Vad man kan göra när man blir besviken på sin partner

Det är lätt att bli besviken med en relation när fjärilarna försvinner och rutinen börjar. Men denna besvikelse kan bli en vändpunkt i relationen, för det kan hjälpa dig att se vad som är värt och inte värt att kämpa för.
Vad man kan göra när man blir besviken på sin partner

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ni har varit tillsammans i många år och era dagar har mestadels blivit rutin. Men idag har något hänt. Du har börjat känna dig besviken.

Du rullar över i sängen, tittar på din partner och undrar om han eller hon är rätt person för dig. Det är möjligt att du har blivit besviken på relationen. Det är normalt att känna sig “irriterad” eller besviken när man har ägnat all sin tid med en person som man ansett vara sin “bättre hälft” tills för några dagar sedan. Men oroa dig inte.

Under de första dagarna och även åren av relationen verkade din partner vara perfekt. Personen hade inga brister och var så fantastisk… men det har ändrats. Innan du tar ett förhastat beslut ska du ta en stund för att reflektera. Det är din uppfattning som har ändrats, inte sakerna i sig. Din relation är precis som den var för några månader sedan.

Det är bara det att du nu ser saker annorlunda.

Att vara besviken har öppnat dina ögon

Kvinna i rosenbuske

Du känner dig besviken för att din partner inte längre är din enda källa till lycka. Du tänker att det är ett dåligt tecken att han eller hon inte längre bidrar med något nytt. Du har fel. Du har bara vuxit upp. Många av våra uppfattningar om kärleken och att blir kär är missledande. Exempelvis lägger många sin lycka i handen på en annan person.

De tror att det bevisar deras kärlek, och de förstår inte att det är ett misstagI varje förening kompletterar de två medlemmarna varandra, men den ene är aldrig underdånig den andre. Båda är fria och glada i sig själva. Om det inte längre råder så pratar vi om beroende.

Kanske dessa relationstyper är vad många anser vara “hälsosamt” utan att förstå att de faktiskt är väldigt skadliga. Förr eller senare kan du känna dig besviken, men inte för att din partner inte längre är rätt för dig. En väg har öppnats mot mogen kärlek.

Mogen kärlek

Kyssande par

Mogen kärlek är när fjärilarna i din mage har försvunnit, tillsammans med det där konstanta behovet att veta allt om din partner. Nu går ditt liv på rutin, som du säkert vet… Om du känner dig besviken är det viktigt att du öppnar ögonen och förstår två saker.

  • Upptäck om din partner verkligen är rätt för dig eller inte. Fjärilar i magen kan få dig att hålla fast vid någon som inte kompletterar den du är.

Vad har du för preferenser och intressen? Har du samma vision av världen?

  • Tänk efter om du tänker på din relation som en konsument. Nu när du är lite besviken och inte längre känner dig som i början av relationen tänker du kanske på att lämna honom eller henne och försöka med en ny person.

Var försiktig med det! Det finns ingen “rätt” person – handlar om att bli rätt person.

Väx tillsammans, gå hand i hand

Cyklande par

Det finns många där ute som du kan starta en hälsosam relation med. Men hur många kan bli din bättre hälft, som din partner? Ni kanske är annorlunda, men ni har valt att dela er existens tillsammans, att växa tillsammans. Det är ditt ansvar att tänka på en gemensam framtid utan att åsidosätta din individualitet.

Det stämmer även om du blir besviken.

Har du berättat för din partner hur du känner för honom eller henne på sista tiden? Eller har du valt att vara tyst och sätta ett stopp för dina tankar? Uttrycker du att du känner på det sättet? Denna person är ditt stöd, den du borde lita på. Det är ert jobb att komma över det tillsammans.

Om du har märkt att relationen börjar gå åt ett annat håll är det dags att modifiera de steg och handlingar som har fungerat fram tills nu. Du måste ta en ny väg, andas frisk luft. Era band kan omvandlas, precis som människor. Du kommer inte alltid vara densamma, och det är ett bra tecken.

Att känna sig besviken är det första steget mot en mogen kärlek, eller så kan det avsluta kärleken. Ni måste bestämma var ni vill gå.

Men kom ihåg att relationer inte måste vara perfekta. Det är det den verkliga illusionen.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.