Hur videospel påverkar ungdomar

Är du orolig för hur videospel påverkar ungdomar? Att spela spel tillsammans med dina barn och diskutera spelinnehållet samt övervaka deras aktivitet på sina enheter är några av de förslag och rekommendationer du kan följa.
Hur videospel påverkar ungdomar

Senaste uppdateringen: 15 juni, 2020

Samhället som helhet tenderar att tro att videospel till största del påverkar ungdomar på negativa sätt. Det är dock viktigt att identifiera vilka av dessa uppfattningar som är myter och vilka är baserade på vetenskapliga bevis.

Precis som med resten av teknologin som finns idag, har videospel sina legitima användningsområden. Det finns dock många variabler som spelar in, till exempel ålder, längd på spelet, teman som olika videospel berör, och även användarnas egenskaper – i detta fall ungdomar.

Hur videospel påverkar ungdomar

Flera studier har visat att vissa videospel kan förbättra kognitiva parametrar, och även förmågan att lösa problem och bearbeta information. Men andra ansedda källor varnar för potentiella risker.

American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) i Nordamerika belyser just detta:

”I genomsnitt tillbringar flickor mer än en timme om dagen på att spela videospel och pojkar tillbringar mer än två timmar. Tonåringar tillbringar ofta mer tid än yngre barn.”

videospel påverkar ungdomar: tonåring med kontroll
Ett beroende av videospel kan orsaka flera problem hos tonåringar, särskilt i deras beteende.

Samtidigt påpekar forskare från detta vetenskapliga samfund att videospel har blivit mycket sofistikerade och realistiska. Vissa spel “ansluter till internet, så att barn och tonåringar kan spela och ha samtal med vuxna och okända spelare.” Därför är det av yttersta vikt att föräldrarna är medvetna om och uppmärksamma på de potentiella farorna och att de vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Vissa spel har pedagogiskt innehåll. Men många av de mest populära spelen innehåller också negativa aspekter: de främjar våld mot människor och djur. Vissa har till och med fördomar eller diskriminerande budskap, sexuellt våld och stereotyper som förstärker vissa negativa stigma.

Du kanske också vill läsa:  Mitt barn är beroende av surfplattan

Potentiella effekter av användningen av videospel på ungdomar

De flesta av dessa problem är förknippade med effekten av ett överdrivet videospelande på ungdomar och deras grad av engagemang i roller och karaktärer, liksom svårigheter med att kontrollera hur mycket tid de spelar.

Vilka är några av de möjliga skadliga effekterna av att spela för mycket?

Det går inte att specificera alla negativa effekter, men det är viktigt att känna till följande:

  • Mindre tid att vara social med vänner och familj.
  • Otillräcklig tid för skolan och fritidsaktiviteter.
  • Mindre träning och en mer stillasittande livsstil, med större risk för fetma och övervikt.
videospel påverkar ungdomar: tonåring spelar på soffa
Förutom beteendeproblem kan videospelberoende leda till en stillasittande livsstil och det kan ha konsekvenser för hälsan.

Vad kan du göra?

  • Familjen och skolan måste främja en sund användning av videospel. På så sätt kan de att minska de farliga effekterna och istället främja de fördelar som man kan få ut av spelandet.
  • Välj videospel som du kan spela tillsammans med dina barn och se till att prata om spelets innehåll. Övervaka också alla sociala interaktioner som inträffar genom videospel.
  • Dessutom är det viktigt att upprätta specifika scheman för spelandet och upprätthålla dessa tidsramar.

Sammantaget är det också viktigt att komma ihåg att det finns många olika typer av videospel, till exempel plattformar.

Dessa typer av videospel är de som går från en plattform till nästa, i på varandra följande skärmar, och där man samtidigt övervinner hinder. Dessa främjar en snabbare tankeprocess eftersom reaktionerna måste ske snabbt. Men just av detta skäl kan de orsaka stor trötthet och hämma koncentrationen under efterföljande aktiviteter.

Av samma skäl är vissa sport- och icke-sportrelaterade spel, liksom simulerings och skjut- eller stridsspel med snabba slagsmål med kampsport eller skjutvapen inte särskilt hälsosamma. Dessa våldsamma spel är kanske de mest ökända och är vad som har gett videospel i allmänhet ett dåligt rykte. I själva verket visar vissa studier att dessa våldsamma typer av spel kan öka våldsamma tendenser hos barn som spelar dem.

Du kanske också är intresserad av:  Mitt barn kan inte sluta spela TV-spel

Sammanfattning om hur videospel påverkar ungdomar

  • Videospel har kommit för att stanna, så det är inte en god idé att förbjuda dem. Istället är det bästa alternativet att övervaka – genom att vara närvarande och hålla den spelande ungdomen sällskap. Detta gör att föräldrarna kan visa sina barn hur man säkert kan använda teknologi från en tidig ålder.
  • Det är viktigt att spräcka myter som påstår att det bara är negativt för tonåringar att spela videospel. Sanningen är att det är komplicerat att specificera hur olika videospel påverkar olika tonåringar. Som med allt annat kan videospel vara okej, och till och med föra med sig fördelar om man använder dem korrekt.
  • Prata med andra föräldrar, lärare och vårdpersonal om dessa frågor, detta är goda resurser för föräldrar som känner att de saknar verktyg i den här frågan.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.