Kirurgi på 8 minuter kan ge dig perfekt syn för alltid

Genom att ersätta den naturliga linsen i ögat med en bionisk version kan man korrigera synproblemen permanent.
Kirurgi på 8 minuter kan ge dig perfekt syn för alltid

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De som har synproblem har hittills fått använda sig av glasögon, kontaktlinser, mediciner och operationer för att det inte ska påverka deras livskvalitet. Det finns dock något nytt som kan förändra livet för alla dessa människor. Företaget Ocumetics har tagit fram olika alternativ för personer med kroniska synsvårigheter, som i många fall kan ge dem perfekt syn igen.

Deras lovande produkt har utvecklats av optikern Dr. Garth Webb vid University of British Columbia, och han hoppas att den kommer bli en framgång för alla som vill förbättra sin syn utan att behöva använda kontaktlinser eller glasögon resten av livet.

Webb är grundare och VD av Ocumetics Technology Corp, som är ett prestigefyllt företag som ägnar sig åt att avlägsna glasögon och kontaktlinser för att ge människor ett mer bekvämligt liv.

Kvinnas öga

Webb och hans team av forskare har utvecklat en bionisk lins, som har tagit 8 års forskning och krävt en investering på 3 miljoner dollar, samt många internationella patent. Den lilla enheten är formad som en knapp och har förmågan att revolutionera framtiden och ge patienter perfekt syn.

Enligt forskarna placeras enheten i ögat under en åtta minuters operation, som är mycket lik den för grå starr, där linsen ersätts med en artificiell. Det är en process som inte kräver bedövning och som är helt smärtfri för patienten.

Kirurgi på öga

Linsen sätts i ögat med hjälp av en spruta fylld av koksaltlösning. Patienten märker därefter direkt hur synen förbättras. Detta implantat kan komma att ge i princip perfekt syn. Det har hittills inte uppkommit något som tyder på att tekniken innebär någon risk för patienter, och det finns inget som tyder på att ögat förändras.

Företaget har även gått ut med att man genom att implantera denna lins aldrig kan drabbas av grå starr, eftersom linsen i ögat ersätts med en artificiell. Processen är även säkrare än laserkirurgi, eftersom det kan uppkomma komplikationer om man bränner bort hornhinnevävnad.

Webbs lösning medför inte något av dessa problem.

Öga i närbild

Projektet har presenterats under ett möte vid American Society of Cataract, där 14 av landets ledande ögonläkare imponerades av linsen och erbjöd hjälp vid framtida kliniska prövningar. Linsen kommer först att testas på djur, och Webb har ansökt om att få metoden godkänd i Kanada och andra länder.

Det verkar som att den första linsen för att få perfekt syn kommer bli tillgänglig under 2017, men kommer bara vara ett alternativ för dem över 25 års ålder, eftersom ögats strukturer inte färdigbildats innan denna ålder.

Den kommer först att vara tillgänglig för patienter i USA och Kanada, och därefter resten av världen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.