Gå inte miste om hälsofördelarna med Aloe vera

Aloe vera är en saftig växt. I århundraden har den använts för att behandla många hälsoproblem och vi drar nytta av hälsofördelarna med Aloe vera än idag.
Gå inte miste om hälsofördelarna med Aloe vera

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du hört talas om de många fantastiska hälsofördelarna med Aloe vera?

Aloe vera är en växt som har använts i tusentals år för sina exceptionella medicinska och kosmetiska egenskaper. Trots att växten är väldigt odlad och används över hela världen, härstammar den från de tropiska delarna av Afrika, Mellanöstern och olika öar i Indiska oceanen.

Dess massa, den del som generellt används, innehåller 99% vatten. Den innehåller också vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för att bekämpa många hälsoproblem.

Denna saftiga växt, som är lätt att odla, har kommersialiserats inom loppet av ett fåtal år. Den används i krämer, kosttillskott och hälsodrycker.

Även om det inte är en mirakelkur så har Aloe vera några ganska fantastiska hälsoegenskaper att dra nytta av.

Hälsofördelarna med Aloe vera

Aloe vera är känt för sina fördelar eftersom det behandlar både interna och externa problem. Här nedan tar vi en titt på några av de hjälpsamma hälsofördelarna med Aloe vera.

1. Det är bra för din hud

Aloe vera på bord

Den viktigaste egenskapen hos Aloe vera är hälsofördelarna för huden.

Dess gel kan appliceras externt för att lindra brännskador eller bett och för att lindra annan hudirritation. På grund av dess höga koagulationseffekt är det ett utmärkt botemedel mot ärr.

Vid regelbunden användning bidrar Aloe vera även till att bekämpa cellernas åldrande och uppkomsten av tidiga rynkor. Det återfuktar huden och stimulerar regenerering av kollagen.

2. Det hjälper till att behandla förstoppning

Aloe vera innehåller också vissa laxerande egenskaper som kan hjälpa dig att bekämpa förstoppning.

Att konsumera Aloe vera hjälper dig att ta hand om matsmältningssystemet eftersom det stimulerar matsmältning och absorption av näringsämnen.

3. Det främjar hälsosamt hår

Aloe vera finns i många schampon och balsam eftersom gelen är utmärkt för hälsosamt hår.

De närande och återfuktande egenskaperna hos denna växt skyddar håret och reparerar kluvna toppar. De lugnar också klåda i hårbotten, minskar mjäll och regenererar håret för flexibilitet och mjukhet.

4. Det främjar munhygien

Aloe vera gel har antimikrobiella och naturliga antibakteriella egenskaper som är extremt användbara för munnen och tandköttet. Dess vitaminer och mineraler främjar läkning av blödande tandkött och orala sår.

På grund av detta är aloe vera juice en naturlig munskölj. Du kan behandla tandhygienproblem, känsligt tandkött och dålig andedräkt.

5. Hälsofördelarna med Aloe vera sänker nivåerna av blodsocker och kolesterol

Det finns olika studier som stödjer teorin om att regelbundet intag av Aloe vera reglerar nivån av socker i blodet hos personer med typ 2-diabetes.

Hälsofördelarna med Aloe vera

På samma sätt är det också fördelaktigt för dem som diagnostiserats med högt kolesterol.

6. Det är bra för inflammation

Aloe vera har också antiinflammatoriska egenskaper, tack vare syrorna i växten.

På grund av detta hjälper den vid utvärtes behandling av brännskador. Dessutom, tack vare dess fettsyror, bekämpar den allergier och hudproblem som eksem.

7. Det stärker ditt immunförsvar

Våra kroppar arbetar varje dag för att bekämpa sjukdomar utan att vi är medvetna om det. För att stödja ditt immunförsvar är en hälsosam livsstil, hälsosam kost och Aloe vera-drycker effektiva.

Kontraindikationer gällande hälsofördelarna med Aloe vera

Trots de underbara hälsofördelarna med Aloe vera finns det många kontraindikationer som du bör ta hänsyn till. Det är lämpligt att konsultera din läkare innan du använder den här växten. Utan att göra detta kan du råka ut för någon typ av hälsorisk.

Kom ihåg att användningen ska vara måttlig. Det är viktigt att inte överdriva den. Tänk på att naturliga behandlingar kräver tålamod och korrekt användning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferraro, G. M. “Revisión de la aloe vera (Barbadensis Miller) en la dermatología actual.” Revista argentina de dermatología 90.4 (2009): 00-00.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, et al. “Beneficios del Aloe Vera l.(sábila) en las afecciones de la piel.” Revista Cubana de Enfermería 22.3 (2006): 0-0.
  • Vega, Antonio, et al. “El aloe vera (Aloe barbadensis Miller) como componente de alimentos funcionales.” Revista chilena de nutrición 32.3 (2005): 208-214.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.