Mitt barn är beroende av surfplattan

Dagens inlägg gynnar inte endast ditt barn, utan hjälper också dig som förälder att förstå missbruksproblem och hur du konfronterar dem. Dessutom kan du lära dig strategier för rehabilitering och förebyggande med kärlek och respekt.
Mitt barn är beroende av surfplattan

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2020

Är mitt barn beroende av surfplattan?

Har du ställt dig själv denna fråga är det kanske för att du har märkt att ditt barn blir upprört om du tar bort surfplattan eller om batteriet tar slut.

Men kan barn faktiskt bli beroende av surfplattan?

Fortsätt läsa för att ta reda på det.

Vi har aldrig varit så fästa vid teknologi som under de senaste åren. De teknologiska förändringarna har gjort att barn och till och med spädbarn ofta använder teknologi på ett eller annat sätt i vardagen. Dessa barn är den digital generationen eftersom de har vuxit upp i en värld med digital teknologi.

Teknologin har användarvänlig design och dess oändliga funktioner gör att barn vill använda den så fort de får en chans. Däremot kan de bli alltför fästa vid sina teknologiska apparater om vi inte lär dem hur man reglerar den tid som man lägger på surfplattor, telefoner och datorer.

Vad är teknologimissbruk?

Enligt studier är beroende eller missbruk ett problem som karaktäriseras av en brist på självbehärskning och självkontroll som resulterar i en mängd konsekvenser. Dessutom innebär det en svårighet att motstå sina drifter för att göra en viss sak. 

Du kanske också vill läsa: Hur man kan kontrollera bråk mellan barn

barn som är beroende av surfplattan

I vanliga fall kan användning av teknologi ha en positiv inverkan på barn. Ett barn kan dock bli beroende av surfplattan om skärmen blir en del av allt hon eller han gör i livet.

Den långa tid som spenderas med surfplattan i handen kan påverka olika aspekter av livet så som familjen, framgång i skolan, sociala relationer mm. Som resultat blir användaren en slav av teknologin.

“Vilken typ av missbruk som helst innebär en attack på friheten; det är ett tydligt beroendeproblem.”
-Katty Leonela Jaramillo Ospina-

Mitt barn är beroende av surfplattan: faktorer

Enligt specialister blir man inte beroende av teknologi och fäst vid den dygnet runt från ingenstans.

I verkligheten är det en gradvis eskalerande process där barnet blir beroende på grund av en kombination av faktorer. Läs nedan för att förstå detaljerna.

Genetiska faktorer

I många fall kan genetiska och neurologiska faktorer leda barnet till att utveckla ett missbrukarbeteende. För att ge ett exempel kan man tänka sig att en familjemedlem har ett missbrukarbeteende eller har obalans i neurotransmittorerna, och då är det lätt att barnet också utvecklar ett beroende för någonting.

Personlighet

Vissa personlighetstyper kan göra en människa mera benägen att utveckla ett beroende. Bland dessa personligheter hittar vi följande: emotionellt instabil, väldigt impulsiv och lätt frustrerad. Folk med låg självkänsla som bland annat saknar social förmåga kan också vara mer mottagliga.

Familjemiljön

Det har bevisats om och om igen att familjedynamiken är något som direkt påverkar barnets utveckling. Faktorer som en dysfunktionell familj, socioekonomiska problem, brist på uppmärksamhet och uppfostringsstil kan leda till att barnet utvecklar ett beroende, och också bara det faktum att man inte vet farorna med överanvändning av teknologi kan leda till att barnet missbrukar det.

Familj som tittar på en surfplatta

Mental ohälsa

I vissa fall kan barn bli beroende av teknologi som ett resultat av ett hälsoproblem, som till exempel mental ohälsaDessa fall är en sammansättning av personliga problem som endast en expert kan ge en korrekt diagnos för.

Emellertid är det främst depression, social fobi, uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitet som är vanliga orsaker till teknologimissbruk.

Läs mer om mental hälsa: Magnesium förbättrar din mentala hälsa

Svåra tider kan skapa ett beroende av surfplattan

Stressfulla situationer och emotionella kriser under barndomen kan också leda till att man blir beroende av teknologi. Exempel på denna typ av upplevelser är bland annat att förlora en närstående, misslyckande i skolan, fysisk eller sexuell misshandel mm.

Symptom av teknologiskt missbruk

Hur kan man bedöma ifall ens barn är beroende av surfplattan? Enligt en artikel av Psychology Today finns det vissa varningstecken:

 • Att sova för lite eller ha rubbade sömnmönster. Till exempel om man sover mindre än fem timmar per dag eller lägger sig vid gryningen och sover långt in på dagen.
 • Inte bry sig om viktiga aktiviteter. Dessa aktiviteter kan exempelvis vara relaterade till familj, skola eller hälsa.
 • Oförmåga att begränsa tiden som man spenderar på teknologi.
 • Att ljuga om hur mycket tid som man lägger ner på elektroniska apparater.
 • Synlig irritation då man inte kan komma åt internet eller en apparat.
 • Socialt isolerad och försämrad akademisk framgång.
 • Vänner eller familjemedlemmar klagar ofta om tiden som personen tillbringar framför dator, telefon eller surfplatta.

Vad kan du göra om ditt barn är beroende av surfplattan?

Mamma och dotter använder surfplatta

Enligt många psykologer ska förhållandet mellan barnet och den nya teknologin, då den används korrekt, uppmuntra till ett hälsosamt och positivt liv.

Nedan delar vi med oss om några rekommendationer för att förebygga att barn utvecklar teknologimissbruk.

 • Barn under 2 år bör inte använda skärmar.
 • Håll kontroll att det sker en gradvis exponering för surfplattan.
 • Sätt upp regler och tider för användning av elektroniska apparater.
 • Förbjud inte användning av surfplattan helt och hållet men tillåt inte att den används under middagar eller familjetid.
 • Placera den i ett allmänt rum och se till att den inte används bakom stängda dörrar.
 • Uppmuntra till andra hobbyer och aktiviteter så som att läsa, idrotta, kulturella aktiviteter eller gruppaktiviteter.
 • Förstärk och uppmuntra familjens kommunikation.
 • Tillbringa kvalitetstid som förälder och barn, och använd surfplattan bara för dess goda egenskaper.
 • Undvik att underhålla dina barn eller hålla dem tysta med hjälp av elektroniska apparater och skärmar.

Prata med en expert

Några av de tidigare nämnda rekommendationerna fungerar bara som preventiva åtgärder. Om man däremot redan har märkt några symptom så är ditt barn kanske redan beroende. För att säkerställa det bör du söka professionell hjälp.

Dagens inlägg är inte endast till nytta för ditt barn utan vill också hjälpa dig att förstå missbruksproblem och hur man kan konfrontera dem. Dessutom har du fått lära dig några strategier för förebyggande och rehabilitering med kärlek och respekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.