8 livsmedel som orsakar bukinflammation

juni 21, 2016
Om du vill undvika bukinflammation är det viktigt att du bibehåller en hälsosam och balanserad kost samt undviker livsmedel som kan orsaka gaser och andra relaterade problem.

De flesta vill ha en plattare mage och många kämpar mot det målet med dieter och träning. Men just när allt verkade gå så bra märker du plötsligt att du är uppsvälld och att jeans och andra plagg inte längre passar. Detta kan bero på att du ätit livsmedel som orsakar bukinflammation.

Vissa störs inte av det medan andra irriterar sig på hur uppblåsthet påverkar deras figur, som om de är större än de egentligen är.

Sanningen är att man utöver de estetiska aspekterna också bör tänka på att bukinflammation är resultatet av ett överbelastat matsmältningssystem från för stort matintag eller konsumtion av livsmedel som irriterar kroppen.

Ännu viktigare är att du utöver svullnad och andra obehagliga symtom även kan uppleva smärta.

Det är därför en bra idé att känna till de livsmedel som för vissa orsakar bukinflammation så att du kan äta lite mindre av dem.

1. Mat med mycket fett orsakar bukinflammation

Mat med mycket fett orsakar bukinflammation

Mat med mycket fett är en av de huvudsakliga orsakerna till bukinflammation. De får dig inte bara att gå upp i vikt utan saktar även ner din matsmältning och höjer kolesterolet.

Ett utmärkt exempel är oemotståndliga pommes frites – rika på fett och stärkelse som nästan är som en bomb för buken.

Besök denna artikel: Dryck som lindrar smärta, inflammation & artrit

2. Kolsyrade drycker

Läsk och andra kolsyrade drycker är favoriter bland många, men den höga sockerhalten leder till slut till ett beroende som kan vara svårt att göra sig av med. Kolsyran slår dessutom väldigt hårt mot magen och kan orsaka halsbränna och uppsvälldhet.

3. Korsblommiga grönsaker

Raffinos är svår att smälta

Denna klass av grönsaker innehåller bland annat en polysackarid vid namn raffinos, som är svår att smälta. När de kommer i kontakt med din tarmflora börjar de jäsa, vilket leder till orolig mage, gaser och rapande.

Detta, plus det höga fiberinnehållet, gör att dessa grönsaker kan orsaka bukinflammation som är svår att behandla.

För att undvika det bör du endast äta dem med måtta, kombinerat med andra livsmedel som hjälper till att minska deras effekt på kroppen.

4. Salt

För stort saltintag är en av de huvudsakliga orsakerna till vätskeretention, och är nära kopplat till problem med inflammation. Att minska ditt saltintag är inte bara bra för bukregionen, utan har även en positiv effekt på flera av de huvudsakliga organen.

5. Raffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater har utsatts för en process som tar bort fibrerna och omvandlar dem till tomma kalorier med väldigt få näringsämnen. En av de värsta bovarna är vitt mjöl, som är väldigt vanligt i t.ex. pizza, bröd, bakverk och annat.

Det finns faktiskt de som är intoleranta mot den här typen av mat och som kan få allergiska reaktioner när de äter det.

6. Kryddstark mat

Kryddor kan orsaka inflammation när de inte äts på rätt sätt

Kryddor har många fördelar för hälsan, men de kan även orsaka inflammation när de inte äts på rätt sätt. Det inträffar när för stor syraproduktion irriterar slemhinnorna i magen, vilket utlöser ett inflammatoriskt svar.

Det är därför bättre att äta följande med måtta:

  • Svartpeppar
  • Muskot
  • Chilipulver
  • Senap
  • Vinäger

7. Mjölkprodukter

De som lider av laktosintolerans bör förstås inte få i sig mjölkprodukter, även om det är mycket lockande. För många är de livsmedel som orsakar bukinflammation och kan störa matsmältningen och orsaka uppsvälldhet, kramper samt diarré.

Se även: Hälsofördelar med mandelmjölk

8. Bönor

Koka bönor ordentligt innan du äter dem

Bönor är mycket vanliga och viktiga i kosten, men de är också bland den svåraste maten att smälta då de innehåller mycket polysackarider, bland andra beståndsdelar. De får tarmgaser att bildas, vilket genererar inflammation och andra jobbiga gastrointestinala symtom.

Du behöver inte helt sluta äta dem, men försök att minska din konsumtion och se till att koka dem ordentligt innan du äter dem.

Du kan få lika mycket protein genom att istället välja fisk, kyckling eller sojaprodukter.

Eftersom de åtta livsmedel vi har gått igenom ovan leder till uppsvälldhet är det bäst att inte äta dem i överflöd. Om problemet kvarstår är det dock en bra idé att tala med din läkare, då det kan vara ett tecken på en allvarligare åkomma.

Spara