Använd 20-10-metoden för att organisera ditt hem

Städar du på helgerna och offrar dina lediga dagar för att få fint hemma? I så fall är det dags att prova 20-10-metoden för att organisera ditt hem.
Använd 20-10-metoden för att organisera ditt hem

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2022

Om du är en person som inte gillar att städa eller väntar med att städa till helgen, så är den här artikeln något för dig. Vi ska idag berätta allt om en ny städteknik som har blivit populär över hela världen. Det är dags att prova 20-10-metoden för att organisera ditt hem.

Rachel Hoffman är den som utvecklat detta städsystem för alla människor som vill att deras hemmiljö ska se snygg och städad ut. Den passar lika bra för studenter, singlar, par och familjer eftersom vi alla förtjänar en ren plats att bo på utan att uppgiften ska vara alltför utmattande.

Denna trend skiljer sig från mer traditionella discipliner som bara inkluderar typiska familjer där en person (traditionellt en kvinna) är ansvarig för att upprätthålla ordningen. Hoffman säger att sådana gammaldags, perfektionistiska metoder inte tar hänsyn till vår moderna värld. I verkligheten finns personer med funktionsnedsättningar, fysiska eller psykiska störningar och människor som arbetar hemifrån hela dagen.

Många människor har svårt med organisering när det kommer till städning på grund av olika omständigheter. Men den här metoden passar de allra flesta mycket bra, eftersom man kan använda den utan några negativa effekter.

Vad går 20-10-metoden ut på?

Hoffmans förslag är enkelt: Bli av med de oändligt långa städdagarna och ersätt dem med korta arbetssessioner varvade med raster. Hon föreslår att vi städar i 20 minuter och vilar i 10.

För att göra detta måste vi använda ett stoppur. På detta sätt kan vi lätt se till vi att vi följer de protokoll som föreskriver perioder av arbete och vila.

Under den välförtjänta 10 minuter långa pausen kan vi kolla vår e-post, sociala medier, ta en kopp te eller gå en promenad med hunden. Dessa minutrar är våra egna, och vi bör använda dem precis som vi vill. Naturligtvis måste vi återgå till jobbet när klockan piper igen. Du kan välja hur många cykler du vill ta i rad per dag.

Samtidigt inbjuder skaparen av systemet oss att fokusera på de små sakerna och inte på den totala röra vi har hemma. Till exempel, istället för att fokusera på röran i hela köket, kan vi titta bara på disken och ta itu den.

Om vi ​​hanterar en sak i taget istället för att tänka på helheten, blir resultaten mer givande.

Du kanske vill läsa den här artikeln: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Hur du använder metoden 20-10 för att organisera ditt hem

Hoffman har gett ut en bok som heter “Unf *ck Your Habitat: You’re better than your mess”. Där ger hon oss några tips som vi ska titta närmare på nedan.

mycket stökigt rum
Ibland ser vi röran som ett överväldigande kaos, och det får oss att tappa motivationen. Vi måste fokusera på små, överkomliga uppgifter för att komma vidare.

1. Ta bilder före och efter

När du är klar ser du tydligt att dina ansträngningar har varit värda din tid, och det kommer att motivera dig att fortsätta med detta ssystem. Du kommer också att kunna identifiera de mest problematiska delarna av ditt hem och veta om du har glömt att rengöra något.

2. Bädda din säng varje dag för att följa 20-10-metoden

Det tar mindre än en minut och fördelarna är många. Den övergripande bilden av ditt rum kommer att förändras genom att helt enkelt bädda din säng. Det är mycket bekvämare att sova i en bäddad säng än i en som inte är det.

3. Öppna fönstren

Släpp in lite luft och vädra ditt hem för att rengöra luften och eliminera mögel, bakterier och lukt. Gör detta särskilt på vintern. Vi är inte vana att öppna fönstren dessa perioder på grund av låga temperaturer.

4. Diska med en gång

När vi ätit färdigt är det vanligt att vi låter lättjan tar över, och vi tänker att vi ska diska lite senare eller kanske till och med nästa dag. Fel!

