Bekämpa psoriasis med 7 naturliga behandlingar

Förutom att testa på några naturliga behandlingar är det också viktigt att du kontrollerar stressen omkring dig, eftersom även det kan leda till utbrott.
Bekämpa psoriasis med 7 naturliga behandlingar

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Vi ska här gå igenom de 7 bästa naturliga behandlingarna för att motverka och bekämpa psoriasis. Med tålamod och ihållighet kommer du att kunna lindra sjukdomen och förhindra att den utvecklas, samt märka en signifikant förbättring.

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som är svår att behandla och som brukar förvärras med åldern. Nästan vad som helst kan utlösa ett utbrott eller förvärra psoriasis, såsom viss mat, stress eller plötsliga väderförändringar.

Orsaker till psoriasis

När du ska välja en behandling för att bekämpa psoriasis är det bra om du kan påminna dig själv om vilka påverkande faktorer som brukar utlösa din psoriasis.

Liksom vid andra sjukdomstillstånd bör du äta nyttigt och hålla nervsystemet i balans. Du bör också undvika cigaretter och alkohol och få regelbunden motion.

En bra kost

Undvik mjölkprodukter när du vill bekämpa psoriasis

Kosten är viktig när man ska bekämpa psoriasis. Försök att gradvis förbättra både vad du äter och hur du äter det. Det kan vara ett bra sätt att lugna sjukdomen.

 • Ät mer naturlig mat (frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön).
 • Undvik att äta raffinerat mjöl.
 • Byt ut vitt socker mot naturliga sötningsmedel (stevia, kokossocker, honung, etc).
 • Ät mindre färdigmat, friterad mat och förpackad mat.
 • Undvik mjölkprodukter.

Nerver och stress

Nervtillstånd som oro och stress kan också ha en påverkan på psoriasis. De kan utlösa plötsliga utbrott av sjukdomen, eller inflammation och klåda.

Därför är det väldigt viktigt att du försöker se till att balansera nervsystemet. Här är några tips som kan hjälpa dig med det:

 • Träna två till tre gånger i veckan.
 • Sov ordentligt och tillräckligt varje natt.
 • Prova bachblommor.
 • Om du behöver, använd avslappnande medicinalväxter som citronmeliss, passionsblomma eller lime.

Behandlingar som kan bekämpa psoriasis

1. Ler- och gurkomslag

Ett omslag med gurka kan bekämpa psoriasis

Lera är en riktigt hälsosam, naturlig produkt som kan behandla och bekämpa psoriasis på tre sätt:

 • Minskar inflammation
 • Absorberar och avlägsnar toxiner i huden
 • Bistår med mineraler

Dock kan lera även torka ut huden, och det är såklart inte bra när man har psoriasis.

Därför rekommenderar vi att du blandar leran med gurksaft i stället för med vatten. På så vis får du ett omslag som är återfuktande, uppfräschande och lugnande för huden.

2. Lakritsbad

Lakrits har en liknande effekt som kortison, men utan biverkningar.

Därför är lakrits ett utmärkt naturligt botemedel att använda i ett avslappnande bad, speciellt om du lider av och vill bekämpa psoriasis.

3. Havsvatten

Havsvatten är ett billigt botemedel

Havsvatten är en av de enklaste och billigaste behandlingarna du kan använda. De mineraliserande krafterna tillsammans med de antiseptiska och alkaliserande egenskaperna gör havsvatten bra att applicera på huden.

 • Det bästa är att helt enkelt simma i havet. Men du kan även applicera det över huden med en spray.

4. Morotsomslag

Morötter innehåller rikligt med antioxidanter, och det är riktigt bra mot alla typer av hudproblem.

 • Därför kan du med fördel riva lite morot, linda in det i en liten tygbit och applicera på det drabbade området.
 • Du måste vara konsekvent och göra det regelbundet varje dag för att se resultat.

5. Aloe vera inifrån och ut

Eftersom psoriasis sammankopplas med tarmarna är aloe vera ett bra botemedel

Aloe vera kan främja tarmfunktionerna genom att drickas som juice. Tarmarna är starkt sammankopplade med psoriasis och det är viktigt att du ser till att du kan gå på toa normalt.

Aloe vera är också utmärkt som en ytlig behandling som mildrar, återfuktar och regenererar huden.

6. Linfröolja

Linfröolja innehåller viktiga omega-3-fettsyror som är utmärkta för huden, och speciellt psoriasis. De ger näring åt huden inifrån och motverkar torrhet och klåda.

 • Du kan ta oljan i tablettform eller äta malda frön. Men tänk på att det oxiderar lätt och snabbt.

7. Kokosolja och geraniumolja

Fettsyrorna i kokosolja är bra för att bekämpa psoriasis

Extra jungfrukokosolja är på grund av sitt innehåll av fettsyror väldigt effektivt för att kontrollera och bekämpa psoriasis.

Blandar du det med geraniumolja får du en naturlig produkt som tillför näring till torr hud, hjälper till med hudåterväxt och minskar inflammation.

Prova gärna någon av dessa naturliga behandlingar för att bekämpa psoriasis, och observera hur du efter en tids användande börjar se resultat. Tänk samtidigt på att sova bra och minska stressen i ditt liv, eftersom stress också kan vara en faktor som kan utlösa och förvärra psoriasis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bonesi, M., Rosa Loizzo, M., Provenzano, E., Menichini, F., & Tundis, R. (2016). Anti-psoriasis agents from natural plant sources. Current medicinal chemistry, 23(12), 1250-1267.
 • Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis–mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta medica, 82(17), 1447-1455.
 • Jaramillo, A., & Estanyol Casals, E. (2017). mPsoriasis. El uso de la mHealth por pacientes de Psoriasis en España.
 • Jheeta, A., Fawcett, J. M., & De Berker, D. (2016). Topical treatments for scalp psoriasis: evidence‐based guide. Prescriber, 27(1), 38-41.
 • Takeshita, J., Grewal, S., Langan, S. M., Mehta, N. N., Ogdie, A., Van Voorhees, A. S., & Gelfand, J. M. (2017). Psoriasis and comorbid diseases: epidemiology. Journal of the American Academy of Dermatology, 76(3), 377-390.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.