan till skivad äggplanta. Se till att inte bränna den.
 • Koka äggplantan i minst 20-25 minuter, tills den är väldigt mjuk. När den har mjuknat låter du den stå i vattnet i minst en timme.
 • Efter att en timme passerat silar du vätskan och sparar den. Du kan förvara ditt äggplantsvatten i en flaska eller annan mörk behållare (mörkt glas bevarar det bäst).
 • Tillsätt nu citronsaft i behållaren du valt. Skaka blandningen så den blandas väl.

Drick ditt äggplantsvatten under hela dagen. Prova att ta ett glas det första du gör på morgonen på tom mage, och sedan ytterligare ett efter lunch, ett tredje på eftermiddagen och ett sista efter middagen. Gör detta sju dagar i sträck en gång per månad. Du kommer börja märka de många fördelarna med äggplantsvatten.