Oavsett vad du gör annars kommer tanken på att behöva göra det vid en annan tidpunkt att förfölja dig. Smutsen på disken blir också svårare att ta bort och det kommer att lukta i ditt kök. Så om du vill organisera ditt hem måste du diska.

5. Rengör ditt kylskåp

Börja med att slänga ut allt som är gammalt, föråldrat eller som har börjat lukta illa. Gå igenom alla behållare, även de som är gömda längst bak och som du har glömt bort.

Rengör sedan hyllorna och väggarna noggrant. Sätt till slut tillbaka dina matvaror genom att placera de saker du använder mest på platser som är mer lättillgängliga.

6. Börja med det största rummet

Börjar du med de minsta rummen riskerar du att bli trött snabbt och inte slutföra de största och mest använda rummen. Å andra sidan, om du tar det största rummet först kommer det att få dig att må bra och göra dig motiverad att fortsätta.

7. Börja från toppen och gå neråt enligt 20-10-metoden

Denna regel gäller allt från höga skåp med hyllor till hus med flera våningar. Börja alltid med att städa de övre delarna eller utrymmena, både när det gäller möbler och de övre våningarna i ditt hem.

8. Plocka upp allt från golvet

Det får inte finnas något kvar på golvet som inte ska vara där. När du börjar städa, försök att ha alla saker på sin plats och inte bara lämna dem där de råkar ligga.

9. Gör tvätt från början till slut

Hoffman betonar ett vanligt misstag som många av oss gör. Vi tvättar våra kläder, torkar dem och lämnar dem i korgen istället för att vika dem och stoppa in dem på sina platser eller hänga upp dem.

När vi gör detta förblir cirkeln oavslutad och kläderna hopar sig och bildar ett berg som sedan verkar omöjligt att sortera. Kom ihåg att tvätta, torka, vika och stoppa undan kläderna på rätt plats direkt.

10. Tvätta golvet allra sist enligt 20-10-metoden

Allra sist är vi redo att tvätta golvet, antingen med en fuktig mopp eller trasa eller en dammsugare.

Sedan är det klart! Ditt hus ser ut som du vill ha det, och du har fortfarande energi kvar att njuta av dagen.

20-10-metoden: skura golv
Golvtvätt är den sista uppgiften i 20-10-metoden, eftersom man gör uppgifter uppifrån och ner.

Vilka är fördelarna med 20-10-metoden?

Det finns ett otal andra sätt att organisera och städa ditt hus, till exempel så kallade städmaraton. Denna metod består av att starta och sedan inte sluta förrän allt är klart. Det kan ta en hel dag.

Det värsta är att man brukar göra dessa maratonstädningar på helgerna eftersom vi har andra saker för oss från måndag till fredag. Vi tillbringar hela dagar med att städa, och när arbetsveckan börjar igen är vi helt slut.

Den utmattningen sitter kvar efter ett städmaraton och ger negativa känslor inför uppgiften. Oavsett hur mycket vi planerar att upprätthålla ordningen från och med nu, upprepar historien sig när dagarna går.

Bland fördelarna med 20-10-metoden kan vi nämna följande:

  • Vi kan hålla huset rent genom att göra lite varje dag istället för att låta smuts och oreda ansamlas och sedan behöva städa upp allt på en gång.
  • Det är ett inkluderande rengöringssystem, och är därför lämpligt för personer som lider av fysisk smärta eller funktionshinder.
  • Vi skapar goda städvanor om vi bara städar en liten stund varje dag. Kom ihåg att vi behöver 21 dagar för att befästa en vana som vi sedan kan upprätthålla dagligen.

Varför ska du prova 20-10-metoden?

Att använda sig av tidsintervaller när man städar är mycket lockande, och vi tycker att det är värt ett försök. Som du kanske har märkt handlar det inte om att vara någon expert på att städa och ännu mindre om att älska städning.

Med små dagliga åtgärder kan ditt hem hållas rent och städat, och du kommer fortfarande ha tid att njuta av det. Nu när du vet vad 20-10-metoden är, är det bara att ta fram din kamera och ta din första bild och komma igång!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
  • Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
  • Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
  • Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
  • Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
  • Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.