Hur du läker dina blåmärken snabbare

Ett blåmärke, även kallat en kontusion eller hematom, är resultatet av en stöt mot huden som skapar en underliggande blodansamling. Då de små blodkärlen under huden skadas kan det vara väldigt smärtsamt.
Hur du läker dina blåmärken snabbare

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Den vanligaste medicinska benämningen för blåmärken är “hematom” och dessa kan utvecklas i muskelvävnaden samt i benen. Fortsätt läsa denna artikel för att få reda på de bästa sätten för att få dem att läka snabbare.

Vilka kännetecken finns det för blåmärken?

Blåmärken kan ta flera veckor att försvinna helt och det finns vissa människor som är mer känsliga för dem än andra. Under läkningsprocessen ändrar blåmärkena färg. Från början har de en rödaktig nyans, som sedan går mot lila och blå innan de blir gröna och gula, och efter ett tag försvinner de.

Nivån hos dessa blåmärken kan ändras beroende på personens ålder eller hudens känslighet. Äldre människor och de med väldigt skör hud får oftare blåmärken. Detta eftersom deras blodkärl och hud är känsligare för stötar och skrapningar.

blåmärken & bulor

Symptom på “typiska” blåmärken inkluderar smärta vid området (speciellt vid beröring) samt svullnad. De är inte allvarliga om de är små eller om obehaget försvinner efter en tid. Om du upplever allvarliga symptom som illamående eller yrsel, kontakta då en läkare direkt. Trauman eller stötar mot huvud- och ögonområdet måste behandlas omedelbart.

Märkena uppstår då vi har fått hårda stötar, till exempel då vi ramlar eller råkar gå in i möbler (detta är väldigt vanligt). Men som sagt, intensiteten som krävs för att missfärga huden varierar beroende på ålder och hur känslig huden är. Senare i livet kan blåmärken uppstå även då man inte har skadat sig. Detta uppkommer även hos atleter som lyfter vikter p.g.a. intensiteten vid stark muskelansträngning.

Att ta medicin som tunnar ut blodet (som aspirin, ibuprofen, läkemedel mot artrit eller anti-inflammatoriska medel) kan påverka blodets normala blödningsprocess. Detta orsakar blåmärken som är tydligare än vanligt. Andra som ofta får hematom kan ha hemofili eller levercirros.

blåmärke2

Kvinnor får lättare blåmärken än män ifall de har på sig mindre skyddande kläder, använder vaxning som hårborttagningsmetod. De kan också uppstå om man involverar sig i aktiva sporter.

Huskurer för hematom

 • Direkt efter en stöt, applicera kylförpackningar eller kompressorer på det drabbade området. Vissa lägger is direkt på skadan. En påse med frusna ärtor går också.
 • Blötlägg en bomullstuss i kall äppelcidervinäger och applicera detta på dina blåmärken genom att trycka försiktigt (inte för hårt, ifall det gör ont).
 • Krossa några färska mandellöv och lägg till lite vatten för att göra en massa – detta kan ibland förhindra att blåmärken uppstår. Applicera direkt på det drabbade området.

blåmärke3

 • Direkt efter en stöt, applicera en bit kallt rött kött på området för att lindra smärtan och även reducera möjligheten för att få blåmärken.
 • Gör en massa genom att använda malen persilja och lite smör. Stryk denna blandning på området med dina blåmärken.
 • Lägg en kompress med slåttergubbe på dina blåmärken – detta kan hittas på apotek. Du kan även göra en hemma genom att koka en handfull slåttergubbelöv i vatten i 15 minuter.
 • Skala och riv några äpplen som du sedan applicerar direkt på huden, eller skär dem i bitar och lägg i en omslagsbinda som du sedan applicerar på det drabbade området.
 • Bryn några bitar lök i en panna och vrid sedan in dem i en ostduk. Applicera kompressen på dina blåmärken och låt det ligga på i flera timmar.

bula2

Flera tips:

 • Lägg 20 gram krossade kronblad från en ringblomma i en halv liter vatten, koka i några minuter och låt det stå i 15 minuter. Ta en trasa eller en tygbit, helst bomull, och blötlägg denna i vätskan innan du applicerar den på dina blåmärken som en kompress.
 • Tillred ett avkok genom att använda 25 gram trollhasselblad i en halv liter vatten, koka det i 15 minuter och låt det svalna. Blötlägg en trasa i blandningen och applicera på dina märken. Låt vätskan torka på huden.
 • Lös upp 10 droppar eterisk olja av hedblom (en ört) i en matsked mandelolja. Doppa detta på dina blåmärken genom att använda en bomullstuss som du har blötlagt i varmt vatten. Låt det ligga på under natten.
 • Lägg tre matskedar salt på en bomullstuss, vik ihop detta, och doppa i en skål varmt vatten. Applicera denna kompress på det drabbade området ungefär 8 timmar efter stöten.
 • Blanda juicen från en citron med en matsked salt. Blötlägg en trasa i denna blandning och gnugga på dina blåmärken i några minuter.

blåmärke4

 • Lägg en näve anisblad i en kopp kokande vatten. Täck över och gör en kompress genom att använda en bit bomullstyg, som bör appliceras på det drabbade området med dina blåmärken. Byt ut denna kompress ofta.
 • Lägg en näve citronmelissblad i en skål och täck över dem med 250 ml mandelolja. Låt dem ligga i 15 dagar (rör om en gång om dagen) och sila därefter vätskan. Smält 25 gram bivax som du har i blandningen och lägg till gelen från två kapslar med vitamin E. Förvara blandningen i kylen tills du behöver den och applicera därefter direkt på dina blåmärken.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.