Att använda kavitation för att forma kroppen

Kavitation är en kosmetisk behandling som bara blir alltmer populär, särskilt bland kvinnor. Specifikt är det ett alternativ till fettsugning.
Att använda kavitation för att forma kroppen

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Kavitation är en icke-aggressiv teknik för fettbehandling som inte involverar operation, bedövning eller sjukhusvistelse. Kavitation är ett effektivt alternativ för de människor som vill forma kroppen. Vill du veta vad det är? Läs vidare!

Kavitation är en kosmetisk behandling som blir alltmer populär, särskilt bland kvinnor. Specifikt är det ett alternativ till fettsugning. Det är dock inte en procedur som hjälper dig att gå ner i vikt – bara att forma kroppen. Så vad går den ut på?

Dessa icke-invasiva behandlingar använder verktyg för att minska lokaliserat fett och celluliter. Det är billigare jämfört med kirurgisk fettsugning. Dessutom kan den som genomgår behandling återuppta sina vardagliga aktiviteter omedelbart efteråt.

Läs vidare för att ta reda på mer om det.

Verkningsmekanismen för kavitation

Kavitation är ett mekaniskt fenomen som genereras av energi med hög intensitet och låg frekvens. Dessa vågor passerar genom biologisk vävnad och skapar håligheter, mikrobubblor, som växer tills de imploderar.

Detta spränger inte bara cellerna, utan spränger också de stora molekylerna som de består av, d.v.s. fetterna i adipocyterna i form av triglycerider. Dessa bryts ner till fettsyror och glycerol med hjälp av lipaser.

En studie publicerad i Aesthetic Surgery Journal drar slutsatsen att kroppen absorberar och eliminerar fysiologiskt de produkter som kommer från förstörelsen av dessa adipocyter. Det finns alltså ingen risk för emboli.

Kvinna som behandlas för bukfett
Kavitation är ett populärt icke-invasivt alternativ till kirurgisk fettsugning för att forma en persons figur.

Användningen av kavitation för att forma kroppen

Idag använder man denna teknik inte bara för estetiska ändamål utan också för medicinska ändamål. Tiden som man avsätter för varje arbetsområde är 10 till 15 minuter. Man fokuserar bara på ett område per behandling (rumpa, buk, inner- eller ytterlår), och behandlingen är bra för:

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fibrinolys: processen som förhindrar att trombos bildas

Vilka är fördelarna med kavitation för att forma kroppen?

Kavitation är främst till för estetisk förbättring, men har även andra hälsofördelar. För det första är det en icke-invasiv, smärtfri procedur med goda resultat när man använder den samtidigt som man äter en välbalanserad kost och utför regelbunden fysisk aktivitet.

 • Det är en behandling för både män och kvinnor.
 • Den kan behandla alla hudtyper.
 • Det är också ett av de mest attraktiva alternativen för dem som vill forma sin figur eftersom det ger många fördelar jämfört med kirurgisk fettsugning (detta är mer komplicerat och dyrt, innebär fler risker och kräver postoperativ vård).
 • Huden blir mer elastisk, varför det kan vara ett bra alternativ vid bukplastik.
 • Det förbättrar resultatet av fettsugning genom att hjälpa till att strama upp huden naturligt.

Hur går det till?

Kavitation utförs på kroppsområden på 13 gånger 13 centimeter. Rekommendationen är att inte behandla mer än två områden av denna storlek under en och samma behandling. Det orsakar inte inflammation eller lokalt ödem. Dessutom kan man vanligtvis mäta volymminskningen direkt efter varje behandling, även om minskningen kan ta upp till 48-72 timmar.

Kliniska studier publicerade i Lasers in Surgery and Medicine visar att bukens omkrets kunde minska från en till två centimeter på bara en behandling och från två till fyra centimeter efter tre behandlingar.

Det är normalt att huden i det behandlade området blir lite röd och irriterad och ibland får små blåsor. Dessa effekter försvinner dock spontant inom några minuter. Kunden lämnar kontoret med ett bälte eller kompressionsplagg för att främja modellering av området i slutet av proceduren.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hängiga ögonlock: motverka dem med naturliga huskurer

Antalet behandlingar

Kavitation kräver minst 8 behandlingar. Klienten ska följa alla medicinska indikationer allt eftersom behandlingen fortskrider. I vanliga fall sker behandlingarna var 15:e dag.

Kontraindikationer för kavitation för att forma kroppen

Så gott som vem som helst kan genomgå denna typ av behandling, men den kan vara kontraindicerad på grund av vissa medicinska ingrepp eller specifika hälsoproblem.

Behandlingen är inte lämplig för:

 • Människor med dyslipidemi.
 • Personer med pacemaker eller underliggande metallproteser.
 • Vid hudallergier, infektioner eller aktiva sår.
 • Gravida kvinnor.
 • Efter bukplastik för att ta bort överflödig hud, särskilt hos kvinnor med spiral.
 • Det rekommenderas inte i de områden där det finns ben, nära SI-lederna, eftersom det kan orsaka vågreflektion eller framtida hudskador (enligt en studie publicerad i Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery).
Kvinna som får spabehandling med kavitation för att forma kroppen
Kavitation är en säker procedur för de flesta. Det är dock inte lämpligt i vissa fall, så rådfråga alltid din läkare.

Rekommendationer efter behandling

Patienten måste genomföra minst 30 minuters fysisk aktivitet (gång, löpning, cykling, vibrerande plattform, etc.) för att öka behandlingens effektivitet efter en lipolytisk procedur.

Detta hjälper till att påskynda metabolismen av de frigjorda triglyceriderna och förhindrar att de åter blir upptagna av friska fettocyter, som införlivar dem tillbaka i fettvävnaden.

Dessutom bör man hålla sig till en kost med låg fetthalt dagarna efter behandlingen och dricka mycket vätska. Detta för att förhindra oönskad fettansamling efter ingreppet.

Vikten av kvalificerad vårdpersonal

Resultaten av kavitation är intensiva, så denna behandling så den bör endast utföras av en utbildad person som är specialiserad på proceduren. Likaså måste en läkare avgöra om en person är frisk nog att genomgå denna typ av behandling eftersom elimineringen av fettceller sker genom levern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Saedi N, Kaminer M. New waves for fat reduction: high-intensity focused ultrasound. Semin Cutan Med Surg 2013
 • Alizadeh Z, Halabchi F, Mazaheri R, Abolhasani M, Tabesh M. Review of the Mechanisms and Effects of Noninvasive Body Contouring Devices on Cellulite and Subcutaneous Fat. Int J Endocrinol Metab. 2016;14(4):e36727. Published 2016 Jul 3. doi:10.5812/ijem.36727
 • Moreno-Moraga J, Valero-Altes T, Riquelme AM, Isarria-Marcosy MI, de la Torre JR. Body contouring by non-
  invasive transdermal focused ultrasound. Lasers Surg Med 2007
 • Mahmoud ELdesoky MT, Mohamed Abutaleb EE, Mohamed Mousa GS. Ultrasound cavitation versus cryolipolysis for non-invasive body contouring. Australas J Dermatol. 2016;57(4):288-293. doi:10.1111/ajd.12386
 • Brennen CE. Cavitation in medicine. Interface Focus. 2015;5(5):20150022.
 • Garcia O., Jr., Schafer M. The effects of nonfocused external ultrasound on tissue temperature and adipocyte morphology. Aesthetic Surgery Journal2013
 • Moravvej, Hamideh et al. “Focused Ultrasound Lipolysis in the Treatment of Abdominal Cellulite: An Open-Label Study.” Journal of lasers in medical sciences vol. 6,3 (2015)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.