Allt om curling, en gemytlig vintersport

Curling är en mycket enkel men ändå utmanande vintersport. Fortsätt läsa för att lära dig allt om historian bakom och utövningen av curling!
Allt om curling, en gemytlig vintersport

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

utrTillsammans med skidåkning, skridskoåkning och snowboard är curling en vintersport. Det är vanligast att utöva denna sport på konstgjorda banor som är specifikt utformade för den.

Den kräver en del styrka och viss skicklighet, samt mycket laganda, precision och strategi. Detta är en av anledningarna till att den ibland kallas ”schack på is”.

Att utföra någon form av fysisk aktivitet under vintern är nästan ett måste, eftersom kroppen behöver bränna all tung mat som förtärs kring högtiderna. Den moderna människan tenderar annars att hålla sig instängd och stillasittande under vinterhalvåret. Dessutom bidrar de kalla temperaturerna till att bränna än mer energi för dem som gärna vill gå ner lite i vikt.

Lite historia angående curling

Det finns ingen konsensus angående ursprunget till namnet ”curling”. Sportens namn kan relateras till verbet ”curl”. Det har också kallats “the roaring game” (ung. “det vrålande spelet”). De flesta källor är överens om att det uppstod i Skottland.

Det finns inte något exakt datum för skapandet av sporten, men experter tror att det uppstod någon gång på 1500-talet. Forskare har hittat många historiska artefakter om denna sport. Exempelvis har man hittat en curlingsten graverad med datumet 1511.

Denna sport nämns första gången i ett dokument från 1540, genom några kommentarer på latin av John McQuhin. Målningar av den flamländska målaren Pieter Brueghel den äldre skildrar scener från en liknande sport.

Människor brukade spela denna sport på en frusen damm eller sjö. År 1716 byggdes den första banan vid Kilsyth Curling Club i Skottland. Stenarnas storlek och vikt varierade från 1,8 till 10 kg.

Curling anlände till den amerikanska kontinenten år 1807, detta genom de skotska emigranterna som grundade Royal Montreal Curling Club i den kanadensiska staden Montreal. På 1900-talet blev det en olympisk sport.

En curlingsten.
Stenarna som spelarna använder för denna sport har också sin historia.

Du kanske också vill läsa: 5 sporter med många hälsofördelar

Allt om curling: spelet

Curling är en lagsport som utövas på en ganska smal rektangulär isbana. Banan är minst 44,5 meter lång och cirka 4,5 meter bred.

Två lag med vardera fyra spelare tävlar mot varandra. Varje spelare kastar två stenar per omgång (vilket innebär att åtta stenar kastas per omgång). Deltagarna kan använda kvastar eller borstar för att ändra stenarnas bana.

Principen liknar bowling eftersom målet är att skjuta stenarna så nära som möjligt till ”boet”, vilket ligger i andra änden av banan.

Spelarna i varje lag kastar i turordning. För att vinna tävlingen kan spelare göra olika typer av kast:

  • Placera stenen så nära boet som möjligt (drag).
  • Slå ut stenar. Ett hårt skott för att ta bort stenar från spelet. Dessa skott slår andra stenar i boet ur spel.
  • Lägga upp en gard. Placera stenar på ett sådant sätt att de skyddar lagets egna, så att motståndarlaget inte kan slå ut dem.

De stenar som ligger närmast mitten räknas. Men om den som följer efter mitten är från det andra laget kommer bara en poäng att bli utdelad.

Spelet sker genom ett visst antal spelomgångar. En match kan innefatta åtta till tio omgångar. Laget med flest poäng vinner. Men om resultatet är oavgjort i slutet spelar man en utslagsomgång.

För närvarande finns det en tidsgräns för kasten. Varje lag har upp till 60 minuter på sig att genomföra dem.

Allt om curling: lagen

I curling består varje lag av fyra spelare. Varje spelare har sin egen specifika roll:

Förste

Det här är spelaren som kastar i första rundan. Med andra ord kastar den den första och andra stenen. Av denna anledning det se ut som att förstens kast är de enklaste, eftersom det inte finns andra stenar att oroa sig för. Men deras roll är mycket viktig, eftersom platsen där stenarna landar kommer att avgöra resten av spelet.

När inledningen är avslutad måste den som kastat först hjälpa sina lagkamrater och sopa med kvasten för att underlätta glidning.

Andre

Som namnet antyder kastar den här spelaren det andra paret med stenar. Med andra ord kastar den den tredje och fjärde stenen. När den är klar hjälper den till med att sopa med kvasten till lagkamraterna som kommer efter.

Tredje eller vice skip

Förutom att kasta den femte och sjätte stenen och sopa för den första spelaren markerar denna spelare pjäserna och hjälper till att utforma strategin.

Den här spelaren fungerar ibland som lagkapten i laget. Faktum är att när det är dags för skippern att kasta, utför vice skip lagkaptenens funktioner och guidar dem som sopar.

Lagkaptenen, eller skip(per)

Detta är kaptenen och den viktigaste spelaren. I allmänhet är den oftast den mest erfarna. Den definierar strategin med laget i ändarna, vilket indikerar spelet och sopandet.

Eftersom den måste kasta de två sista stenarna har lagkaptenen den svåraste uppgiften. Detta beror på att boet är fullt och man måste vara mycket försiktig.

Allt om curling: utrustning

Man använder följande utrustning:

  • Stenar. De väger cirka tio kilo. Det finns två uppsättningar med åtta stenar vardera, i en lagenlig färg. De är gjorda av massiv granit. De har ett vinklat handtag ovanpå.
  • Kvastar. Används för att sopa isytan i stenens väg för att hjälpa den att röra sig och öka dess hastighet och riktning.
  • Reglage. Det är en sula som spelarna lägger under sina skor för att hjälpa dem att glida.

Det finns inga officiella regler eller indikationer om reglagen som varje spelare måste använda. Endast mästerskap kräver viss enhetlighet.

Curlingstenar nära boet.
Boet är målet dit spelarna riktar stenarna.

Du kanske också är intresserad av: Fritidsaktiviteter för barn som inte nått tonåren

Kontraindikationer för curling

Framför allt är curling ett strategispel. Faktum är att vissa studier analyserar att beslutsfattande som en viktig faktor i denna sport.

Det finns ingen åldersgräns eller andra villkor. Det är en sport som alla kan ta del av, eftersom den ger både fysiska och psykologiska fördelar.

Men som med alla sportaktiviteter måste spelarna vidta försiktighetsåtgärder för att undvika skador. Fall kan förekomma eftersom ytan är hal. Spelarna måste också vara försiktiga med stenarna.

Curling är kontraindicerat i vissa fall. Om du till exempel har akut ryggont, kan böjning för att knuffa stenarna förvärra ditt tillstånd.

Slutligen, enligt flera studier, bör personer med astma och allergier vara försiktiga när de spelar vintersporter. Detta eftersom det kan utgöra en större risk för dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
  • Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
  • Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
  • Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de   acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
  • Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
  • Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.