Ödem i benmärgen: allt du behöver veta

Ödem i benmärgen är en inflammatorisk process i benen. Det orsakar ofta smärta under träning, särskilt under längre perioder. Vill du veta mer om det? Läs vidare!
Ödem i benmärgen: allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Ödem i benmärgen är en inflammatorisk process som vanligtvis förekommer i trabekulära, eller spongiösa, ben. Med andra ord förekommer det i den inre, “svampiga” delen av benet. Orsakerna sträcker sig från trauma till degenerativa sjukdomar. Ibland förekommer det också bland dem som börjat utöva ansträngande fysisk aktivitet efter att ha levt ett stillasittande liv.

Den vetenskapliga tidskriften Dolor, Investigación, Clínica y Terapéutica förklarar att denna patologi ofta observeras vid reumatologisk klinisk praktik. Detta beror på att det här förekommer större användning av och tillgänglighet till magnetiska resonanser som diagnostiska test. Detta har gjort att det blivit lättare att upptäcka denna typ av tillstånd.

Så med allt detta i åtanke, vilka egenskaper har detta tillstånd?

Vad är ödem i benmärgen?

Enkelt uttryckt kan vi säga att ben består av två komponenter som är lätta att skilja mellan. En av dem är det kortikala benet, som består av ett hårt och kompakt material och som utgör det yttre skalet av skelettet. Den andra är det trabekulära benet, en mer “svampig” vävnad som består av det inre skelettmaterialet.

I det trabekulära benet finns ett stort antal blodkärl eftersom också benen måste få näring. Enligt en artikel publicerad av FASTA University of Argentina, är det en ansamling av vätska i det trabekulära benet som orsakar inflammation. Detta händer ofta på grund av att blodkärlen spricker och blödningar inträffar inuti benet.

Ursprunget kan också ligga i en ansamling av inflammatorisk vätska efter en skada. Oavsett orsaken kan man säga att benmärgsödem är ett slags blåmärken inuti benet.

Det är dock viktigt att förstå att detta tillstånd också kan förekomma i kortikala ben, även om detta inte är så vanligt. Dessutom är det viktigt att notera att egenskaperna varierar beroende på reversibiliteten.

På grund av detta klassificerar experter detta tillstånd enligt två huvudgrupper:

  1. Transient benödemsyndrom (Transient Bone Edema Syndrome, TBES): Detta är en reversibel inflammatorisk process som förbättras med behandling och tid.
  2. Osteonekros: Detta orsakar vävnadsdöd i benvävnad. På grund av detta anser läkare att det är ett irreversibelt tillstånd.
Ödem i benmärgen
Ödem i benmärgen är en inflammatorisk process som kännetecknas av vätskeansamling i benet.

Missa inte den här artikeln: Träna benen i hemmet med dessa övningar

Varför uppstår ödem i benmärgen?

Som man kan förvänta sig är de flesta fall av ödem i benmärgen resultatet av skador, fall, hög fysisk ansträngning eller överbelastning under träning eller sport. Icke desto mindre varnar Reumatología del Hospital General de Elche oss att orsakerna i många fall inte är helt klara.

Även om huvudutlösaren vanligtvis är en allvarlig skada, kan mikroskador som pågår under en längre tid också orsaka benmärgsödem. Under en tio kilometer lång löptävling stöter man till exempel i marken cirka 8000 gånger. Detta tar ut sin rätt på den inre benstrukturen, såväl som muskler och ligament.

Träning är dock inte den enda utlösaren. Sjukdomar som artros (degenerativ artrit), avaskulär nekros (brist på blodtillförsel), benskörhet (osteoporos) och komplext regionalt smärtsyndrom (CRPS) främjar också uppkomsten av denna inflammation. Kort sagt, allt som försvagar benet gör det mer benäget för frakturer.

Symptomen på ödem i benmärgen

De kliniska manifestationerna av benmärgsödem kan variera från person till person, beroende på tillståndets allvarlighetsgrad. Enligt den vetenskapliga tidskriften Clinical Rheumatology är de huvudsakliga symptomen följande:

  • En lokal smärta i den drabbade benstrukturen.
  • Obehag när du använder det skadade benet. Smärtan ökar när du tränar.
  • När skadan inte behandlas tillräckligt snabbt kan patienten känna smärta även när han eller hon vilar.
  • I de allvarligaste fallen kan man uppleva obehag under dagliga aktiviteter som att gå.

På grund av hur det inträffar kan det vara lätt att gissa att benmärgsödem förekommer oftare i knän, mellanfoten och hälbenet. Symptomen varierar dock beroende på vilken benstruktur som är påverkad.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Fyra enkla och effektiva tips mot ont i ryggen

Diagnos

Denna typ av lesion är inte synlig med traditionell radiografi, så MR är nödvändig. Studier visar också att nya tekniker, såsom Dual-Energy Computed Tomography (DET), som rekonstruerar bilder från materialnedbrytning, kan vara mycket användbara verktyg för att detektera benmärgsödem.

Hur behandlar man ödem i benmärgen?

Enligt specialister inom traumatologi innefattar behandlingen av benmärgsödem flera faser:

  • Vila är en avgörande faktor för gynnsam rehabilitering. Det är viktigt att använda kryckor för att lindra akuta symptom. Det är också viktigt att minska stress och belastning på benet i minst fyra veckor.
  • Olika mediciner kan också vara till hjälp. Exempel på detta kan vara smärtstillande medel för att hantera smärta, bisfosfonater, vitaminer och andra ämnen för att öka bentätheten, eller iloprost för vasodilatation.
  • Efter de första medicinska stadierna är det lämpligt att fortsätta underlätta förbättring med hjälp av sjukgymnastik. Detta kan inkludera magnetisk terapi, termoterapi, muskelavslappning, vattenträning och andra tekniker.
  • I de allvarligaste fallen kan operation vara nödvändig. En läkare kan besluta att utföra en benmärgsdekompression genom att utföra perforeringar för att tömma vätskan från benet.
läkare undersöker Ödem i benmärgen
Behandlingen av benmärgsödem består av flera faser. Först och främst är vila grundläggande. Därefter kan läkare rekommendera bland annat sjukgymnastik.

Förebyggande åtgärder

Som alltid är det att föredra att man försöker förebygga skador. Vi bör inte anstränga oss mer än vi är tränade för. Inför extrem fysisk aktivitet är det också viktigt att det finns en tränare som övervakar vår träning.

Dessutom, om du upplever obehag efter att ha gått, sprungit eller deltagit i någon annan aktivitet, bör du ta dig till din läkare. Oavsett om det är ett benmärgsödem, en fraktur eller en vrickning, måste du få en tidig diagnos för att få behandling i tid och förhindra komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.