Behandla inåtväxande tånaglar på rätt sätt

Det är mycket viktigt att behandla inåtväxande tånaglar på rätt sätt, så att tillståndet inte utvecklas till ett allvarligare problem. Det finns några huskurer som kan hjälpa dig att påskynda återhämtningen.
Behandla inåtväxande tånaglar på rätt sätt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

“Nageltrång” är det vanligaste namnet på detta nageltillstånd som på fackspråk kallas för onykogrypos, eller inåtväxande tånaglar. Detta problem tenderar att vara mycket smärtsamt och ganska obehagligt, och drabbar främst naglarna på stortårna. Det orsakar svullnad och i de flesta fall även infektion.

Det är mycket viktigt att behandla inåtväxande tånaglar på rätt sätt, så att tillståndet inte utvecklas till ett allvarligare problem. Det är därför vi har sammanställt följande artikel med uppgifter om hela behandlingsprocessen för inåtväxande tånaglar, tillsammans med några tips för att lindra smärtan som orsakas av detta problem.

Steg för att behandla en inåtväxande tånagel

 • Först av allt bör du skaffa dig en balja där du kan blöta fötterna i varmt vatten i ca 15 eller 20 minuter. Denna del av behandlingen syftar till att lindra smärtan och framförallt förhindra möjlig infektion i det drabbade området. Du kan använda lite antibakteriell tvål för bättre resultat.
 • När ca 20 minuter har gått torkar du av fötterna och placera en bit tandtråd från kant till kant under toppen av nageln. Du bör utföra denna behandling regelbundet, och även se till att byta ut tråden varje dag så att nageln kan växa ovanför huden.
 • Klipp tånaglarna med en rak nagelklippare och fila dem till en kvadratisk form utan avrundningar på kanterna. Försök att inte klippa i en rund form eftersom det ökar risken för inväxta tånaglar.
 • Använd ett lokalt antibiotikum för omedelbar smärtlindring. Du kan hitta geler, krämer och andra alternativ på närmaste apotek.
 • Medan du behandlar din inåtväxande nagel bör du göra ditt bästa för att använda öppna skor som inte skaver mot det drabbade området och orsakar större skador. Undvik att använda åtsittande eller slutna skor.

Huskurer för att behandla inåtväxande tånaglar

Hackad lök

Förutom de ovan nämnda stegen för att behandla inåtväxande tånaglar kan du också överväga att prova några av följande huskurer som kan hjälpa dig att påskynda återhämtningen.

 • Löksaft
  Pressa ur saften från en lök och applicera den direkt på den drabbade tånageln. Låt saften torka på nageln, och utför sedan denna behandling regelbundet för bästa resultat.
 • Saltvatten
  Förbered en saltvattenlösning och applicera den direkt på det drabbade området varje kväll innan sänggåendet. Linda in din tå med lite gasväv efter appliceringen av kuren och låt verka tills nästa dag.
 • Citron
  Gnid en citronskiva direkt på den drabbade nageln och linda in med lite gasväv i några timmar.
 • Vitlök
  Vitlök är känt för att vara ett mycket kraftfullt naturligt antibiotikum som kan hjälpa dig att bekämpa infektioner (i detta fall under nageln) och minska svullnader som orsakas av inåtväxande tånaglar. Krossa lite vitlök och applicera direkt på det drabbade området.
 • Tea tree-olja
  Denna eteriska olja fungerar som ett naturligt antibiotikum som kan hjälpa dig att bekämpa infektioner. Applicera några droppar tea tree-olja direkt på det drabbade området.
 • Morot
  Skölj och mosa en morot tills du får en pasta som du sedan applicerar direkt på det drabbade området. Linda in i gasväv och låt verka i ett par timmar. Upprepa denna kur två gånger per dag.

Övriga rekommendationer

Tånagel
 • Om smärtan är outhärdlig bör du träffa en läkare som kan skriva ut ett smärtstillande medel.
 • Om du lider av diabetes bör du se till att en läkare övervakar alla former av behandlingar av inåtväxande tånaglar.
 • När du är hemma bör du försöka att gå runt barfota. Detta ger nageln bra luftcirkulation, vilket hindrar bakterier från att växa i det drabbade området. Tänk på att bakterier förökar sig snabbare i varma, fuktiga miljöer, så försök att undvika slutna skor till varje pris.
 • Försök att inte använda högklackade skor eller någon form av obekväma skor. Det är inte värt att vara snygg i ett par eleganta skor om det resulterar i intensiv smärta när du kommer hem. Du bör aldrig tvinga in fötterna i trånga, smärtsamma skor.
 • Kom ihåg att god nagelhygien är avgörande för att förebygga inåtväxande tånaglar. Det är viktigt att kontrollera tillståndet hos dina naglar regelbundet samt att rengöra och klippa dem på rätt sätt. Följ ovannämnda tips för att förhindra att detta problem uppstår igen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.