8 fantastiska egenskaper hos kanel

oktober 13, 2018

Du känner säkerligen till kanel – en krydda som används för kaffe och desserter. Bortom dess kulinariska användningsområden är det dock en krydda med många hälsosamma egenskaper. I följande artikel kommer vi tala om bevisade fördelar och egenskaper hos kanel, så att du kan börja använda den från och med nu.

Kanel – en fantastisk skatt

I tusentals år har kanel använts i olika huskurer. Modern vetenskap har bekräftat många av egenskaperna efter diverse undersökningar och studier.

Denna krydda tas från den inre barken av ett träd vid namn Cinnamomum, som hittas i länder som Egypten. Det är här som de första spåren av dess användning har hittats. På den tiden var det en väldigt värdefull, sällsynt och dyr produkt – en gåva som endast kunde användas för kungars lyxiga behov.

Produktprocessen består av att skära av trädets stjälkar, extrahera barken och låta den torka. Remsorna formas sedan till pinnar. De kan även krossas för att få en mald variant av kryddan.

Kanelstänger på bord

Kanel är idag, som tur är, väldigt lättillgänglig och kan hittas i alla butiker och hälsokostbutiker. Den karaktäristiska aromen kommer från den feta delen av kryddan tack vare en komponent vid namn kanelaldehyd, som står för merparten av de egenskaper hos kanel vi ska tala om, inklusive stora fördelar för ämnesomsättningen och hälsan.

Det finns två typer av kanel:

  • Ceylonkanel, även kallad äkta kanel
  • Kassiakanel, som i dagsläget är den vanligaste

Egenskaper hos kanel

Utöver omisskännlig smak och kulinariska användningar följer här några (bevisade) fördelar och egenskaper hos kanel:

Full av antioxidanter

Dessa substanser skyddar kroppen från oxidativ skada från vad som kallas ”fria radikaler”. Kanel har högkvalitativa polyfenoler enligt en studie där man även jämförde de antioxiderande egenskaperna hos 26 andra kryddor. Kanel vann och besegrade bland annat oregano och vitlök.

Antiinflammatorisk

Kanel möjliggör minskning av svullnad i olika delar av kroppen, såväl som bekämpning av infektioner, reparation av skadad vävnad samt förbättring av symtomen hos patienter som lider av artrit eller gikt.

Kanelstänger i hög

Minskar risken för hjärtproblem

Om det finns fall av hjärt- och kärlsjukdomar i din familj eller om du är en riskpatient (fetma, högt kolesterol, högt blodtryck) ska du inte tveka att konsumera mer kanel. Denna krydda har förmågan att minska risken för att drabbas av hjärtproblem. För personer som lider av typ 2-diabetes har ett gram kanel om dagen stora fördelar för blodsockret.

Förbättrar insulinkänslighet

Detta är en annan fördel med kanel för diabetiker eftersom kryddan kan förbättra känsligheten för insulinhormonet. Det är en av de huvudsakliga regulatorerna för ämnesomsättningen och energinivåerna i kroppen.

Kanel transporterar även socker i blodet – framförallt i blodomloppet och mot cellerna. Patienter med insulinresistans kan drabbas av allvarliga krämpor utöver diabetes, och de goda nyheterna är att kanel minskar detta problem.

kanel

Antidiabetiska krafter

Som skrev ovan sänker kanel blodsockernivåerna, och därför rekommenderar vi att diabetiker konsumerar kryddan oftare. Det är bevisat att den minskar mängden glukos som kommer in i blodflödet efter en måltid, kan påverka matsmältningsenzymerna, minskar försämringen av kolhydrater i matspjälkningskanalen och agerar på insulintransporterande celler.

Vi förslår att du äter kanel i sockerfria desserter eller med kaffe efter lunch eller middag. Essäer om diabetespatienter har visat att kryddan kan sänka sockernivåerna med upp till 30%. Den rekommenderade dagliga dosen är upp till sex gram.

Minskar nedbrytande sjukdomar

Neurodegenerativa problem karaktäriseras av en progressiv förlust av funktionen eller strukturen hos hjärncellerna. De två vanligaste åkommorna är Alzheimers och Parkinsons. Två komponenter som hittas i kanel har förmågan att förhindra ansamlingen av ett protein i hjärnan som utlöser Alzheimers såväl som att skydda neuronerna, förbättra motoriken och normalisera nivåerna av neurotransmittorer hos patienter med Parkinsons.

Skyddar mot cancer

Cancer orsakas av en okontrollerbar tillväxt av elakartade celler. I åratal har förhållandet mellan att äta kanel och en minskning av antalet patienter med denna sjukdom studerats, såväl som förbättringen hos de som lider av den. Det är därför diverse studier har slagit fast att det kan vara en hemgjord kur för att förebygga cancer.

Kryddan verkar dessutom genom att minska bildningen av blodkärl i tumörerna, vilket får elakartade celler att dö. När fria radikaler stöts bort förebygger det även att du drabbas av, till exempel, ändtarmscancer, som är vanligt förekommande idag.

Bekämpar svamp- och bakterieinfektioner

Kanelstänger på fat

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i kanel (kanelaldehyd) bekämpar vissa typer av infektioner – som infektioner i luftrören på grund av svamp – och förhindrar tillväxten av bakterier som salmonella, förebygger hål i tänderna och ger dig bättre andedräkt.