Vanor som hjälper dig att undvika inväxta tånaglar

Vanor som hjälper dig att undvika inväxta tånaglar
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Inväxta tånaglar är ett väldigt vanligt problem. Fastän de orsakar mycket obehag och kan vara svåra att behandla kan du med bra hygien och vård bekämpa det. Inväxta tånaglar är ett vanligt problem i kulturer där de använder vissa typer av skor, speciellt sorten som trycker mot tånageln.

De säger att man har en inväxt tånagel när tåns, vanligtvis stortåns, nagel är böjd eller bruten när den växer. Om böjningen eller brytningen hamnar under huden eller inte växer normalt kan det orsaka en hel del smärta och obehag när du går, samt orsaka infektioner. Folk med åderproblem, diabetes, eller domning måste vara speciellt försiktiga för att undvika detta problem. I de värsta fallen kan infektioner leda till att tån måste amputeras bort.

Oftast klarar man sig dock med strategisk nagelklippning samt kompresser för att undvika eller motverka infektioner.

För att förebygga inväxta tånaglar är det viktigt att ha följande tips i åtanke:

1. Ta vara på hygienen och se till att nageln inte är böjd eller bruten

Dina tånaglar kan lätt ignoreras och du må tro att de är rena när det inte är sant. För att förhindra inväxta tånaglar är det viktigt att du håller naglarna rena och att du ser efter dem konstant för att upptäcka avvikelser. Om en nagel har varit med om en olycka och är bruten eller har ett hack i sig är det viktigt att du tvättar den och ser till att du kan hålla den i ett så bra skick som möjligt.

Om du inte kan tvätta den för att problemet påverkar delen av nageln som ligger över huden borde du fokusera på att behålla god hygien och inte trycka på den.

2. Använd sköna skor

Typer av skor

Mode är en av anledningarna till att inväxta naglar uppstår. Skor som är trånga eller smala har blivit väldigt vanligt. Fastän de må se bra ut och hjälper dina fötter att gå med stil är det viktigt att du kan röra dina tår och att det finns plats för syre att röra sig.

Om du inte slutar att använda skor som är trånga i framdelen borde du åtminstone försöka se till att skorna har minst en halv centimeter med utrymme att röra sig. Du borde också se till att övre delen av skon inte trycker på nageln eftersom detta kan orsaka inväxta naglar.

3. Undvik slutna skor så ofta du kan

Vi nämnde redan att en av anledningarna till inväxta naglar är infektioner. Dessa tenderar att hända av olika anledningar: dålig nagelhygien, dålig skohygien, och dåligt med syre för dina fötter. Av den anledningen borde du försöka använda sandaler eller skor som öppnar sig längst fram så mycket som möjligt. Samma par skor borde faktiskt inte användas två dagar i rad om de är slutna där fram eller om du använt dem i flera timmar.

4. Gå till en fotspecialist regelbundet

Träffa en fotspecialist

En fotspecialist är en läkare som specialiserar sig i fotvård och fotbehandlingar. Detta betyder att de är det bästa alternativet för att hålla dina fötter friska och fria från inväxta tånaglar och liknande problem.

Om du är en kvinna och gillar att få pedikyrer rekommenderar vi att du går till en fotspecialist som erbjuder den tjänsten. Tyvärr har inte alltid de som erbjuder pedikyrer den kunskap de behöver för att hantera naglar ordentligt och kan därför orsaka inväxta tånaglar och infektioner.

5. Klipp dina naglar och undvik svullnader

Fastän vi rekommenderar att du går till en fotspecialist för att hålla dina fötter friska och klippa dina naglar ordentligt, kan du även klippa dem själv. Vi rekommenderar att du följer nagelns kant, utan att du kommer för nära tåns hud och utan att lämna hack eller bitar som kan tränga in i huden. Du bör göra detta med en stor nagelsax som har ett tillräckligt stort blad. 

Lär dig hur man förhindrar inväxta tånaglar

Att förhindra inväxta tånaglar och dess obehag är en ganska lätt uppgift som kräver ytterst lite uppmärksamhet och bra hygien. Kom ihåg att om du märker av smärta borde du gå till en fotspecialist så att de kan fastställa problemet och motverka det så fort som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez Sabater Antonio, Pascual Ruiz Mª Francisca. Valoración del riesgo de pie diabético en el paciente anciano en una consulta de enfermería. Gerokomos  [Internet]. 2009  Jun [citado  2018  Nov  18] ;  20( 2 ): 73-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2009000200004&lng=es.
  • Vural, Secil et al. Risk Factors and Frequency of Ingrown Nails in Adult Diabetic Patients
    The Journal of Foot and Ankle Surgery , Volume 57 , Issue 2 , 289 – 295. Disponible en: https://www.jfas.org/article/S1067-2516(17)30582-3/fulltext
  • Wesley W. Flint, Jarrett D. Cain, Nail and Skin Disorders of the Foot, Medical Clinics of North America, Volume 98, Issue 2, 2014, Pages 213-225, ISSN 0025-7125, ISBN 9780323263986, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.11.002.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025712513001788)
  • Thakur V, Vinay K, Haneke E. Onychocryptosis – decrypting the controversies. Int J Dermatol. 2020 Jun;59(6):656-669.
  • Blatière V. L’ongle incarné ou onychocryptose [Ingrown nails or onychocryptosis]. Presse Med. 2014 Nov;43(11):1230-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.