7 fenomenala strategier för mental spänst

För att få bättre mental spänst måste du utmana hjärnan dagligen med nya saker och överraska den, så att den inte blir bekväm och slutar stimuleras. Övningar som dessa är ett utmärkt sätt att göra det på!
7 fenomenala strategier för mental spänst

Senaste uppdateringen: 02 september, 2019

Vad vi kallar för mental spänst är alla de fantastiska, kognitiva processer som ger dig förmågan att resonera och snabbt komma fram till slutsatser. Det inkluderar även kreativitet och din förmåga att analysera saker.

Mental spänst är inte gåvor eller förmågor som bara gäller yngre människor.

Tvärtom! Vi talar om koncept som kan tränas, som inte försvinner när du blir äldre och som du måste träna varje dag för att bättre kunna anpassa dig till nya miljöer.

Allt du behöver göra är att bli medveten om dem.

Precis som att träna, gå till gymmet eller utöva yoga är det värt att öronmärka några minuter om dagen till dessa enkla strategier. De uppmuntrar kommunikation mellan de två hjärnhalvorna, skapar nya nervkopplingar och ger dig gradvis bättre mental spänst .

Läs vidare för att ta reda på hur.

1. Klä på och av dig med stängda ögon

Även om det bara är en gång om dagen ska du prova det! Klä av eller på dig med ögonen stängda. Det kan verka tramsigt, men det aktiverar otroliga processer:

  • Först förbättrar det din koordination.
  • Det optimerar kopplingen mellan den högra och vänstra sidan av hjärnan.
  • Vidare förbättrar det din finmotorik.
  • Det hjälper dig att skapa mentala kartor, inklusive avståndet från knapp till knapp, hur man använder en dragkedja, var man ska sätta armarna, etc.

Gör det alltid så säkert som möjligt: att sitta på sängen är bättre än att göra det stående.

2. Få bättre mental spänst med uppskattningsleken

Läser bok

Vi vill vara tydliga: bättre mental spänst kräver viljestyrka. Det kan verka som enkla aktiviteter, men din hjärna kommer att tacka dig för att du bryter upp rutinen och hittar nya incitament.

Uppskattningsleken är en daglig utmaning som kräver att du använder dig av tre processer: uppmärksamhet, uppskattning och kalkylering.

Ett exempel är denna serie av frågor:

  • Hur många trappor finns det på min arbetsplats?
  • Hur många människor på bussen bär svarta klädesplagg?
  • Titta på de två sista siffrorna på registreringsskylten på bilen som precis körde förbi och addera dem.
  • Hur många sekunder tar det för trafikljuset att slå om till grönt?

Roliga frågor som dessa är ett utmärkt sätt att finjustera dina mentala förmågor och förbättra din uppmärksamhet, dina uppskattningar och dina kalkyleringar.

3. Lär dig fem ord från ett annat språk varje dag

Det spelar ingen roll vilket språk du väljer eller om det är olika varje dag. För att förbättra din mentala spänst kan det vara väldigt hjälpsamt att lära sig 3-5 nya ord varje dag.

Utöver att bredda ditt globala perspektiv förbättrar du din lingvistiska förmåga samtidigt som du skapar nervvävnad, vilket resulterar i större mentala reserver för att effektivt tackla tidens tand.

4. Främja mental spänst genom att variera din rutin så mycket som möjligt

Glad kvinna

En av hjärnans största fiender är en stel rutin där inget nytt någonsin händer och hjärnan i princip går på autopilot.

När dina kognitiva processer begränsas till att göra samma sak hela tiden, utan rum för kreativitet, frihet eller personliga nöjen, blir följande konsekvenserna: minnesförlust, brist på koncentration, långsammare reflexer och mycket mer.

Det bästa är att öronmärka 1-2 timmar om dagen åt dig själv. Dessa stunder är en gåva för hjärnan och sinnet.

5. Konversera, var uppmärksam, prioritera, diskutera och dra slutsatser

Social kontakt, positiva relationer, dialoger och konversationer som breddar ditt perspektiv och bygger din kunskap är verkligen “bränslet” för att förbättra din mentala spänst.

Lär dig att bearbeta information snabbare och besluta vad som är viktigt för att dra egna slutsatser.

Det må överraska dig, men att gräla ibland är också något som kan slipa ditt sinne.

Det hjälper till att förbättra din koncentration, din förmåga att svara, din bestämdhet och till och med din känslomässiga hanteringsförmåga.

Det finns trots allt inget visare än att veta hur man grälar med respekt och uppfinningsrikedom.

6. Du kan få bättre mental spänst genom att skriva dagbok

Skriver dagbok

Många skriver redan ner sina tankar, idéer och minnen på papper genom att skriva dagbok.

Det är också väldigt terapeutisk för ditt sinne.

Du lär dig att omvandla dina idéer och saker som händer under dagen till ord och berättelser.

Det gör dig spänstigare, introspektion ger dig ett sätt att ventilera, och allt detta påverkar din hjärna.

Din kreativitet ökar också. När du börjar skriva kommer du faktiskt känna för att skriva mer. Det är som att öppna en dörr och finna många nya stigar att utforska.

7. Ta en promenad varje dag

Har mental spänst

Din kropp är i samspel med ditt sinne. En trött, stressad, avdomnad kropp gör din hjärna lite stelare. Sedan fokuserar den på aspekter som stör kreativitet och avslappning, och koncentrerar sig på extern stimulans.

Att ta en löptur är faktiskt avslappnande för din hjärna. Att ta en promenad frigör ditt sinne och får din kropp att må bra. När du sätter en fot framför den andra öppnas ditt sinne, speciellt eftersom den får mer syre och näringsämnen.

Om du vill få ett spänstigare sinne ska du komma ihåg följande: investera i dig själv och håll passionen för att lära dig nya saker vid liv – hela livet ut!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.