Tappa vikt med ett äpple om dagen

Äpplen är rika på pektin – en naturlig fiber som hjälper till att reglera blodsockernivåerna och eliminerar fett.
Tappa vikt med ett äpple om dagen
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nu för tiden handlar viktnedgång inte bara om att se bra ut; att bibehålla en hälsosam vikt är väldigt viktigt för att åtnjuta optimal hälsa och ett fullt liv. Att tappa vikt beror till stor del på att man följer en balanserad diet. Att äta ett äpple om dagen är ett bra tips för att underlätta processen.

Lyckligtvis finns det några naturliga produkter med egenskaper som kan ge dig en extra skjuts för bättre resultat. Äpplen är bara en av dessa produkter. De är allsidiga och goda, och har dessutom fördelar för kroppen för att tappa vikt.

Äpplen rekommenderas för många olika dieter och passar i många olika recept. De har även viktiga fördelar för hälsan. Frukten är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra viktiga näringsämnen som kan hjälpa dig att bli smalare utan att du behöver gå hungrig. Nedan berättar vi om fördelarna med ett äpple om dagen.

Hur kan ett äpple om dagen hjälpa dig att tappa vikt?

Vi har i åratal vetat att äpplen i vår diet kan hjälpa oss att tappa vikt. Äpplen innehåller låga nivåer av natrium, kalorier och fett, och ger istället stora mängder fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra viktiga näringsämnen som hjälper till att öka ämnesomsättningen och bränna mer fett.

Tappa vikt med äpple

Att inkludera denna frukt i din diet ger din kropp mer vitalitet och energi, förbättrar dina fysiska prestationer och hjälper dig att bränna kalorier mer effektivt. Äpplen är även rika på enzymer som förbättrar absorptionen av näring för att bättre möta kroppens behov.

Tack vare sitt innehåll av pektin kan äpplen hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och eliminera överflödigt fett. Uppenbarligen kan dessa fördelar endast nyttjas om man ackompanjerar dem med en balanserad diet och hälsosamma vanor, såsom regelbunden träning.

Vilka äpplen är bäst för viktnedgång?

Det finns många olika sorters äpplen runt om i världen. Enligt Washington State Universitys School of Nutritional Science skiljer sig de biokemiska effekterna som bidrar till viktnedgång mellan sorterna.

Flera studier har genomförts på sju olika sorter för att fastslå vilken som är bäst för viktnedgång. Studierna observerade effekten från de biokemiska beståndsdelarna i äpplen på en grupp överviktiga möss.

Äpplen av olika sorter

Resultaten slog fast att gröna äpplen fungerar bättre för viktnedgång i jämförelse med sorter såsom braeburn, fuji, gala, golden delicious, red delicious och mcintosh Forskningen avslöjade även att en obalans i tarmfloran kan orsaka den kroniska inflammation som ofta kommer med diabetes, men att konsumtion av ett äpple om dagen kan minska denna risk.

100 gram grönt äpple innehåller bara 53 kalorier och en god mängd fibrer som gör att du håller dig mätt längre.

Äppel- och kanelvatten för viktnedgång

Äppel- och kanelvatten

Trots att det finns många olika sätt att dra nytta av fördelarna med äpplen vill vi denna gång visa dig hur du tillreder äppel- och kanelvatten. Äpplen och kanel arbetar tillsammans för att höja ämnesomsättningen, vilket betyder att du tappar vikt snabbare.

Ingredienser

  • 1 äpple
  • 1 kanelstång
  • 2 liter vatten
  • 1 tillbringare
  • Is

Tillredning

Fyll tillbringaren halvvägs med vatten och tillsätt sedan några bitar äpple och en kanelstång. Tillsätt is tills tillbringaren är 3/4 full och tillsätt sedan resten av vattnet. Låt dra i 15 minuter innan du serverar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Conceição De Oliveira, M., Sichieri, R., & Sanchez Moura, A. (2003). Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women. Nutrition. https://doi.org/10.1016/S0899-9007(02)00850-X


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.