Anti-sex-sängarna i de olympiska spelen

Ryktet om "anti-sex"-sängar uppstod på grund av att man i direktiven för de olympiska spelen 2020 i Tokyo uppmanade idrottsutövarna att begränsa den fysiska kontakten så mycket som möjligt. Vad handlar detta om?
Anti-sex-sängarna i de olympiska spelen

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

En av de nyhetsrapporter som tilldrog sig mest uppmärksamhet under de senaste olympiska spelen, vilka ägde rum i Tokyo förra året, handlade om de så kallade “anti-sex-sängarna“.

Enligt olika internationella medier består dessa sängar av kartongstrukturer som är utformade för att kollapsa under vikten av mer än en person. Och i synnerhet om de utsätts för häftig aktivitet. Förklaringen påstås vara att arrangörerna försökte förhindra intimt umgänge mellan idrottarna under OS. Men är detta sant?

Allt du behöver veta om de beryktade anti-sex-sängarna

Som vi redan nämnt väckte anti-sex-sängarna i Tokyo-spelen allmän uppståndelse på de sociala nätverken. Bland annat citerade The New York Post en tweet från den amerikanske distanslöparen Paul Chelimo som blev viral runt om i världen. I tidningen gjorde man följande påstående:

“Sängarna i den olympiska byn i Tokyo kommer att vara gjorda av kartong för att förhindra intima kontakter mellan idrottarna.”

Som du kan föreställa dig var det många medier som rapporterade att OS-arrangörerna valde dessa sängar för att förebygga intimt umgänge mellan idrottsutövarna. Speciellt mot bakgrund av rekommendationerna om social distansering som införts till följd av hälsokrisen som pandemin hade orsakat.

Men OS-atleterna själva tillbakavisade dessa påståenden och hävdade att sängarna tvärtom var mycket robusta. Och enligt den japanska firman Airweave, som tillverkar sängarna, kan dessa strukturer bära upp till 200 kilogram. I själva verket gör firman gällande att de är “mer motståndskraftiga än sängar gjorde av trä eller järn”.

Rhys McClenaghan

Idrottare som exempelvis irländaren Rhys McClenaghan delade med sig av sin erfarenhet med sängarna till sina följare på sociala nätverk. Han bestred de falska nyheterna om avsikterna med sängarna. Istället skapade han och många andra idrottare videor för att visa hur starka dessa strukturer var.

“Anti-sex” beds at the Olympics pic.twitter.com/2jnFm6mKcB

— Rhys Mcclenaghan (@McClenaghanRhys) July 18, 2021

“Sängarna antas vara anti-sex och rasa samman vid minsta häftiga rörelse, eftersom de är gjorda av kartong, eller hur? Men det stämmer inte”, säger McClenaghan i en tweet.

Därtill är sängarna är tillverkade av hållbart material. De är gjorda av 100 % återvinningsbart papper och man kommer att återanvända materialet efter OS-tävlingarna.

Även plasten i madrasserna kommer att få nytt liv. Faktum är att arrangörerna vid planeringen förvissade sig om att 99 % av alla varor och produkter som inköpts för de olympiska spelen inte skulle hamna på soptippen.

Så kan atleterna ha sex under OS?

Atleterna bevisade att sängarna inte är ett hinder för sexuellt umgänge. Dock uppmanade OS-arrangörerna dem att “undvika all form av onödig fysisk kontakt”. Givetvis inkluderar detta sex.

De olympiska spelen var redan föremål för mycket kontroverser, eftersom de ägde rum mitt under en hälsokris. Tävlingarna hölls emellertid utan fysiskt närvarande åskådare. 

Hur som helst delade man ut omkring 150 000 kondomer till alla deltagare. Enligt arrangörerna var dessa inte specifikt ämnade för användning inom den olympiska byn. Istället distribuerade man dem bland atleterna för att de skulle kunna ta dem med sig hem och öka medvetenheten om vikten av att förebygga HIV/AIDS.

Låt oss inte glömma att Internationella olympiska kommittén (IOK) faktiskt började föra denna kampanj inför de olympiska spelen i Seoul år 1988. Sedan dess har man delat ut den här typen av preventivmedel under alla OS-tävlingar. När spelen hölls i Rio de Janeiro år 2016 delade man ut man 450 000 kondomer .


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.