5 tecken på att du har fel på ögonen

5 tecken på att du har fel på ögonen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ögonen är viktiga. Att ha fel på ögonen kan vara handikappande. De är inte livsviktiga – många utan syn lever normala liv – men de har ett fundamentalt värde för de som är vana vid att använda dem regelbundet.

Det som folk med synen i behåll generellt önskar mest är att hålla dem i gott skick.

Det blir allt svårare nu för tiden med uppkomsten av elektroniska enheter.

Dessa fantastiska organ möjliggör dessutom upptäckt av andra typer av sjukdomar i kroppen, så det är viktigt att de inte försummas. Baserat på det ska vi nu gå igenom några indikativa tecken som kan innebära att du har något fel på ögonen.

1. Grumliga ögon

Det är många som ser något som liknar suddiga moln i sina synfält, som om lite smuts kommit in i ögonen.

Det kan antyda att du kanske lider av gråstarr. Det dyker ofta upp hos äldre personer, men folk i alla åldrar kan drabbas.

2. Gula ögon

En synundersökning kan visa om du har fel på ögonen

Gulfärgade ögon är inte vanligt i iris (området med ögonfärg), även om det faktiskt förekommer. Bruna ögon är en av de vanligaste färgerna.

Med det sagt kan den gula färgen visa sig i ögonen vid tecken på hälsoproblem. Den kan även visa sig i ögonvitan.

En sådan färg är ett fel på ögonen som kan kopplas till levern. Generellt betyder det att du har för mycket bilirubin i kroppen, vilket produceras i levern.

3. Att se stjärnor kan vara ett fel på ögonen

När du gör en snabb rörelse, till exempel om du kliver upp för snabbt ur sängen, gör den plötsliga förändringen i din cirkulation att du blir yr och ser stjärnor framför ögonen. Det är en företeelse endast du kan se.

Att se stjärnor kan också signalera synproblem, såsom myopi eller glaukom.

Symptomen på dessa sjukdomar börjar vanligtvis visa sig tillsammans med stjärnor framför ögonen på ett väldigt oförutsett sätt. Det indikerar en separation av näthinnan från resten av ögat.

4. Hängande ögonlock

Förlusten av näringsämnen i huden gör att du får hängande ögonlock

Rynkor och förlust av näringsämnen i huden, speciellt i ansiktet, är väldigt vanligt bland äldre människor. Det sker vanligtvis långsamt över flera år och orsakas av stora mängder orenheter och andra liknande faktorer.

Förlusten av näringsämnen i huden gör att du får hängande ögonlock, även om det också kan visa sig när du har fel på ögonen.

En åkomma vid namn “ptos” gör att man får oregelbundet hängande ögonlock utan hänsyn till personens ålder.

Det finns även andra inflytelserika faktorer, till exempel oegentligheter i immunsystemet eller en tumör i hjärnan.

5. Oregelbunden syn

Det är möjligt att detta tecken beror på att du blivit trött för att du utsatt dig för enheter med för hög ljusstyrka, såsom mobiltelefoner och datorskärmar.

Men oegentligheter i synen indikerar även andra problem som är mer oroväckande än du kan tänka dig.

Om din syn går från att vara normal ena sekunden och till att i nästa bli grumlig, och du förlorar det perifera seendet, indikerar detta en inflammation i ögonen.

I allvarligare fall är det möjligt att helt förlora synen i flera minuter. Det indikerar cerebrovaskulära problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.