7 tips för att hänga upp tavlor utan att förstöra väggen

Visste du att det går att hänga upp tavlor utan att förstöra väggarna? I den här artikeln delar vi med oss av 7 smarta tips.
7 tips för att hänga upp tavlor utan att förstöra väggen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att hänga upp dina favoritbilder utan att förstöra dina väggar är inte bara möjligt, det är också enkelt och billigt. Om du har en målning eller något annat du vill hänga upp på väggen har vi några användbara tips till dig. Läs dem nedan och inspireras av hur du kan ge ditt hem din personliga touch genom att hänga upp tavlor på väggarna utan att förstöra varken färgen eller tapeten.

Det finns många anledningar till att du kan vara rädd för att skada väggarna och därför tvekar du att hänga upp dina tavlor eller andra dekorationer. Till exempel kanske du inte har en borr. Eller kanske du hyr din bostad och ditt kontrakt tillåter dig inte att göra hål i väggarna. Låt oss därför gå igenom några olika metoder för hur du kan hänga upp tavlor utan att förstöra väggen.

7 tips för att hänga upp tavlor på väggen

Innan du väljer metod är det viktigt att veta hur mycket tavlorna väger. Baserat på detta kan du sedan välja den bästa metoden.

Tavlor och föremål anses lätta om de väger upp till 5 kilo. Medelvikt är från 5 till 12 kilo, medan tyngre kan väga upp till 20 kilo. Det är viktigt att ha dessa värden i åtanke när du väljer vilken teknik som ska användas.

Du måste också veta vilket material väggen är gjord av eftersom inte alla produkter för upphängning är lämpliga för gipsväggar, tegel eller trä.

När du vet tavlans vikt och väggens material är det dags att bestämma vilken metod du vill använda.

tavlor på vägg
Tavlor finns i olika material och storlekar. Det innebär att de har olika vikt vilket påverkar hur vi kan hänga dem.

1. Krokar

Först på vår lista finns det olika varianter av limkrokar som du kan fästa på väggen. Här bör du tänka på att dessa vanligtvis kan hålla objekt som väger upp till 5 kilo. Detta är ett mycket enkelt alternativ som du också kan använda för att hänga upp galgar, smycken, handdukar och plånböcker.

2. Bildhängare

Det här är små plastkrokar med två till tre nubb. I detta fall måste väggen vara gjord av gips eller gipsskiva.

Du behöver bara en hammare för att lätt hamra på dem så nubben går in i väggen. De kan hålla upp till 5 kilo, men om du sätter ihop 2 krokar kan du hänga en bild som väger upp till 10 kilo. När du vill ta ner bilden kommer du att se att skadorna på väggen är minimala.

3. Tavelupphängare för att hänga upp tavlor

Dessa fungerar på samma sätt som de tidigare, men deras form är annorlunda. De består av 3 små spikar som är fästa på en plastanordning. Även om hålen de lämnar är djupare är de mycket mindre än de man får med en skruv.

4. Kardborreband för att hänga upp tavlor

Dessa är riktigt starka och stöder medelstora ramar. Men när man tar bort dem kan de dock skada väggfärgen eller tapeten.

Limremsor är ett liknande alternativ. Användning rekommenderas på kakel eftersom limmet kan lämna kvar märken när det tas bort.

5. Ett speciellt lim

Det finns ett speciellt lim som liknar silikon och som säljs i tuber. Denna metod är perfekt om du vill hänga upp tavlor och andra föremål på kakel, glas och andra liknande ytor.

Du behöver bara placera en droppe bakom varje hörn på tavlan, trycka den mot väggen, ta bort den och vänta några sekunder innan du hänger upp den för gott. Limmärkena måste matcha. När du vill ta ner din tavla igen är limresterna mycket enkla att ta bort.

6. Dubbelsidig tejp

Dubbelsidig tejp är ett mycket praktiskt och enkelt alternativ. Denna tejp finns i olika typer och den mest resistenta kan hålla upp till 7 kilo.

7. Hyllor

Vi menar inte hyllor som du måste köpa och sätta upp själv, utan vanliga hyllor som du redan har i ditt hem. Till exempel över eldstaden, ovanför soffan eller ovanpå ett dekorativt bord.

Upptäck mer i den här artikeln: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Tips och idéer för att inreda med tavlor

Nu när du vet hur du kan hänga upp tavlor utan att förstöra väggen, låt oss titta närmare på några tips om hur du får dem att se perfekta ut. Den exakta platsen, hur du arrangerar dem, om du har mer än en tavla och den idealiska höjden är detaljer som, om vi vet hur vi ska göra på rätt sätt, kommer att spara dig mycket tid och ansträngning.

Markera den punkt där du vill hänga ramen. Först måste du se vilken typ av fäste den har, till exempel en ring eller en vajer. Har den en ring, mät från toppen av ramen till ringen och från ringen till botten. För sedan över dessa mått till väggen och markera platsen där ringen är.

För tavlor med tråd- eller vajerfäste, sträck ut den och mät den högsta punkten den når. Mät sedan från denna punkt till toppen av ramen. När du har tagit dessa mått vet du var du ska markera på väggen.

Vilken höjd?

När det gäller på vilken höjd som du ska hänga tavlan kan vi fastställa några grundläggande parametrar. Ett bra tips är att klippa ut rutor och rektanglar i storleken på de bilder du vill hänga och klistra upp dem på väggen med tejp. Detta ger dig en uppfattning om hur dina tavlor kommer att se ut.

Tavlan bör hängas strax över ögonhöjd. Som ett generellt riktmärke är 1,6 meter en bra höjd. Men om du till exempel vill placera tavlan ovanför din sänggavel, bör tavlan vara närmare sängen än taket, cirka 30 centimeter.

Avståndet mellan tavlorna ska vara mellan 5 och 10 centimeter. Vi rekommenderar att du använder tricket med utklipp av papper i samma storlek som dina tavlor innan du gör hål i väggen.

hänga upp tavlor i barnrum
Att dekorera med tavlor är ett enkelt sätt att piffa upp dina väggar.

Det går att hänga upp tavlor utan att förstöra väggen

Som du nu har sett så finns det många alternativ när det gäller att hänga upp tavlor utan att för den sakens skull lämna fula hål i väggen. Du hittar säkert den mest lämpliga tekniken för dig, dina tavlor och dina väggar.

Kom ihåg att det alltid bör finnas en balans i kompositionen om du hänger upp flera bilder eller föremål. Ett horisontellt arrangemang är perfekt för korridorer eller för väggen ovanför en soffa. Försök alltid att uppnå harmoni när det gäller former, texturer och färger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ventura, A. T., & González, S. C. (2006). Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú)..
  • Schittich, C. (Ed.). (2013). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter.
  • Dong, W., & Ríos Garza, C. R. T. (2000). Técnicas de presentación en color: Una guía para arquitectos y diseñadores de interiores. McGraw-Hill.
  • Posada Monsalve, A. M., & Laverde Torres, D. C. Decoración de interiores para hogar y oficina: www. decoralo. com.
  • Gerling, H. (2000). Alrededor de las máquinas-herramienta. Reverté.
  • Hernández-Minguillón, R. (1995). Silicona y construcción.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.