Skymningskärlek: när passionen återvänder i rättan tid

När kärleken knackar på bryr den sig inte om din ålder. Vad som räknas är en passion för livet och lycka.
Skymningskärlek: när passionen återvänder i rättan tid
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Skymningskärlek dyker upp oväntat när du passerat åldrarna 50 eller 60. Ditt hjärta slår som en tonårings och du har återigen fjärilar i magen. Något alla vet är att ålder inte nödvändigtvis stämmer överens med psykologisk och känslomässig mognad.

Men när de två dimensionerna är synkade kan du ta steget in i en gyllene ålder, en tid när passionen kommer tillbaka med intensitet – annorlunda och belönande.

Här bjuder vi in dig att reflektera över det, denna kärlek som aldrig bör stängas ute, denna förmåga att börja om igen och verkligen bli uppfylld.

När du stänger ditt hjärta för kärleken

Ibland stänger du ditt hjärta och säger till dig själv att det är bättre att inte falla igen, inte påbörja ett nytt förhållande. Du säger till dig själv att du har sårats för mycket och blivit för besviken i det förflutna för att gå igenom det igen.

  • Man kan säga att allt som hände var en livsläxa. Men det finns stunder när du bara blir trött och hellre inte tänker på att förälska dig igen.
  • Men ödet leker ibland med dig, gör vad det vill och njuter av att sätta dig på prov för att ge dig ytterligare en chans.Det bjuder in dig att älska igen.
  • Huruvida du tar klivet eller inte beror på dig och hur förberedd du känner dig. Det är ett personligt val, men först måste du tänka på en viktig punkt: Ibland är det du ångrar mest inte dina misstag, utan snarare chanserna du inte tog.

En ny kärlek, kanske den bästa kärleken

Vissa gillar att jämföra en kärlek med en annan. Det är vad vi tenderar att göra; vi vill besluta vilken som var bäst, vilken som var sämst. Vi beslutar vilken som gjorde mest för oss och vilken som var ett slöseri med tid, ansträngning och energi.

  • Istället för att besatt jämföra en kärlek med en annan är det faktiskt bra att förstå att varje kärlek hade sin tid och sin chans. I slutänden tog du vad livet gav dig.
  • Ångra inte saker; det bästa är att acceptera dem och förstå att de bästa sakerna sker i nuet. Det är här och nu som ditt sinne öppnas och du får chansen att vara lycklig.

Så varför inte ge dig själv ytterligare en chans? Skymningskärlek kan leda till ett fantastiskt nu och till och med bli en del av din framtid.

Skymningskärlek bygger upp dig som person

Skymningskärlek

Det bästa sättet att bygga ett stabilt, lyckligt förhållande är genom att först och främst fostra den personliga tillväxt som behövs för psykologisk hälsa.

  • Att se dig själv som stark, vara medveten om att du är värdig bra kärlek och uppfatta din personlighet som modig och säker kommer hjälpa dig att skapa en bättre kärlek.
  • Och om du hittar någon som är lika psykologiskt säker, en person som kan respektera och värdera dig, så förstår du hur ni kan växa tillsammans som ett lag på samma väg. Det är något som alltid är värt det.

Något du inte får glömma är att människor konstant växer. Det spelar ingen roll hur gammal du är, hur mycket du har lämnat bakom dig eller vilka upplevelser som har utgjort ditt liv fram tills nu. Medveten, mogen, modig och belönande kärlek kan föra med sig nytt ljus till vardagen och faktiskt bli en fantastisk period av livet.

Skönheten med skymningskärlek

Fjäder i solnedgång

Skymningskärlek och passionen den för med sig är speciell, men underskattad.

Vår kultur, filmer och till och med litteraturen betonar ung kärlek – den känslomässiga intensitet som tydligen bara är ämnad till 20-åringar. Men bra kärlek kan även upplevas med grått hår. Den mest intensiva passionen upplevs ibland när du är äldre. Ditt leende kanske bara kommer med några rynkor (eller fler).

Det spelar ingen roll hur gammal du är, för känslor vet inte någon ålder. Den vackraste kärleken kan komma i ungdomen, återigen i 20-årsåldern och igen när du är äldre. Passionen kan dyka upp flera gånger i livet. Den kommer bara fylla dig om du är redo och om du beslutar att den faktiskt är värt det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.