4 tips för att få barn att sluta suga på tummen

När förskolebarn suger på tummen är det en dålig vana som måste hanteras – men det finns saker du kan göra för att få dem att sluta. Allt du behöver är lite kärlek och tålamod.
4 tips för att få barn att sluta suga på tummen

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Föräldrar oroar sig när de ser relativt stora barn suga på tummen. Det är sant att det kan leda till allvarliga hälsoproblem, och inte bara för deras tänder, så det är förståeligt att föräldrar oroar sig. Men hur gör man egentligen för att få dem att sluta suga på tummen?

Har du också sett ultraljudsbilder av bebisar i livmodern som suger på tummen? Det är ett sätt för dem att utforska världen, och det är helt normalt. Så innan du oroar dig alltför mycket ska du först lära dig varför de gör detta.

Tumme eller napp?

Bebisar har en naturlig sugreflex. De behöver den faktiskt för att överleva; det är så de får mat och det lugnar dem. En bebis som ammar kanske inte behöver suga på tummen eller använda napp eftersom mamman matar och på så sätt lugnar den.

Men det är normalt för en bebis att stoppa ett finger eller två i munnen mellan 2-6 månader. Det är ett av skedena i utvecklingen och ett sätt att bli lugn.

Barn vill ha napp

Många föräldrar anser att det är bättre att ge dem en napp än att de suger på tummen. Av förståeliga skäl anser man att det är enklare att ta bort en napp är det blir dags att sluta. Man kan trots allt inte ta ifrån dem tummen! Men de båda har samma konsekvenser om barnet använder dem efter två års ålder:

Hur kan jag få mitt barn att sluta suga på tummen?

Även om det är normalt för bebisar att stoppa fingrar och tummar i munnen, är det även normalt att de slutar runt två års ålder. Så under denna ålder finns det ingen anledning att oroa sig.

När de fyller 3-4 och fortfarande suger på tummen ska du observera dem och försöka hitta den underliggande anledningen. På så sätt kommer du hitta mer effektiva sätt att få dem att sluta, och därmed skydda deras tänder.

Men eftersom ingen 2-åring är den andra lik så utvecklas de i olika takt, så man kan säga att det är dags att ingripa när framtänderna börjar komma. Om du märkt att tänderna börjar växa isär för att göra plats för tummen så är det definitivt dags. Här kommer fyra grundläggande tips.

1. Slå fast orsaken och ge alternativ

Om ditt barn suger på tummen för att kunna somna lättareska du ge henne andra alternativ vid läggdags. Natta henne, läs en saga, ge henne ett favoritgosedjur eller en docka.

Läser saga

Om hon suger på tummen när hon är ledsen eller upprörd kanske du bara behöver prata med henne, ge henne en kram och trösta henne. Om ditt barn gör det när hon är uttråkad så kanske det är dags att främja hennes kreativitet och distrahera henne. Påbörja en lek, gör ett hantverk, ta en promenad… det kan vara just detta hon behöver när hon suger på tummen.

2. Förklara konsekvenserna

Ibland går man direkt till att använda trick eller träffa en läkare, när man egentligen kan sätta sig ned och tala med barnet. Ge honom en förklaring till varför det inte är bra att suga på tummen.

Du kan överraskas av hur mycket barn förstår och hur bra de är på att agera i enlighet med detta. Berätta för honom att hans tänder kan bli förstörda, att han inte är en bebis längre och att det nu är dags att sluta suga på tummen.

Men förödmjuka honom inte framför andra människor. Du ska definitivt inte skrika eller bestraffa om du kommer på honom med tummen i munnen; han kanske slutar göra det framför dig, men fortsätter när han är ensam.

Det är mycket bättre att använda positiv uppmuntran varje gång du ser att han hanterar den grundläggande orsaken (sömnighet, ängslighet, tristess) på ett bättre sätt.

3. Täck över tummen

Du kanske känner dig tvungen att vidta ytterligare åtgärder för att få ditt barn att sluta suga på tummen. Det kanske till och med har fått en typ av förhårdnad på den, så täck den med ett plåster och förklara att det kommer göra det bättre.

Barn suger på fingrarna

Plåstret eller bandaget ska sitta säkert men inte alltför tajt. Man vill inte att barnet ska ta av det på egen hand. Byt det två gånger dagligen och låt det sitta på dag som natt i två veckor. Om barnet försöker suga på tummen kommer texturen och smaken av plåstret göra det mindre behagligt.

Vissa föräldrar väljer till och med att applicera vinäger eller citron på det för att göra det ännu mer obehagligt. Gör det som fungerar för dig. Efter dessa två veckor kommer problemet förmodligen vara löst om barnet inte sugit på tummen och ni jobbat med de underliggande orsakerna.

4. Få råd från en expert

Om inget av tipsen ovan kan få ditt barn att sluta suga på tummen är det dags att träffa en specialist. En ortodontist kan till exempel ha en manick som hindrar det från att sätta tummen i munnen.

Men om problemet verkar oproportionerligt måste du träffa en barnpsykolog. Det kan vara ett tecken på djupare, allvarligare problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ellingson, S. A., Miltenberger, R. G., Stricker, J. M., Garlinghouse, M. A., Roberts, J., Galensky, T. L., & Rapp, J. T. (2000). Analysis and treatment of finger sucking. J Appl Behav Anal. https://doi.org/10.1901/jaba.2000.33-41
  • Stricker, J. M., Miltenberger, R. G., Anderson, C. F., Tulloch, H. E., & Deaver, C. M. (2002). A functional analysis of finger sucking in children. Behavior Modification. https://doi.org/10.1177/0145445502026003008
  • Pădure, H., Negru, A. R., & Stanciu, D. (2012). The class II/1 anomaly of hereditary etiology vs. thumb-sucking etiology. Journal of Medicine and Life.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.