Robert Lewandowskis träningskost håller honom på topp

Robert Lewandowski har inte slutat göra mål sedan han kom till Borussia Dortmund 2010. Lär dig mer om kosten som håller honom på topp!
Robert Lewandowskis träningskost håller honom på topp

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2022

Robert Lewandowski är en av få fotbollsspelare som har förmågan att konkurrera på lika villkor med Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Lewandowskis träningskost är en orsak till hans prestationer, vilken är särskilt utformad för de olika faserna i denne idrottsmans vardag.

Faktum är att den Warszawafödde spelaren till och med överträffat de argentinska och portugisiska stjärnorna de senaste säsongerna och rankades som bäst i världen när han fick FIFA:s pris för bästa spelare. För att uppnå en sådan prestation har Lewandowskis träningkost varit viktig.

Det faktum att Bayern München-anfallaren har gjort 40 mål varje år sedan säsongen 2015-16 beror delvis på matvanor som är värda att titta närmare på och analysera.

Vad behöver du veta om Lewandowskis träningkost, en av elitens bästa anfallare? Läs vidare för att ta reda på det!

Robert Lewandowskis träningkost som kan hålla honom bland de bästa i världen

Vi bör förtydliga att vändpunkten för polacken kom när han skrev på för Bayern München 2014. Då var nutritionisten Anna Stachurska, hans fru sedan 2013, ansvarig för anfallarens träningkost för att maximera hans prestation genom alla Bundesliga-matcherna.

Men den person som avslöjade förändringarna i Lewandowskis kost var Thiago Cionek. Den tidigare försvararen sa till ESPN: “Robert berättade till och med för mig att den stora förändringen i hans karriär när han nådde elitklubbarna och i landslaget var när han radikalt ändrade vad han åt”.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 träningsformer som kanske inte hjälper dig att tappa vikt

Dagens första måltid

Robert Lewandowskis träningskost innehåller tonfisk
Tonfisk är en källa till omega 3-fettsyror. Det är en del av fotbollsspelarens diet i början av dagen.

Tonfisk är viktigt när det kommer till den här fotbollsstjärnans frukost. Dess bidrag av omega 3-fettsyror, olika B-komplexa vitaminer (B2, B3, B6, B9 och B12) och fettlösliga vitaminer gör att kroppen utvecklas optimalt och minskar fettvävnad. Samtidigt underlättar det reparationen av muskelfibrer efter ansträngande fysisk aktivitet.

Dessutom ser Robert Lewandowski gluten och laktos som förbjudna livsmedel för dagens första måltid. I en intervju med Welt am Sonntag i sina tidiga dagar, gjorde angriparen följande uttalande: “När jag åt flingor och mjölk kände jag mig lite slö innan träningen”.

Andra livsmedel som ingår i spelarens frukost inkluderar följande:

 • Mandelmjölk
 • 100% mörk choklad
 • Kokosmjölk
 • Grönsaker
 • Rismjölk
 • Fullkornsbröd
 • Frukt

Robert Lewandowskis träningskost i väntan på en match

Lewandowskis strikta val av mat kommer från att studera kroppens reaktion dagen innan en match för att vara i bästa möjliga form. Därför är rött ris en av maträtterna som hans personliga nutritionist och fru rekommenderar.

Ingredienserna i denna maträtt är följande:

 • Timjan
 • Salt
 • Gurkmeja
 • Brunt ris
 • Anis
 • Pinjenötter
 • Smält smör
 • Svartkummin

Efter middagen, och enligt anfallarens tidigare lagkamrat, består desserten av en tallrik med rispudding (mandel, ris eller kokos). Anledningen? Att ladda upp med kolhydrater och glukos, vilket är avgörande för att tillgodose det energibehov som krävs på fotbollsplanen.

Robert Lewandowskis träningskost på matchdagen

På matchdagen prioriterar Lewandowski en kost innehållande en stor mängd protein. Bland de rekommenderade livsmedlen kan vi därför återigen betona tonfisk, kyckling, mandel, avokado och pinjenötter, bara för att nämna några som Anna Stachurska rekommenderar.

På så sätt lyckas han förbättra sin prestation under de 90 minuter eller mer som en match pågår. Dessutom främjar valet av dessa livsmedel snabbare reparation av små fiberfrakturer som uppstår i musklerna på grund av tung belastning.

Återhämtningsfas

När en fotbollsmatch i en av de bästa ligorna i Europa är över är en lämplig återhämtningsprocess kopplad till intaget av grönsaker och avokado. Andra bra alternativ är broccoli, zucchini, sallad, morötter och spenat.

avokado
Avokado är ytterligare en källa till hälsosamma fettsyror. Därför är det fler och fler idrottare som gör frukten till en del av sin kost.

Robert Lewandowskis träningskost fyller på glykogendepåerna

Det finns flera aspekter av Lewandowskis träningskost som är grundläggande. Stachurska (hans nutritionist) betonar vikten av att återställa nivåerna av glykogen. Detta minskar känslan av trötthet. Därför har hans teknik blivit väldigt mycket bättre.

Hur får man rätt glykogennivå? Svaret är genom att äta mellanmål.

Några av alternativen hon föreslår är havregrynsgröt med dadlar tre timmar innan träning. Han äter också en salt energibar eller de berömda energibollarna (kakao, dadelsirap, torkade tranbär och torkad kokos).

Efter träning dricker han fruktjuicer eller naturliga isotoniska drycker. För den förra använder Stachurskas recept kokosmjölk i kombination med frukt som bas. De isotoniska varianten innehåller kokosvatten, honung och citron.

Nu vet du detaljerna i Lewandowskis träningkost. Den kost som har gjort det möjligt för honom att räkna sig till de fem bästa spelarna inom fotboll!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mata F, Grimaldi M y Sánchez A. Reposición del Glucógeno Muscular en la Recuperación del Deportista. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.6018/sportk.362071.
 • Jeukendrup A. Los carbohidratos durante el ejercicio: la investigación de los últimos 10 años. Nuevas recomendaciones. Apunts. Educación física y deportes. 2013. Disponible en: https://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFD/article/view/270902.
 • Gómez L. Nutrición para deportes de larga duración. Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física y el Deporte. 2017. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6371527.
 • Peinado A, Rojo M y Benito P. El azúcar y el ejercicio físico: su importancia en los deportistas. Nutr Hosp. 2013. Disponible en: 10.3305/nh.2013.28.sup4.6796. PMID: 23834092.
 • Dennis S, Noakes T y Hawley J. Estrategias nutricionales para minimizar la fatiga durante el ejercicio prolongado: reposición de líquidos, electrolitos y energía. J Sports Sci. 1997. Disponible: 10.1080 / 026404197367317. PMID: 9232556.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.