Är det bra att sova med strumporna på?

Är det bra att sova med strumporna på?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Att sova med strumporna på kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. Det hindrar dig från att vakna upp frysande mitt i natten, och du sover dessutom bättre.

Det sägs att åtminstone hälften av jordens befolkning sover med strumporna på.

Vissa känner att de behöver något som skyddar fötterna oavsett vilken tid på året det är, och andra står helt enkelt inte ut med att sova om vintern om det är för kallt om fötterna.

Så… är det bättre att sova utan strumpor eller att sova med strumporna på? Det är det vi ska upptäcka i den här artikeln.

Hur sover du?

Sover du med strumporna på?

Man skulle kunna säga att det finns lika många sätt att sova på som det finns människor i världen. Vissa föredrar att sova i pyjamas för att hålla sig varma, andra kan stapla flera lager filtar över täcket för att nå samma effekt.

Det finns även de som höjer värmen på termostaten för att undvika problemet, och på sommaren kan man använda sig av fläktar eller air-conditioning så man slipper göra sig av med sängkläderna.

Samma sak gäller för strumporna. Det är alltså en fråga om preferens.

Vi tänker inte försöka få dig att ändra dina vanor när det gäller detta. Däremot vill vi informera dig om för- och nackdelarna med att sova med strumporna på.

En av de negativa sidorna är att fötterna svettas mer under natten.

Sidoeffekter med att sova med strumporna på

Strumporna håller dig varm om natten, men det leder till vissa oönskade sidoeffekter:

  • Infektioner (svamp, fotsvamp, flagnande).
  • Dålig blodcirkulation.
  • Dina fötter får aldrig vila ut om de aldrig får andas.
  • Dålig odör.

Dock kan du undvika alla dessa problem om du byter strumporna innan du går till sängs. Det betyder att du aldrig bör sova med samma strumpor som du haft på dig under dagen.

Inte bara för att dessa tidigare strumpor är smutsiga, utan de har även samlat på sig svett och bakterier under dagen som du drar med dig in i sängen. De kan även fläcka lakanen. Se till att du även använder en strumpsort som inte stryper foten eller försvårar blodcirkulationen.

Vad du än gör: använd sockor av bomull, eller ännu bättre: sockor eller strumpor som används specifikt under flygresor eller långa resor.

Om du vill sova som en stock utan att vakna upp mitt i natten kan det vara en god idé att sova med ett par strumpor på. Visste du att folk som använder strumpor på natten mår bättre än om de skulle ha sovit under en hel hög med filtar?

Det förhindrar att din kroppstemperatur ändras och väcker dig eller håller dig vaken under natten. Perfekt om du behöver gå över kalla golv tidigt på morgonen för att gå på toa, eller om du helt enkelt inte vill störa den som ligger bredvid!

Dessa förglömda strumpor

the-ever-forgotten-sock

Ingen kan neka till att det mest försummade klädesplagget är strumpan.

Strumporna sitter ofta gömda inne i skorna eller byxorna, och man vill inte att de ska synas. Ibland kan man till och med skämmas över dem vid doktorsbesök eller när man är intim med en partner.

För att inte nämna de ödesdigra tillfällena då strumporna råkar visa sig och inte matchar. Dock har modeföretagen faktiskt börjat uppmärksamma strumporna och har på senare år varit innovativa vad gäller design, material och användningsområde.

Att sova med strumporna på ger bästa nattsömnen

En studie från organisationen Spanish Neurological Society har visat att bland de bästa metoderna för att få en god natts sömn är att sova med  strumporna på.

Det verkar som att denna enkla vana främjar kroppens förmåga att återhämta sig under sömnen, och förhindrar även kronisk narkolepsi. Du skulle till och med kunna säga att strumpor nästan är helt magiska verktyg för att förbättra din vardag!

Det finns andra anledningar till varför folk inte sover bra: fysiska faktorer relaterade till ålder, resande, exponering till extrema temperaturer, det faktum att man inte sover hemma i sin egen säng, eller dålig kost.

Det finns många kurer som ofta associeras till äldre människor som kan främja en lugn och avslappnad sömn. Allt från att dricka en lugnande dryck innan man går till sömns till långa varma bad, eller en kost som avrundar dagen med en lättare och mer lättsmält måltid. Trots det kan faktiskt strumporna vara ett enklare svar på problemet.

Självklart behöver du även anta större vaneförändringar än det om du vill sova bättre, som att inte träna på kvällen, undvika kaffe och läsk till middagen, och inte se på TV i sängen.

En fråga om temperatur

 

Det är bra att sova med strumporna på

De som ändå envisas med att inte sova med strumporna på skulle nog ändra sin åsikt om de såg till de studier och den vetenskap som har gjorts inom detta ämne.

Vi behöver knappast heller nämna hur mycket en god natts sömn påverkar din minnesförmåga, din huds återhämtningsprocess och hur det laddar dina batterier.

Men för att utnyttja dessa fördelar måste din kroppstemperatur vara regelbunden under hela sömnen.

Under kvällstimmarna går temperaturen ner utomhus, och detsamma händer i din kropp. Det kan vara anledningen till att du bara behöver en filt när du går och lägger dig, men kan behöva en till filt om du vaknar mitt i natten.

Ingen dum idé med strumpor

De klädesplagg du väljer att ha på dig när du sover är väldigt viktiga. Det kan vara en bra idé att använda strumpor eller tofflor så att fötterna hålls varma under natten.

Precis som under dagen blir hela din kropp kall om fötterna är det. På natten måste du täcka din underkropp för att bevara värmen.

Om dina fötter är varma så vidgar sig blodkärlen och sprider värmen i hela kroppen. Hjärnan “förstår” då att allting är under kontroll och kan därför slappna av hela natten.

Men om fötterna istället är kalla kommer hela kroppen att kännas kall. Din kropp och sinne måste arbeta mer med att reglera kroppstemperaturen, och det blir ett störande moment när hjärnan egentligen vill vila. Hjärnan förblir pigg och det blir svårare att somna.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.