Hur du snabbt läker dina blåmärken

Ett blåmärke, även kallat en kontusion eller hematom, är resultatet av en stöt mot huden som skapar en underliggande blodansamling. Då de små blodkärlen under huden skadas kan det vara väldigt smärtsamt.
Läk dina blåmärken snabbt

Den vanligaste medicinska benämningen för detta är ”hematom” och dessa kan även utvecklas i muskelvävnaden samt i benen. Fortsätt läsa denna artikel för att få reda på de bästa kurerna för att läka blåmärken.

Vilka kännetecken finns det för blåmärken?

Blåmärken kan ta flera veckor att försvinna helt och det finns vissa människor som är mer sårbara för dem än andra. Under läkningsprocessen ändrar blåmärken färg. Från början har de en rödaktig nyans, som sedan går mot lila och blå innan de blir gröna och gula, och efter ett tag försvinner de.

Nivån hos dessa blåmärken kan ändras beroende på personens ålder eller hudens känslighet. Äldre människor och de med väldigt skör hud får oftare blåmärken, eftersom deras blodkärl är känsligare eller deras hud känsligare för stötar och skrapningar.

blåmärken & bulor

Symptom på ”typiska” blåmärken inkluderar smärta vid området (speciellt vid beröring) samt svullnad. De är inte allvarliga om de är små eller om obehaget försvinner efter en tid. Om du upplever allvarliga symptom som illamående eller yrsel, kontakta då en läkare direkt. Trauman eller stötar mot huvud- och ögonområdet måste behandlas omedelbart.

Blåmärken uppstår då vi har fått hårda stötar, till exempel då vi ramlar när vi går eller råkar gå in i möbler (detta är väldigt vanligt). Men som sagt, intensiteten som krävs för att missfärga huden varierar beroende på ålder och hur känslig huden är. Senare i livet kan blåmärken uppstå även då man inte har skadat sig. Detta uppkommer även hos atleter som lyfter vikter p.g.a. intensiteten vid stark muskelansträngning.

Att ta medicin som tunnar ut blodet (som aspirin, ibuprofen, artritläkemedel eller anti-inflammatoriska medel) kan påverka blodets normala blödningsprocess, vilket orsakar blåmärken som är tydligare än vanligt. Andra som ofta får blåmärken kan ha hemofili eller levercirros.

bula2

  • Lägg 20 gram krossade kronblad från en ringblomma i en halv liter vatten, koka i några minuter och låt det stå i 15 minuter. Ta en trasa eller en tygbit (helst bomull) och blötlägg denna i vätskan innan du applicerar den på dina blåmärken som en kompress.
  • Tillred ett blåmärke4

    • Lägg en näve anisblad i en kopp kokande vatten. Täck över och gör en kompress genom att använda en bit bomullstyg, som bör appliceras på det drabbade området med dina blåmärken. Byt ut denna kompress ofta.
    • Lägg en näve citronmelissblad i en skål och täck över dem med 250 ml mandelolja. Låt dem ligga i 15 dagar (rör om en gång om dagen) och sila därefter vätskan. Smält 25 gram bivax som du har i blandningen och lägg till gelen från två kapslar med vitamin E. Förvara blandningen i kylen tills du behöver den och applicera därefter direkt på dina blåmärken.

    Vi hoppas att du har kunnat dra nytta av denna artikel om hur du snabbt läker dina blåmärken !