8 hälsokontroller du kan göra hemma

Svullna fotleder och knän kan tyda på att du ansamlar vätska. För att avhjälpa detta behöver du dricka mer vatten, minska saltkonsumtionen och undvika processade livsmedel.
8 hälsokontroller du kan göra hemma
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns flera enkla hälsokontroller du kan göra hemma för att undersöka din syn, livsmedelstolerans, matsmältning och många andra aspekter som kan indikera att något är på gång i din kropp. Om du gör dessa hälsokontroller regelbundet kan det hjälpa dig att följa upp din hälsa och identifiera om det är nödvändigt att träffa en specialist. Vill du lära dig hur man gör dessa?

Smak

För den första av våra hälsokontroller behöver du lite blå karamellfärg som du applicerar på tungan med hjälp av en bomullstuss. Sedan observerar du resultatet med ett förstoringsglas genom att räkna antalet smaklökar nära den främre delen av tungan. Om du ser 20 eller fler blå punkter har du ett bra smaksinne och skulle kunna kalla dig för en “supertaster”.

Enligt vissa rapporter är detta inte bra eftersom “supertaster” är associerat med högre risk för vissa typer av cancer.

Anledningen är att vissa grönsaker, som broccoli och kål, innehåller bittra komponenter som bidrar till att skydda oss mot cancer, men dessa livsmedel kan vara riktigt motbjudande för en supertaster. I grund och botten är sambandet mellan att vara en supertaster och att löpa en högre risk för cancer ett resultat av känsligheten för grönsaker med ett stort innehåll av cancerbekämpande antioxidanter och vitaminer.

Om du fortsätter att äta goda mängder av dessa grönsaker kommer du med andra ord inte löpa högre risk än någon annan.

Vätskeretention

Vätskeretention i handen

För att undersöka om du ansamlar vätskor trycker du ordentligt i nedåtgående riktning med tummen på tre eller fyra ställen på de övre och nedre delarna av benen. Om det område du trycker på förblir vitt i ett par sekunder efter att du tar bort tummen är det en indikation på att du ansamlar vätska.

Du kan också konstatera detta genom att se om knäna eller vristerna ser svullna ut. I detta fall är det rekommenderat att använda mindre salt i maten och eliminera bearbetade livsmedel från din diet. Det är också bra att dricka mer vatten.

Anemi

En brist på järn i kosten kan orsaka anemi. För att testa om du lider av anemi sträcker du ut din hand med handflatan vänd uppåt. Därefter böjer du tillbaka fingrarna. Om din hand ser blekare ut efter några sekunder, särskilt vid de djupa linjerna, kan det vara ett tecken på anemi.

Det är bäst att konsultera en läkare för att bekräfta diagnosen. Om du lider av anemi kan det hjälpa att äta rött kött och gröna bladgrönsaker.

Livsmedelstolerans

Bikarbonat i vatten

Blanda en matsked bikarbonat i ett glas vatten och drick det. Om du rapar omedelbart efteråt är det ett gott tecken. När maginnehållet blir alkaliskt skapas gas. Om du inte rapar kan det vara ett tecken på att halterna av magsyra är låga och att du inte absorberar alla näringsämnena i maten.

Hälsokontroller rörande synen

Om du vill testa din syn kan du ta 20 normalstora steg bort från en parkerad bil. Sedan vänder du dig om och tittar på registreringsskylten. Kan du läsa tecknen klart och tydligt? Om du märker av en viss snedvridning eller suddighet är det ett tecken på att något inte står rätt till. Då är det bäst att träffa en specialist.

Kolesterol

Om du vill testa om du har höga kolesterolnivåer eller inte kan du undersöka huden ovanför och under ögonen. Finns det några gula fläckar? Dessa är fettdepåer som tyder på högt kolesterol. Om du har dessa är det bäst att träffa en läkare för att vidta nödvändiga åtgärder. Dessa små kulor av fett visar sig bara när kolesterolet är mycket högt under en längre tid.

Matsmältningssystemets hälsa

Dricker mjölk

I många fall när vissa typer av livsmedel smälts kan du omedelbart känna dig mätt, uppblåst eller tung. Om du vill veta om detta beror på en livsmedelsintolerans kan du göra följande test:

Innan du äter ett livsmedel som upprör magen tar du din puls. Därefter äter du en medelstor eller stor portion av detta livsmedel och tar din puls på nytt. Om du märker att den har ökat mer än 10 slag per minut är det sannolikt på grund av en födoämnesallergi.

Lungornas funktion

Om du vill testa din lungfunktion för att upptäcka eventuella problem kan du ställa dig på ca 30 centimeters avstånd från ett brinnande ljus och andas med öppen mun. Hör du ett konstigt ljud? Om så är fallet kan det vara ett varningstecken på astma, särskilt om du också brukar hosta på natten. Om du inte har dessa symtom men känner att dina lungor inte är lika flexibla som de borde vara är det möjligt att du inte är i god fysisk form.

Utför dessa hälsokontroller då och då för att hålla koll på din kropp och hur den mår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.