Den överraskande kraften hos morot

De många vitaminerna och mineralerna i morötter gör dem perfekta att äta såväl som att applicera externt, till exempel i ansiktsmasker. Lär dig mer i den här artikeln.
Den överraskande kraften hos morot

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När folk säger hur nyttigt det är med morot tänker du förmodligen att de pratar om hur bra de är för dina ögon eller din solbränna.

Men moroten gör så mycket mer än det. Vi ska berätta om morotens alla superkrafter här nedan.

Hälsofördelar med morot

En av de mest utbrett odlade grönsakerna i världen är moroten, och den kommer med gott om vitaminer (A, B, C och E) såväl som antioxidanter och mineraler. Vidare innehåller de väldigt få kalorier (33 kalorier per 100g) och kan ätas råa, rivna, kokta eller ångade.

Morötter har så många bra egenskaper att de borde vara en basföda i din kost.

De skjuter upp åldrandet

Juice på morot

Folsyran och magnesiumet i morötter är tillsammans med betakarotenet (varifrån de får sin orangea färg) som en ungdomskälla. Dessa beståndsdelar hjälper din lever att bilda vitamin A – ett nödvändigt näringsämne för hudhälsa, benstyrka och ett friskt immunförsvar, till exempel.

De skyddar din kropp från de skadliga effekterna från fria radikaler (som uppstår på grund av rökning, föroreningar eller stress).

Att äta morötter sänker risken för degenerativa sjukdomar och dålig blodcirkulation. Som om det inte vore nog kan betakarotenet förebygga vissa typer av cancer (lung-, mun- och bröstcancer, för att nämna ett fåtal).

Stöd god tarmhälsa

När du har matsmältningsproblem är det rekommenderat att äta råa grönsaker. Det vitamin A som finns i morot skyddar och regenererar magen samt tarmmembranen.

De rekommenderas för människor med:

 • Halsbränna
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Matsmältningsproblem
 • Gastrit
 • Magsår

Regelbunden konsumtion av morötter hjälper till att hålla tarmarna i god form, speciellt för personer med irritabel tarm, divertikulit och Crohns sjukdom. De hjälper dig att återhämta dig från matförgiftning, infektioner och tarmmaskar. Om du äter dem kokta eller ångade mjukar de dessutom upp matsmältningsslemhinnan.

Morötter är bra för att normalisera tarmtömningar och förebygga hemorrojder.

Bra för mamma och bebis

Morotsjuice

Det vitamin A som finns i morot är väldigt viktigt för gravida kvinnor och de som ammar, såväl som för bebisar.

 • Det möjliggör bildandet av nya celler samtidigt som det tillhandahåller antioxidanter, kalcium och folsyra.
 • Under graviditeten borde mödrar konsumera mellan två och tre morötter om dagen för att möta sitt dagliga behov av ovan nämnda näringsämnen.

När det kommer till barn som kan äta fast föda rekommenderas en tallrik kokta morötter. Om din bebis har problem med matsmältning eller tarmar är morötter perfekt eftersom de är lätta att smälta, förbättrar maghälsan och uppmuntrar bildandet av röda blodceller.

Reglerar blodsockret

Folk med diabetes ser avsevärda förbättringar genom att äta rå morot, tack vare deras kolhydrater. Detta eftersom de absorberas långsammare utan att utlösa hyperglykemi (morotens glykemiska index är dock högre när den kokas, vilket är mindre rekommenderat).

Vidare förbättrar morötter blodcirkulationen och ögonhälsan – två vanliga problem för folk med diabetes.

Förbättrar ditt immunförsvar

Fördelar med morötter

Vi måste nämna vitamin A och betakaroten igen, eftersom de är näringsämnena som låter ditt immunförsvar fungera som det ska. En morotsjuice eller sallad är en utmärkt idé om du har influensa eller förkylning.

En god mängd vitamin A resulterar i ett friskt immunförsvar eftersom det hjälper till att producera “försvarsceller” och bekämpa virala såväl som bakteriella attacker. Om du kämpar med en infektion eller sjukdom i linje med det är det dags att vända sig till morötter.

Ge näring åt huden

Morötter absorberar alla slags föroreningar som ansamlas på huden. Du kan använda dem i köket såväl som i ansiktsmasker (för att t. ex. behandla akne). När man använder morötter externt kan det behandla solbränna, brännskador, sår och eksem.

Det är också användbart för att skydda dig mot effekterna av solens UV-strålar. Att applicera en mask gjord med morot på ansiktet i en halvtimme hjälper till att minska uppkomsten av rynkor och får din hud att se yngre ut.

Stärk ditt sinne

Stärk din mentala förmåga

Morot stärker sinnet genom att tillhandahålla två näringsämnen som associeras med cerebral hälsa: fosfor och kalium. Båda dessa återbildar nerver och motverkar effekterna av stress. Om du på senaste tiden har glömt saker eller märkt att du inte kan komma ihåg information som det brukade ska du prova morötter.

Moroten har ännu fler superkrafter

Om du inte tyckte att det var tillräckligt har moroten ännu mer att erbjuda!

 • Stärker dina naglar och ditt hår.
 • Skyddar ditt hjärta och håller artärerna plackfria.
 • Minskar vätskeretention och agerar vätskedrivande.
 • Utmärkt för tänder och tandkött eftersom de hindrar bakterier från att fästa vid dem.
 • Stimulerar aptiten (rekommenderat för folk med ätstörningar).

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
 • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
 • Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.