Behandling av munsår hos barn

Munsår är vanliga hos barn. De är inte allvarliga, även om de kan orsaka både smärta och obehag. Finns det en behandling? Svaret är ja! Läs vidare för att lära dig om några botande och även några förebyggande alternativ.
Behandling av munsår hos barn

Senaste uppdateringen: 15 april, 2021

Förekomsten av munsår hos barn kan vara oroande vid första anblick. Dessa typer av sår är godartade och tenderar att försvinna på egen hand på kort tid. Åtminstone enligt en artikel publicerad i National Center for Biotechnology Information. Men hur ser behandling av munsår hos barn ut?

Som du kanske redan vet är munnen benägen att bli drabbad av ett antal olika tillstånd. Munsår är ett av de vanligaste tillstånden. Uppskattningar indikerar faktiskt att dessa drabbar upp till 85% av befolkningen. Så, hur ser behandling av munsår hos barn ut? Läs vidare för att hitta svaret.

Munsår hos barn

Förekomsten av munsår kan bero på flera faktorer, men när det gäller barn beror det ofta på deras vana att stoppa saker i munnen. Skadorna orsakar inflammation och smärta.

De börjar som en vit svullnad i munslemhinnan, som kan utvecklas till ett ovalt eller cirkulärt sår. Även om de är grunda och har rena kanter kan botten vara nekrotisk och variera i diameter.

I allmänhet förekommer munsår hos barn på kindernas slemhinnor, men de kan också förekomma på läppar, tunga och tandkött. Av okända skäl är detta tillstånd vanligare hos flickor än hos pojkar.

Dessutom kan de förekomma upprepade gånger. I det här fallet är det en patologi som kallas “återkommande aftal stomatit”. Det manifesterar sig genom en eller flera lesioner i olika storlekar.

behandling av munsår hos barn
Munsår är vanligtvis inte allvarliga, men de orsakar smärta och allmänt obehag. Du bör därför behandla dem.

Hur behandlar man munsår hos barn?

Oavsett om lesionen kommer en enstaka gång eller är en “återkommande aftal stomatit” försvinner den vanligtvis av sig själv inom 7 dagar. Emellertid kan munsår vara smärtsamma och ibland göra så att man inte kan äta.

Därför undrar många om det finns något de kan göra för att påskynda läkningen. I denna mening finns det två terapeutiska alternativ: ett farmakologiskt alternativ och ett som består av naturläkemedel. Båda alternativen är användbara för att förbättra symptomatologin och för att undvika eventuella komplikationer.

Farmakologiska behandlingar

Detta är så vanligt att det inte är någon överraskning att det finns många mediciner som påskyndar återhämtningsprocessen. De flesta av dem använder man lokalt, direkt på det drabbade området. Här är några av de tillgängliga alternativen:

  • Antiseptika, som klorhexidingel eller -munvatten, attackerar de lesionsframkallande mikroorganismerna.
  • Antiinflammatoriska och topikala kortikoider ökar effekten av antiseptika.
  • Antibiotika kan behövas om den orala infektionen orsakas av bakterier.

Det finns också systemisk behandling av munsår hos barn. Denna kan vara i form av orala steroider. Det senare bör utföras under medicinsk övervakning och endast när munsåren är återkommande eller mycket besvärande.

Ta en titt på den här artikeln: Vad är munsår och hur behandlar man det?

Naturliga behandlingar

Vissa naturläkemedel kan fungera som ett komplement för att behandla munsår hos barn. Även om de inte är förstahandsvalet kan de vara till hjälp för att minska inflammation och bekämpa befintliga infektioner. Helst bör de ha antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper.

Ett av de vanligaste alternativen är att använda ett munvatten bestående av varmt vatten och salt eller bakpulver. Skölj två till tre gånger om dagen tills du märker en betydande förbättring. Blandningen bör endast bestå av en nypa salt eller bakpulver blandat med ett halvt glas varmt vatten. Barnet bör kunna spotta så att han eller hon inte sväljer vätskan.

Aloe vera är en annan ingrediens som ofta används för detta ändamål. Gelén i bladen har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper som lindrar obehag. Man behöver bara gnugga in en droppe på det drabbade området.

aloe som behandling av munsår hos barn

Läs mer i den här artikeln: Gå inte miste om hälsofördelarna med Aloe vera

Hur kan man förhindra förekomst av munsår hos barn?

I detta läge är det viktigt att notera att munsår och “återkommande aftal stomatit” inte har en specifik orsak i de flesta fall. Dessa sår kan uppstå på grund av en ärftlig benägenhet eller på grund av någon av följande situationer:

  • Virus- eller bakterieinfektioner
  • Stress
  • Vitaminbrist
  • Trauma från tandreglering
  • Hormonella förändringar

Förebyggande behandling av munsår hos barn bör fokusera på att lindra ovan nämnda situationer. Det viktigaste är att barnet upprätthåller en god munhygien. Du bör därför se till att de borstar tänderna tre gånger om dagen och använder munvatten en gång om dagen.

Prata med din tandläkare om du misstänker att såren beror på tandreglering, även om symptomen försvinner på egen hand. Man rekommenderar också att barn med munsår tar vitamintillskott samt äter mat som innehåller vitamin B.

Här är några exempel:

  • Gröna bladgrönsaker
  • Frukt
  • Mejeriprodukter
  • Torkad frukt och nötter
  • Ägg
  • Magert kött
  • Fullkorn

Att tänka på vid behandling av munsår hos barn

Munsår är inte allvarliga, men de kan vara irriterande, särskilt för barn. Detta eftersom att de måste begränsa sina dagliga måltider, eftersom dessa kan leda till allmänt obehag.

Slutligen fokuserar de tillgängliga behandlingarna på att minska inflammation, eliminera smärta och främja korrekt läkning. Du kan också förhindra dessa skador med rätt munhygien och lämpliga åtgärder för detta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
  • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
  • Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
  • Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
  • Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
  • Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
  • Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
  • Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
  • MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.