Sluta upp med dessa 7 vanor som skadar din hud

Visste du att dina sömnvanor kan ha en direkt påverkan på din hy? Du kan få ringar under ögonen och rynkor.
Sluta upp med dessa 7 vanor som skadar din hud

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi vill alla ha frisk och ung hy, oavsett ålder. Att uppnå det är dock inte så lätt, speciellt om du har vanor som skadar din hud, till exempel att du ofta utsätter den för solljus och kontaminering. Det finns idag många behandlingar att ta till, men väldigt få tänker på att man bara får bra resultat om man är konsekvent med sin dagliga rutin.

Vi kommer därför idag att lista 7 vanor som skadar din hud, och som du bör sluta med.

7 vanor som skadar din hud

1. Sova med smink

Sov inte med sminket på

Även om du är trött är det värt att ta några minuter för att tvätta ansiktet från smink. Huden har bättre absorberingsförmåga under natten och om den inte är ren kan porerna fyllas med bakterier och kemikalier som ger dig rynkor i förtid.

Vad bör man göra?

  • Använd en sminkborttagare för att ta bort sminkrester.
  • Rengör ansiktet med lite ljummet vatten och en neutral tvål.

2. Dålig kosthållning

Är du en av dem som inte tänker på vad du äter? Det kan då vara en av dina dåliga vanor som skadar din hud. Det finns otroligt god mat där ute men som tyvärr har ett dåligt näringsvärde som kan påverka både huden och kroppen i övrigt. Speciellt snabbmat!

Vad bör man göra?

Börja redan idag med att byta ut vitt socker, dåliga fetter och kolhydrater mot frukter, grönsaker och essentiella fettsyror.

3. Klämma på finnar

Kläm inte finnar

För många är det en frestelse att trycka på finnar i ansiktet. Det kan vara svårt att stå emot, men det är egentligen någonting du bör låta bli att göra. Om du trycker på dem finns det större risk för att de blir större och du kan även få sår och ärr.

Vad bör man göra?

  • Om du har finnar i vuxen ålder kan det vara bra att uppsöka en dermatolog så att du kan få rätt behandling.
  • Du kan även använda naturliga behandlingar.

4. Inte sova ordentligt

Sover du inte ut ordentligt? I så fall påverkar det både din emotionella hälsa såväl som din hud, då det kan ge  rynkor och påsar under ögonen.

Vad bör man göra?

  • Planera dina sovtimmar och försök att sova minst 7 till 8 timmar utan avbrott.

5. Solen

Bränn dig inte i solen

Solen är bra om du vill ha den perfekta solbrännan, men även om du skulle vilja få en bättre hudton är det bäst att undvika solen när du inte använder solskydd. Om du utsätter huden för alltför mycket UV-strålning kan du få märken och rynkor, för att inte tala om hudcancer.

Vad bör man göra?

  • Ät i stället mycket morötter eller välj krämer eller sprayer (utan kemikalier) så att du kan bli brun utan sol, och om du går ut i solen bör du använda solskydd av bra kvalitet.

6. En stillasittande livsstil

Denna vana påverkar inte bara din vikt utan har även mycket att göra med din huds hälsa. Genom att träna vidgas dina blodkärl och underlättar blodcirkulationen i kroppen, vilket ger din hud bättre elasticitet.

Vad bör man göra?

  • Försök att ha en bra träningsrutin som gynnar kroppen både i det korta och långa loppet.

7. Inte dricka vatten

Drick ordentligt med vatten

Vatten är fundamentalt för att återfukta huden och för många av kroppens funktioner. Hudens fuktnivå beror även på att du använder hudrämer, men att dricka vatten är viktigt och bör inte ignoreras.

Vad bör man göra?

  • Öka intaget av vatten till 6 till 8 glas per dag.
  • Byt ut läsk mot juicer och avkok.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.