5 träningsformer som kanske inte hjälper dig att tappa vikt

Ofta tror vi att saker som får oss att svettas även får oss att tappa vikt. Men det finns vissa övningar som, även om de har fördelar, inte hjälper dig att tappa vikt.
5 träningsformer som kanske inte hjälper dig att tappa vikt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många tror att alla former av träning får dem att bli smalare. Men det finns en rad olika övningar som inte hjälper dig att tappa vikt, även om de är fördelaktiga på andra sätt. Övningarna ifråga lämpar sig bättre för personer som redan är i god fysisk form och som endast vill stärka sina muskler.

Fortsätt läsa för att få reda på vilka övningar som inte hjälper dig att tappa vikt.

1. Crossfit

Crossfit är endast för vältränade

Crossfit är en av de övningar som inte hjälper dig att tappa vikt, men som blivit otroligt populär på senare år. Om du gör lite efterforskningar lär du faktiskt kunna hitta ett specialiserat crossfit-gym i din närhet… Även om denna träningsform är väldigt intensiv så är den inte bra för att bli av med extrakilon. Du kan faktiskt dra på dig en allvarlig skada om du försöker dig på den om du inte är i form.

 • Vi rekommenderar att du utövar crossfit om du nått din idealvikt, är i form och van vid att träna.
 • Vidare är det bäst att börja med lätta rutiner och hålla ett öga på din kost för att undvika obalanser.

2. Yoga

Yoga främjar inte viktnedgång

Yoga är den stresslindrande motparten till crossfit, men är trots det ytterligare en av de träningsformer som inte hjälper dig att tappa vikt. Utifrån kanske den verkar ansträngande och intensiv, men yoga är avslappnande och generellt fridfull.

Det har varit på modet längre än crossfit och är ett bra alternativ för att introducera träning i ditt liv och förbättra andning såväl som hållning och välmående.

Börja med promenader för att stärka dina muskler.

3. Långa konditionspass

Konditionstränande kvinna

Beroende på din ålder så kanske du minns att konditionsträning var den trendiga träningsformen. Man kunde hitta platser för detta utövande överallt.

Men vad ingen visste på den tiden var att konditionsträning inte hjälper dig att tappa vikt. Det är däremot ett utmärkt alternativ för att:

 • Bli starkare
 • Bli mer flexibel
 • Öka muskelstyrkan
 • Höja metabolismen

Även om du inte bränner många kalorier under ett konditionsträningspass så rekommenderar vi ändå att du ägnar dig åt det för att komma i god form. Gör en veckorutin med två konditionspass på 30 minuter vardera.

Med tiden kommer du märka att din andning och fysiska motståndskraft har förbättrats. Två bra exempel på vad som kommer bli bättre är hur snabbt du går uppför trapporna samt bättre andning.

4. Pilates

Personer tränar pilates

Pilates är ytterligare en övning som inte hjälper dig att tappa vikt, och är väldigt lik yoga. Det är en träningsform som utövats under många år och har utmärkta hälsofördelar, såsom:

 • Förbättrad flexibilitet
 • Avslappning och eliminering av spänningar, vilket gör det perfekt för stressiga dagar
 • Starkare muskler
 • Återhämtning från skador på ett varsamt och ej riskabelt sätt

Det är ett träningsalternativ för äldre vuxna som inte kan ägna sig åt mer aggressiva träningsformer.

Om du har en skada som hämmar din förmåga att röra dig normalt kan du fråga din läkare om pilates skulle vara bra för dig. I majoriteten av fallen är det rekommenderat och väldigt fördelaktigt för att återfå rörelseförmågan.

5. Träningsformer som endast tränar en del av kroppen

Magträning hemma

Andra övningar som inte hjälper dig att tappa vikt är sådana som endast tränar en del av kroppen. I majoriteten av fallen utövar vi dem eftersom de hjälper oss att bränna fett på specifika problemområden.

Verkligheten är dock att majoriteten av oss föredrar att spara så mycket energi som möjligt. När en rutin lovar omedelbara resultat tenderar vi därför att tro på det. Men du bör veta att man måste jobba med alla delar av kroppen för att hålla sig frisk.

 • Om du föredrar att träna en specifik zon ska du planera din träningsrutin för att träna ett område varje dag.
 • Kom även ihåg att det är nödvändigt att en expert håller koll på dina framsteg så att du inte skadar dig själv.

Beroende på dina karaktärsdrag, din form och dina behov är det möjligt att dessa träningsformer är rätt val för dig. Detta är ett beslut som endast du, din läkare och din personliga tränare kan ta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Weisenthal BM., Christopher A., Beck MA., et al., Injury rate and patterns among crossfit athletes. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 2014.
 • Lau C., Yu R., Woo J., Effects of a 12 week hatha yoga intervention on cardiorespiratory endurance, muscular strength and endurance, and flexibility in hong kong chinese adults: a controlled clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.