Naturliga sätt att behandla ringar under ögonen

Förutom att använda de naturliga huskurerna vi rekommenderar i dagens artikel kan du även utföra olika ansiktsövningar för att stimulera blodflödet i området under ögonen, vilket förhindrar uppkomsten av mörka ringar.
Naturliga sätt att behandla ringar under ögonen

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi behöver knappast beskriva dem… Mörka ringar under ögonen kan få dig att se ut som en tvättbjörn. Det kanske verkar som om ingenting kan hjälpa dig bli av med dem eller hindra dem från att dyka upp, men det finns flera effektiva behandlingar du kan utföra hemma. Vill du veta vilka de är?

Först och främst måste vi skilja mellan ringar under ögonen och påsar under ögonen. Förstnämnda är ett område med mörkare hud, medan det andra är ansamlingar av vatten och/eller fett. De kan visa sig samtidigt eller vid helt skilda tillfällen.

Naturliga huskurer för ringar under ögonen

För att eliminera dessa lila ränder under ögonen, som inget smink i världen verkar kunna dölja, kan du ge en av följande huskurer ett försök.

Potatisar

Potatis
Lägg en potatis i kylen (om du inte redan lagrar dem där). När den är kall skalar du den och skär den i skivor, blöter skivorna i kallt vatten och applicerar dem över dina slutna ögon. Var noga med att även täcka det område där du har mörka ringar.

När potatisskivorna har värmts till din kroppstemperatur byter du ut dem mot nya kalla tills du har förbrukat hela potatisen.

Ett annat alternativ är att göra en pasta av en skalad och riven potatis. Ha pastan på en gasbinda och applicera på dina ringar under ögonen i cirka 20 minuter. Upprepa tre eller fyra gånger i veckan.

Kamomill

Kamomillte är utmärkt för att minska inflammation.

Ingredienser

 • 1 msk torkade kamomillblommor (10 g)
 • 2 dl vatten

Gör så här

 • Koka upp vattnet och tillsätt de torkade kamomillblommorna i fem minuter.
 • Stäng av värmen, täck och låt dra i 10 minuter.
 • Sila vätskan och blöt en bomullstuss i den.
 • Applicera på dina ögonlock och området under ögonen med slutna ögon.

Gurka

Gurkor
När du tänker på ett spa föreställer du dig säkert en kvinna liggande med håret insvept i en vit handduk, klädd i en bekväm dräkt och med gurkskivor över ögonen! Det beror på att gurka har utmärkta egenskaper som gynnar huden och kan minska mörka ringar under ögonen.

Skiva bara en kall gurka och applicera skivorna på samma sätt som du gjorde med potatisskivorna. Därefter sköljer du ansiktet väl med kallt vatten och applicerar en fuktighetskräm.

Jordgubbar

Det här är ett bra sätt att minska inflammation och det gör också underverk för att bli av med mörka ringar under ögonen. Försök bara att inte äta upp din kur innan du börjar!

Mosa en näve jordgubbar i lite vatten för att bilda en pasta och applicera på området runt ögonen.

Kiwi

Kiwi är en annan bra frukt när du vill få bort mörka ringar. Det beror på att kiwifrukter är fullproppade med antioxidanter, näringsämnen och vitaminer.

De minskar inflammation och stramar upp huden. För att använda dem följer du samma procedur som med potatis och gurka: skär en kiwi i skivor och förvara i kylskåpet i en timme. Sedan applicerar du dem på dina ögon.

Lämna dem på i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

Äpple

Äpplen
Allt du behöver göra är att lägga ett äpple i kylen och sedan skära det i skivor. Placera skivorna på de mörka ringarna tills de nått din kroppstemperatur, varpå du byter dem mot nya. Fortsätt tills du har använt alla skivor.

Ett annat alternativ är att göra äppelmos som en pasta.

Ingredienser

 • 1 äpple
 • 1/2 liter vatten

Gör så här

 • Skala, kärna ur och hacka äpplet. Koka upp vattnet och tillaga äppelbitarna i 15 minuter. Sila vattnet och låt bitarna svalna. Mosa dem med en potatispress tills du bildat äppelmos.
 • Låt svalna till rumstemperatur och förvara i kylskåpet i en timme. Därefter applicerar du det på dina slutna ögonlock och området under ögonen.
 • Låt verka i 40 minuter.

3 ansiktsövningar som minskar ringar under ögonen

Om du inte vill använda någon av ovanstående huskurer, eller om du föredrar “förebyggande åtgärder”, finns några mycket enkla övningar du kan göra när som helst under dagen för att främja cirkulation i regionen och därmed förhindra uppkomsten av ringar under ögonen.

 • Fingerklappar: Knacka försiktigt med fingrarna runt ögonen. Rörelserna måste vara snabba och smidiga.
 • Halsövningar: Ligg på rygg i sängen med huvudet hängande utanför sidan. Höj huvudet något för att vinkla hakan mot bröstet. Behåll denna position i 10 sekunder.
 • Ögonuttryck: Blunda och öppna sedan ögonen. Flytta runt blicken i olika riktningar som om du var överraskad, ledsen, glad, osv…

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.